Teo Čizmić
 

 JOSKO PONOS Cropix
SPORTSKI DIREKTOR ŽUTIH

‘Draž ovog posla je dovesti što boljeg igrača za što manji trošak. Hrvatski igrači su u pravilu jako skupi‘

Teo Čizmić osvrnuo se na svoj posao, trenutnu situaciju i cijelu košarkašku sezonu
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 27. travanj 2024. 16:45

Bliži se kraj klupske košarkaške sezone i borba za trofeje. Košarkaše Splita uskoro očekuje doigravanje domaćeg prvenstva što je idealna prilika za razgovor s Teom Čizmićem, sportskim direktorom Žutih, koji se osvrnuo na svoj posao, trenutnu situaciju i cijelu košarkašku sezonu.

Uloga sportskog direktora nešto je drugačija za vrijeme sezone i u post sezoni.

- Počinje se raditi od prvih dana sezone, osobno do zime radim skauting omladinskog pogona i mladih igrača, a negdje između prosinca i siječnja počinje skauting prve ekipe, odnosno seniora. Ja sam to tako posložio, ali može to biti i drugačije. Ljetni mjeseci, odnosno post sezona, razdoblje je potvrđivanja onoga što je ranije dogovoreno i finalizacija transfera - priča bivši košarkaš i trener koji se dotakao još jednog segmenta svog posla.

- Pregovori s igračima i pregovori s trenerima su nešto različitiji. Ne toliko s moje strane koliko sa sugovornikove. Trenerska karijera traje znatno duže, može netko biti trener i sa 60-70 godina i treneru lakše daš ugovor na dulji period. Igračka pak karijera traje 10-15 godina, ali igračev zenit je dvije do tri sezone koje su ključne. Sve zavisi o stadiju i poziciji u kojoj se nalaze treneri ili igrači.

Razumijem one koji idu van

Split paralelno igra sezonu u ABA ligi i hrvatskom prvenstvu gdje je na snazi pravilo od maksimalno dva stranca na terenu istovremeno, Čizmić tvrdi kako to ima značajan utjecaj i dodaje...

- Mi smo tu u podređenom položaju u odnosu na rivale s kojima se borimo. Pri slaganju ekipe primarno je dovođenje hrvatskih igrača, a uočene praznine pune se strancima. Neke ekipe u regionalnoj ligi imaju u ekipi po 8-9 stranaca. Mi taj luksuz i mogućnosti nemamo, ali zbog navedenih razloga naši rezultati u ABA ligi u zadnje dvije sezone su korak naprijed u odnosu na prošle sezone. Od borbe za ostanak došli smo do borbe za play-off. Puno tu igraju i financije, a na nama je da izvučemo najbolje što možemo.

image


Teo Čizmić

JOSKO PONOS Cropix

Značaj hrvatskih igrača je ogroman za sve naše klubove pa tako i Split, ali koliko je teško dovesti kvalitetnog hrvatskog igrača?

- Jako težak je to proces. Tu se većinom sve svodi na financije, dobri hrvatski igrači su u pravilu jako skupi. Puno zavisi i od stadija karijere igrača. Nama je lakše dovesti mladog igrača koji je željan dokazivanja i neafirmiran do kraja. Tako smo doveli Kučića, a prije toga produžili ugovore Perkušića i Runjića. Mlađe igrače je lakše duže zadržati.

Jasno je Čizmiću zašto hrvatski igrači često prije odabiru inozemstvo nego hrvatske klubove.

- Ja ih u potpunosti razumijem jer sam i sam bio igrač. Njihov zenit karijera traje otprilike tri sezone. Nemaju puno vremena i žele što više zaraditi. Idu gdje je bolje, više novaca i bolji uvjeti, a na nama je da što više igrača pokušamo privući u naš klub.
Split je posljednjih sezona razvio trend potpisivanja višegodišnjih ugovora s mladim igračima. Kučić, Runjić i Perkušić su samo neki od njih.

- To je po meni jedini zdravi i ispravni put. Tražimo igrače koji su dovoljno mladi, a opet imaju razinu kvalitete kojom bi nam pomogli u ostvarenju ciljeva.

Kompleksni razlozi

Na Gripe su početkom sezone dovedeni mladi Amerikanci Cameron Shelton i Shamiel Stevenson, ali to nije ispao dobar potez jer se nisu dugo zadržali u Splitu.

- Za obojicu smo s više relevantnih strana dobili pozitivne informacije, a i dosta smo ih gledali. Kompleksni su razlozi zašto se nisu snašli, a i ne možemo sa sigurnošću tvrditi. Jedan je rookie, a drugi isto jako mlad. Sad su u Izraelu i Mađarskoj i igraju dobro. Zadovoljan sam što smo na vrijeme uvidjeli problem i reagirali, a želim naglasiti da njihov odlazak nije koštao klub. Imali smo dobre odnose i dogovorili razlaze na povoljan način za klub. Došli su Shorter i Sullivan i s te dvije promjene rezultati su krenuli nabolje. Imali smo jedan od boljih nizova pobjeda u posljednje vrijeme.

Niz pobjeda trajao je za Splićane do Kupa Krešimira Ćosića i reprezentativne stanke, a momčad je od tada u krizi.

- Više je razloga, doveli smo igrače koji su natjecatelji i svaki od njih ima visoka individualna očekivanja. Ambiciozni su i žele sa Splitom napraviti dobar rezultat, a i zaraditi od igračke karijere koja ima vrlo kratak zenit. Dosta su nas poremetile i ozljede. Kučić nije imao pravo nastupa u prvenstvu, a Ljubičić se nedavno vratio iz dugotrajne ozljede. To su sve stvari koje dosta utječu na izvedbu. Bliži se kraj sezone i vjerujem da će se momci dignuti. Treba ići fazu po fazu, a sad smo fokusirani na četvrtfinale prvenstva. Ne valja davati velike najave, vjerujem da svi imaju iste želje, ali to se na terenu nekad ne ostvari. Jasno smo rekli ciljeve još u lipnju, na papiru je sve zapisano i svi sve znaju. Ja vjerujem da ekipa to može ostvariti, a vidjet ćemo što će pokazati kraj sezone i gdje se možemo pojačati, odnosno što mijenjati.

Pripremate već teren za sljedeću sezonu?

- Na tome radimo još od zime, razgovori su u tijeku.

Sve bolje mišljenje o Splitu

Čizmić ima i igračkog i trenerskog iskustva i kaže kako mu to jako puno pomaže u sadašnjem poslu.

- Čak je moje mišljenje kako je i poželjno da sportski direktor bude bivši košarkaš i trener. Tada vidiš teren, ekipu i trenerski proces iz drugačije perspektive, sve ti je puno jasnije. Rekao bih da je za tu funkciju ključno iskustvo s košarkaškog parketa na ovaj ili onaj način.

image

Teo Čizmić

JOSKO PONOS Cropix

U košarkaškom svijetu zna se dogoditi da igrači jakog imena i tržišne vrijednosti dođu u neki klub ispod cijene, kakav je osjećaj sportskog direktora nakon takvog posla?

- Mislim da to i jest draž posla, dovesti što boljeg igrača za što manji trošak. Tu puno ovisi o pregovaračkom umijeću.
Reći će i kako mu je sve lakše voditi pregovore jer...

- Svake sezone igrači imaju sve bolje i bolje mišljenje u klubu, naš napredak ne prolazi nezapaženo. Mi imamo i ime i povijest. Igrači nam žele doći, nekad čak i sami zovu i nude se. Split je poželjna sredina - ponosno je završio Teo Čizmić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 16:45