BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
SJAJNO FINALE

FOTO: Zadar na krcatim Gripama srušio Cibonu i uzeo Kup Krešimira Ćosića, Božić ‘triple-doubleom‘ izludio Vukove

Zadru je ovo deveti naslov pobjednika u ovom natjecanju čime se izjednačio s Cibonom na prvom mjestu.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 17. veljača 2024. 21:57

ZADAR - CIBONA 80-68 (13-12, 25-15, 23-27, 19-14)

CIBONA: Vuković 8p, 7s, Radovčić 17p, 6s, 5a, 4ol, Perasović 4p, 3s, Majcunić 10p, 6a, Crnogorac, Aranitović 14p, 4s, 5a, 3il, Ferderber, Krizmanić, Kujundžić, Bundović 12p, 5s.

ZADAR: Davis, Klarica, Vujačić, Žganec 15p, 6s, 3bl, Mazalin 4p, 7s, 3a, 5il, Lakić 19p, 6s, Mekić, Jambrović, Drežnjak 10, Grbić 2, Božić 27p, 10s,10a, Ramljak 3p, 7s, 4a.


Zadar je preživio Split u četvrtfinalu, namučio se i s Cedevitom Junioru polufinalu, ali ostalo je dovoljno goriva za finale i najslađu od svih pobjeda, onu nad Cibonom. Nošeni sjajnim Lukom Božićem, koji u trofej ugradio i prvi, povijesni triple double u finalima Kupa s 27 poena, deset skokova i deset asistencija te s čak 17 pogođenih trica, momci Danijela Jusupa su s 80:68 slavili nad Cibonom i tako se dokopali devetog Krešinog trofeja. I time se na vječnoj listi izjednačili baš sa Cibonom, koja je na Gripama lovila decimu, ali je ostala kratka.

Gripe su bile poput Jazina, sa svih strana tribina odjekivale je pjesma zadarskih navijača, pa tako oni koji su premladi da su mogli osjetiti kako je to bilo nekada u kultnom zadarskom hramu košarke, a svjedočili su ugođaju na Gripama u subotu, mogli su dobiti neku približnu sliku.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

U tom ugođaju, međutim, iako su i ovaj Kup odigrali sa samo šestoricom seniora, Vukovi se nisu pogubili. Štoviše, Dino Repeša, koji je lovio svoj prvi seniorski trofej naredio vrlo brzu zonsku obranu, a ista je vodni umrtvila i usporila Zadar. Kako Zadar nema pretjerano različite akcije niti na zonsku obranu, niti na čovjeka, i dalje se sve u njihovoj igri svodili na spuštanje lopte na niski post, pa kad bis e obrana tu skupila, slijedio je pas na vanjske pozicije, prebrojavanje pa sve do slobodnog šuta. Cibona je u uvodnih 12 minuta držala igru, vodila i 17:13, ali onda je Zadar krenuo pogađati. Cibona je i dalje vjerovala zoni, a Zadar je za kraj prvog poluvremena povezala šest trica. po dvije su strpali Luka Božić, Karlo Žganec i Arijan Lakić, pa je Zadar imao 38:25 u dvadesetoj minuti. Cibona je vjerojatno predugo vjerovala zoni, možda ju je trebala prekidati s pojedinačnom obranom, mijenjati ritam, jer se Zadar definitivno vrlo brzo adaptirao. Usput su Vukovi ostali bez svojeg jakog oružja, bez šuta, jer su do poluvremena šutirali tek 2-10 za tri poena. Zadar je bio na 8:18...

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Međutim, tu nije bio kraj. Nije bio kraj šuterske rapsodije Zadra. Naime, Zadrani su otvorili drugo poluvrijeme s pet novih vezanih trica, bili su na 50:36. Ono što je najbolja priča ove utakmice krije se pak u 13 pogođenih uvodnih trica Zadra, a da pri tome najbolji šuter Zadra, Dario Drežnjak nije ubacio niti jednu. Ali, Cibona se nije predavala. Krešimir Radovčić i Sani Aranitović pronašli su posljednje atome snage ne bi li ovu utakmicu ipak zakomplicirali stigli su do 51:55 već u 29. minuti. Cibona je u tim minutama držala skok, mogla je i trčati, mogla je probijati, pa je Zadar tu opet počeo patiti.

I bilo je tako do 56:61 na početku posljednje četvrtine, kada je Cibona promašila vezana tri napada, a Zadar je uspio utakmicu opet odvesti na deset poena viška. Pri tome je Cibona na šest minuta do kraja Cibona ostala bez Domagoja Vukovića, a onda i na pet minuta do kraja bez drugog centra Filipa Bundovića zbog penala. Tu je praktički bio kraj bilo kakve priče oko ovog finala. Ako je pitanja uopće bilo. Posebno uz ovakvog Luku Božića.

Zadar je tako nastavio dominaciju u hrvatskim okvirima. Lani je bio prvak, trenutačno je najbolja hrvatska momčad u ABA ligi, tu je na diobi petog mjesta, a sada je u vitrini Kup. Kako je Zadar vodeći i u FAVBET Premijer ligi, momčad Danijela Jusupa jako je blizu da stigne i do duple domaće krune. Još uvijek nitko nema formulu kako riješiti Zadrovu atipičnu igru.

Zato Zadar i jest najbolji.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 09:27