Damir Mulaomerović je nakon velike igračke karijere počeo trenersku u kojoj je već bio izbornik reprezentacija Kosova i BiH
 Ronald Goršić/CROPIX
DAMIR MULAOMEROVIĆ ZA SN

‘Hezonja i Mršić pričali su pola sata, treba nam svaki dobar igrač, igrao je sa mnom još kao dijete...‘

Novi trener Cedevite Junior o svom povraku u hrvatsku klupsku košarku, ali i kvalifikacijama za OI
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 29. svibanj 2021. 22:41

Lani je bilo priče oko toga da će Damir Mulaomerović preuzeti Cedevitu Junior, onaj dio kluba koji je ostao u Zagrebu i koji bi trebao biti tvornica mladih igrača, od koje bi koristi trebao imati i veliki brat u Ljubljani, Cedevita Olimpija.

Cedevita Junior je u međuvremenu kroz Prvu ligu i doigravanje izborila HT Premijer ligu, a ozbiljnost ovog projekta u svakom će slučaju popraviti kvalitetu domaće klupske košarke od sljedeće sezone. I opet su uspostavljeni kontakti s Mulaomerovićem, a ovoga tjedna je dosadašnji trener tuzlanske Slobode, nekadašnji trener Cibone, Prištine, izbornik reprezentacije BiH, ali i aktualni pomoćni izbornika Hrvatske, Veljka Mršića, preuzeo kormilo na Velesajmu.

Zvali i Split i i Zadar

Mulaomerović sa sobom nosi i hrpu ambicija, jer on je i dok je bio igrač, ali i kao trener uvijek težio najvećim stvarima. Sada je u jednoj drugačijoj ulozi, jer Cedevita Junior tek se gradi...

- Jest, bio sam u kontaktima s Cedevitom Junior i uoči prošle sezone, a direktor Tomislav Zebić izrazio je želju za razgovorom i sada. I to se dogodilo, a mi smo u vizijama jako brzo dogovorili, znamo što je koncept koji želimo provesti. Posao koji nas čeka neće biti lagan, i morati ćemo puno raditi. Ideja je da se ide s nekim mladim igračima, a to zahtijeva puno rada, ali isto tako imati ćemo osigurač u nekim iskusnijim igračima, momcima do 30 godina, jer projekt mladi sami neće moći iznijeti. Dodao bih još samo kako se zahvaljujem na svemu mojoj Slobodi, jer su bili u ovoj situaciji iznimno korektni i izašli mi u susret, posebno predsjednik kluba, jer su shvatili da odlazim i jedan dobar projekt.

Taj projekt, a govorimo tu o Cedeviti Junior, sljedeće sezone bi trebala igrati prema najavama samo HT Premijer ligu, ili će se prijaviti još neko natjecanje?

- Mislim da će u sljedećoj sezoni biti samo ta opcija s HT Premijer ligom, jer ne bismo voljeli preskakati stepenice. Važno je u svemu ovome da nemamo neki pritisak rezultata, kao neki cilj nameće se tek ulazak u doigravanje, biti među osam najboljih momčadi u Hrvatskoj i mislim da je to optimalni cilj. Značiti će to puno i za mlade igrače, koji će se moći bolje razmahati u situaciji u kojoj nemaju rezultatski pritisak.

Mulaomerović je tijekom posljednjih dana bio često spominjan i oko preuzimanja klupe u Zadru ili Splitu, na koncu je završio na Velesajmu.

- Bilo je nekih kontakata, iskreno meni su oni godili, jer se tu radi o ponajboljima klubovima u Hrvatskoj. Sada sam tu, u Zagrebu, željan biti dio projekta oko kojega smo se dogovarali i to je adrenalin koji mi daje snage za novu trenersku avanturu.


Ujedno ste i pomoćnik izbornika Mršića, a ovaj tjedan je osvanula vijest i kako se Mario Hezonja vraća u reprezentaciju nakon šest godina. Od ukupne hrvatske košarke, Damir Mulaomerović je jedan od rijetkih koji je u stalnom kontaktu s Hezonjom...

- On je još kao dijete igrao sa mnom u Zagrebu, a ja sam ga upoznao ja jednom kampu, kad je imao 15,16 godina u Dubrovniku. I njegove kvalitete nisu sporne, on je jako dobar košarkaš. Bilo je tu pogrešaka u komunikaciji, ali meni je jako drago da se Mario javio izborniku, pričali su pola sata i ja se nadam, ali o tome će na koncu odlučivati izbornik, on biti s nama. Hrvatskoj je svaki kvalitetni igrač jako važan. S nestrpljenjem očekujem i rasplet u NBA ligi, odnosno do kuda će dogurati Bojan Bogdanović, jer on igra fantastično. Ambicije Utah Jazza, naravno, nama ne odgovaraju, ali vidjet ćemo kako će se sve to razvijati. Nadam se da ćemo svi biti zajedno, napraviti dobar ugođaj i ići po Tokio.

Želja i nestrpljenje

Kad bi se sve u NBA dogodilo po našim željama, odnosno kad bi ispali vrlo skoro i Utah i Phoenix i Clippersi, moglo bi se dogoditi nakon tko zna koliko vremena da na okupu imamo doista punu reprezentaciju?

- Prema onome što mi je Veljko rekao, a on je razgovarao sa svima, nema niti jednog igrača koji nije iskazao veliku želju i nestrpljenje da se što ranije nađemo zajedno. I svi su se bez ograda stavili na raspolaganje.

U svemu tome nije nevažna niti optimistična situacija s ublažavanjem mjera, jer bi nam se moglo dogoditi da na koncu lipnja imamo u Spaladium Areni i potporu navijača?

- Takvo što bi nam bilo od velike važnosti. Iza svih je sezona u kojoj nije bilo publike na tribinama, pa bi takvo što bio veliki dodatni impuls za naše ambicije. I našim protivnicima u tom raspletu neće biti svejedno.

Koliko su nam šanse za plasirati se u Tokio, u postocima?

- Osobno sam uvijek optimist. I sasvim sam siguran da bez obzira s kojom reprezentacijom budemo igrali, s obzirom da igramo u Splitu, mi moramo dati maksimum i imat ćemo šansu. S druge strane čekaju nas sjajni protivnici, dolazi Brazil s Acom Petrovićem na klupi, tu su neugodni Nijemci i Rusi. No, tu smo i mi.

I te kako željni stići do Tokia.

Promašeni zicer od čuda s Cibonom 2017.

U domaćoj klupskoj košarci Mulaomerovića nije bilo od 2017. godine, kad je pod nerazumljivim okolnostima napustio Ciboninu klupu, iako je doveo Vukove do majstorice protiv Cedevite i Nebojšu Joksimovića na ziceru za totalno čudo i trofej. Kako mu se danas čini okolnosti u našoj košarci?
- Tu su Zadar, Split i Cibona kao nositelji kvalitete, s time da Cibona iza sebe ima neuspješnu sezonu. Split se digao, Zadar se isprofilirao s izbornikom Mršićem na klupi, osvojili su Kup, sada su favoriti u boju za naslov. Tu je i Gorica koja je napravila odličan rezultat, Škrljevo je bilo jako dobrom u drugom dijelu sezone. Za razliku od onog vremena kad sam vodio Cibonu, sada tu nema one jake Cedevite, to je razlika. Cibona je, pak, potpisala apsolutni neuspjeh, a sama činjenica da nije igrala niti jedno finale ove sezone u velikom je raskoraku od onoga što se najavljivalo još uoči sezone. Kad se sjetim onog svoga vremena na klupi Ciboni, i smo tada igrali usporedo tri natjecanja i došli u situaciju da kreiramo jednu od najzanimljivijih završnica u doigravanju unazad tko zna koliko godina.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 11:04