Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
MAESTRALAN NASTUP

HRVATSKI TALENT ZAPALIO GRAD SPORTA, OPET SU SE ČULE OVACIJE KAO 1991. 'Ma preda mnom je dalek put da bih bio upola kao Toni Kukoč'

JUNAK GRIPA Toni Perković, 21-godišnji Puljanin, nakon što je odigrao odličnu utakmicu u pobjedi Splita protiv Heliosa i u nekoliko navrata izazvao skandiranje s tribina
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 05. prosinac 2019. 22:10

Napisati da je Toni Perković odigrao najbolju utakmicu u dresu Splita definitivno bi bilo podcjenjivački. Uostalom, mladi je Puljanin sam rekao da mu je utakmica protiv Helios Sunsa bila najbolja u karijeri. Kratkoj karijeri, ta tek mu je 21 godina. Statističarima na znanje, Perković je postigao 35, a ne 33 koša, šutirao je 13-16 za dva, 2-3 za tricu, 3-4 slobodna bacanja, imao šest asistencija i tri skoka.

Sve skupa za valorizaciju 41. Maestralno, nema tu pretjerivanja, a palac gore zaslužuje dodatno zbog igračke inteligencije, čitanja igre, jer kad je shvatio da ga suparnik želi pritisnuti s loptom, odlučivao se na prodore, zabijao pod koš i trpao kroz obruč.

Samo prema gore

- Istina, izlazili su na mene agresivno i onda sam to koristio na različite načine. Nije bilo potrebe šutirati preko ruke kad je ovako sve funkcioniralo - rekao je junak Splita dan poslije.

- Ponovit ću da mi je najvažnija naša pobjeda, a ja sam zadovoljan mojom igrom.

Samo zadovoljan?

- U redu, malo više nego zadovoljan.

Takva Perkovićeva reakcija nakon groznog starta Splita (0:8, 2:17, 6:24) bila je nasušno potrebna, ali zašto vam se ponavljaju loši ulasci, stalni minus i onda hvatanje suparnika?

Snimio: Miljenko Karacic
Snimio: Miljenko Karacic

- Ne znam. Trener se odlučio za nešto mlađu petorku, nisu se snašli, tako se dogodilo. Meni ne smeta krenuti s klupe, ne smeta mi ni početi. Zapravo, sasvim mi je svejedno, navikao sam na sve. I uvijek ću dati sve od sebe.

Da je protiv Heliosa dao sve od sebe, pa i malo preko toga, svjedoči grč prilikom doskoka pred kraj utakmice.

- Posljednjih nekoliko dana sam imao problema s prstom, pa skoro da nisam trenirao i ovo sam odigrao na svježinu. Zato grčevi.

Ispalo je savršeno, navijači su dobili priliku da vas ovacijama isprate na više nego zasluženi odmor. I prije toga se dvoranom u nekoliko navrata orilo “Toni, Toni”, a zgodno je da se izvikivanje toga imena nije čulo od 1991. godine, posljednje Tonija Kukoča u dresu Splita.

- Meni je stvarno iznimna čast kad me spomenete u tom kontekstu, ali preda mnom je dalek put da bih bio upola kao što je on bio. Prelijep je osjećaj kad te navijači tako nagrade. Nadam se da je s ovim adaptacija na novu sredinu gotova, četiri mjeseca sam u Splitu. Nadam se da ćemo ekipa i ja od sada ići samo prema gore.

Kaže Toni da mu nakon pet godina života u Zagrebu, dolazak u Split izgleda kao povratak u djetinjstvo, u njegovu Pulu.

- Ritam života je drugačiji, nekako laganini, a da ne govorim o tome kako su me ljudi primili. Nemam niti jednu primjedbu.

Želio sam igrati

Znači, povukao je dobar potez?

- I za to mogu reći da se nadam. Nakon Cedevite tražio sam sredinu u kojoj ću igrati i napredovati. Mislim da u Splitu imam mogućnost za to. Vjerujem da Split zaslužuje više, na primjer, igranje u ABA ligi.

O tom, potom. Što će biti sljedeće sezone još je teško naslutiti, možda Splita neće zanimati ABA liga (pogotovo ABA 2 liga), možda se okrenu europskim kupovima.

- Ja na to ionako ne mogu utjecati. Želim igrati i osvajati trofeje. Mislim da to stvarno možemo u hrvatskim okvirima, dakle, u Kupu i prvenstvu. Za mene ne bi bilo iznenađenje da se to dogodi, jer imamo kvalitetnu momčad i možemo još napredovati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 22:59