BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
Tvrtko Puljić
NOVI ODNOSI SNAGA

Hrvatskoj košarci moglo bi se dogoditi ono što gledamo u HNL-u, evo zašto se očekuje veća neizvjesnost

Godinama ima prefiks najizjednačenije od svih nacionalnih liga
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 16. rujan 2024. 18:09

Ako nije kvalitetno, barem može biti neizvjesno. Karta je to na koju posljednjih godina igra HNL i koja je, barem ako je suditi po zanimanju javnosti, shodno tome i TV rejtinzima, i te kako dobro povučena.

Nešto slično moglo bi se ove sezone dogoditi s hrvatskom košarkom. Ona je ionako godinama imala prefiks najizjednačenije od svih nacionalnih liga u našem sportu, ali je s godinama ušla u velike financijske probleme klubova, pa se teško bilo uživjeti u neku sportsku neizvjesnost kad je, recimo lani, Cibona igrala domaće prvenstvo sa samo četiri seniora u rotaciji. A i takva je za dvije trećine lige bila nedodirljiva.

U hrvatsku klupsku košarku nisu ušli tko zna kakvi novci, ali bi ona mogla biti ove sezone puno neizvjesnija, što je, navodeći se primjerom nogometa, dobra vijest. Cibona je tko zna koji puta preživjela, čak je uspjela ono što lani nije, a to znači da je prijavila momčad za cijelu sezonu plativši ili dogovorivši se s igračima za skidanje blokade na HKS-u. Pr tome su Vukovi, u i dalje nejasnom sustavu financiranja, uspjeli dovesti tri inozemna pojačanja.

image

Peter Jok 2016.

Elsa/getty Images/profimedia

Peter Jok je najzvučnije ime, jer je igrao za Južni Sudan na Igrama, ali najbolji čovjek bi trebao biti Cat Barber, playmaker čija je cijena oko 150.000 eura i ako mu je Cibona toliko obećala, ako ga bude i plaćala, bit će to najskuplji igrač u cijeloj ligi. Vukovi zbog komplikacija s radnom dozvolom još uvijek čekaju dolazak centra Taliba Zanne, a kad se i on priključi, Cibona bi mogla imati sasvim pristojnu momčad.

Bez ‘marširanja’ kroz PH

Split je, pak, odlučio ove sezone pod svaku cijenu uzeti trofej i složio je momčad za koju na Gripama vjeruju da bi to trebala biti u stanju. Na dvije vanjske pozicije igrat će uvijek dvojica od pokera bekova (Kapusta, Jordano, Katić i Kučić) i tu bi se kroz sezonu mogao pojaviti problem u defanzivi.

Posebno iz razloga zato što je Zadar, koji je ostao bez Luke Božića, odlučio ove sezone više toga raditi u napadačkoj igri kroz bekovske pozicije koje će držati prvo ime Amar Gegić i kapetan Marko Ramljak. Tu treba dodati kako Zadar očekuje dolazak Vladimira Mihailovića, a u tom slučaju će Danijel Jusup morati rasporediti ovlasti na lopti između crnogorskog (Mihailović) i BiH (Gegić) reprezentativca.

Usput, zgodno je pričekati studeni i provjeriti hoće li Danijel Jusup pustiti u reprezentaciju BiH, koja igra baš s Hrvatskom, Gegića, ili njegova rampa iz domena od zubobolje, umora pa sve do Oberwarta, vrijedi samo za hrvatsku reprezentaciju...

Tri gornja hrvatska kluba, međutim, neće tek tako promarširati domaćom ligom. Jer sve ono što nude ostali debelo je bolje nego je to bilo lani. Dubrava, Cedevita Junior, Šibenka, Dinamo, Zabok, Kvarner, Dubrovnik, Osijek i Alkar niti ne pomišljaju biti ti koji će ostati na dnu ljestvice i napustiti ligu, a dvije trećine nabrojanih klubova vjeruje kako bi u nekom povoljnom raspletu mogli završiti i u četiri najbolja. I svatko od njih ima reference da u nekom slabijem danu Cibone, Zadra li Splita dođe do velikog skalpa.

image

Danijel Jusup

LUKA GERLANC Cropix

To je razlog zašto bi ove sezone moglo biti zanimljivije, neizvjesnije.

Izvan granica Lijepe naše zaigrat će pola lige. Dinamo, doduše, jedini s nadom da bi mogao završiti u ozbiljnoj Europi, ali za tako što morao bi proći francuski Dijon u kvalifikacijama za FIBA Eurokup, što bi bio mali podvig. Zadar, Split i Cibona igrat će ABA ligu, a Cedevita Junior i Šibenka ABA 2 ligu.

Mornar djeluje slabije

Već u uvodnom kolu ABA lige, na rasporedu u petak navečer u Zagrebu, Cibona će dočekati Zadar. Niti jedni, niti drugi nisu kroz pripreme dosegli željene razine, i jedni i drugi će se u danima uoči prvog podbacivanja tek kompletirati, što jasno govori kako na temelju prvog derbija neće biti moguće donositi trajnije zaključke. I jedni i drugi će pokušati kroz sezonu, a nada se tome i Split, dohvatiti doigravanje u ABA lige. Međutim, neće to biti lak zadatak, jer tu imamo pet nedodirljivih klubova (Partizan, Zvezda, Budućnost, Cedevita Olimpija i novak Dubai). A zatim tek treba provjeriti je li iti jedan hrvatski klub bolji od FMP-a, Borca, Mege, Spartaka ili Igokee.

Dobra je vijest kako Mornar za sada djeluje puno slabije od naših ABA ligaša, a tu je uvijek i Krka, pa nitko od naših ne bi trebao niti brinuti o tome hoće li se spasiti.

Linker
16. rujan 2024 18:09