DAMIR KRAJAC/CROPIX
KOŠARKAŠKA TRŽNICA

Igrači bez ugovora zajedno čine najbolju momčad u Hrvatskoj! Velik broj naših reprezentativaca nema klub

Nikada se nije dogodila situacija da početkom rujna čak 15 igrača, zvučna imena, nema klub...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 01. rujan 2020. 20:16

Početak je rujna, već danas bi HKS trebao donijeti protokol za novu sezonu, a ona bi treba startati za 18 dana. Doduše, neki ne treniraju, kompletna je Cibona - osim dva igrača prve momčadi - zaražena koronavirusom, ali od subote bi trebali biti u dvorani. I momčadi su manje-više složene, tek Split, koji je također pauzirao, još uvijek traži tri igrača za zaokruživanje rostera.

I Split je onaj koji će posegnuti u bazen domaćih igrača, i to ne bilo kakvih igrača, jer na popisu ljudi koji su još uvijek bez ugovora za novu sezonu ima i reprezentativaca, igrača koji bi popravili krvnu sliku svakog našeg kluba.
Nikada se nije dogodila situacija da početkom rujna, u vrijeme kad su navelike diljem Europe krenule pripreme za i te kako neizvjesne sezone, da čak 15 igrača, a toliko smo ih stavili na ovaj popis najzvučnijih imena, nemaju klub.

U vrijeme pandemije koronavirusa proračuni europskih klubova padaju i od onih igrača koji su još uvijek bez ugovora, ozbiljnim poslodavcima, onima koji u stanju platiti igrača više od 10.000 eura mjesečno mogu se nadati četvorica igrača s ovog popisa. Svakako Ivan Buva, koji osluškuje ponude iz Kine i nada se da će završiti u CBA ligi, iako je već imao ponudu Burse, koju je odbio, a bila je, prema nekim izvorima, i preko 200.000 eura. Do ozbiljnog ugovora svakako može doći i Hrvoje Perić, kojemu je istekao ugovor s Triesteom, ali za sada čeka u Dubrovniku razvoj situacije i nije nemoguće da u tom klubu, Dubrovniku, krene u sezonu u prvoligaškom, a ne u premijerligaškom okruženju.

image
LUKA GERLANC/CROPIX

Do ozbiljnih ugovora, iako se takvi još konkretno ne naziru, mogli bi doći i Luka Babić, koji je ostavio dobar trag unazad dvije sezone u Turskoj, odnosno Tomislav Zubčić iza kojeg je odlična sezona u ruskom Jeniseju kod Dražena Anzulovića.

Čeka i Damir Markota

Ostatak popisa od 15 igrača nada se da će ugrabiti ugovore oko 5000 eura mjesečno, negdje nešto manje, negdje nešto više. Ali, još uvijek ponuda, pravih ponuda nema.

Split je razgovarao s dosta igrača s ovog popisa. Recimo, s Markom Arapovićem, kojemu je istekao ugovor s Galatasarayem i koji se oporavio od ozljede te trenira u Zagrebu, onda i Domagojem Bošnjakom, koji je pregovarao još s Goricom i Cibonom. U kombinacijama oko Splita pojavljivalo se i ime Damira Markote, koji je okončao sezonu u Mornaru iz Bara, trenirao početkom ljeta sa Cibonom, no ona se okrenula drugim rješenjima.

Split je bio bacio oko i na Nika Slavicu, koji je impresivno završio lanjsku sezonu u Škrljevu, spominjao se i kao opcija za Zadar, bio je velika želja Josipa Sesara u Gorici, no Slavica je i dalje bez ugovora, vjerojatno čeka neku inozemnu opciju. Sa Splitom je komunicirao i Sven Smajlagić koji je trenirao, poput Markote, početkom ljeta s Cibonom, ali nije ostao pod Tornjem i dalje traži svoj angažman.

Ivan Ramljak u Poljskoj

Toni Katić je, pak, završio s Cibonom, imao je neke opcije u Estoniji i Rumunjskoj, no očito mu se nisu dopale, jer još uvijek nema ugovora. Paolo Marinelli je sezonu završio u Krki i nema angažman, kao što nema ugovora niti iskusni šuter Ivan Siriščević koji je lanjsku sezonu završio u Zadru. Kad smo već kod bekova, ugovor nema niti Fran Pilepić. Kod visokih pozicija ugovor nema niti Mario Delaš. Sjetite se, riječ je igraču koji je 2010. godine bio izabran za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva U-19...

Prava je, pak, enigma, što se zbiva s Lukom Božićem. On je otišao put Podgorice lani kao nesuđeni MVP ABA lige u dresu Zadra. No, u silnim rotacijama u Budućnosti, Božić se nije snašao i trenutačno je bez ugovora.
I kad se pogleda ovaj popis, jedino je što se može zaključiti da bi momčad probrana od ovih igrača bila u isti čas u statusu favorita za naslov u PH.

U međuvremenu su neki naši slobodni igrači pronašli nove klubove pa je tako Ivan Ramljak nakon sezone u Krki potpisao za poljski Slask, dok je u Širokom završio Lovro Buljević (22), 210 cm visoki košarkaš koji je ponikao u Zagrebu i Ciboni, a onda dočekao seniorski status u Cedeviti, s posudbom u Zaboku, te je lanjsku sezonu proveo u Vrijednosnicima Osijek.

Trenutno slobodni

BEKOVI
Toni Katić
Paolo Marinelli
Luka Babić
Domagoj Bošnjak
Sven Smajlagić
Ivan Siriščević
Fran Pilepić

KRILA

Luka Božić
Nik Slavica
Hrvoje Perić

CENTRI

Ivan Buva
Damir Markota
Tomislav Zubčić
Marko Arapović
Mario Delaš

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 06:25