Slaven Rimac

 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
SLAVEN RIMAC ZA SN:

‘Igrači su nam karakterniji od Nijemaca, ali problemi su liga, klubovi i financijska moć, u tome jako kaskamo‘

Trener splitske momčadi pričao je o ekipi, novoj sezoni, ambicijama, njemačkoj i hrvatskoj reprezentaciji
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 14. rujan 2023. 18:36

Bio je dvije godine asistent Andree Trinchierija u Bayernu i kad je Talijan s hrvatskim korijenima napustio München, Slaven Rimac je počeo vagati opcije za nastavak svoje karijere. U najboljim trenerskim godinama odlučio je ponovno uzeti volan u ruke, nije želio više biti suvozač. Poziv je bio tu, Teo Čizmić je bio Rimčev pomoćnik u Cedeviti, sada je Teo sportski direktor Žutih i želio je Rimca na klupi.

Rimac je tako stigao na Gripe i odmah krenuo u sastavljanje momčadi. Napustili su Gripe svi lanjski nositelji, otišli su Dominik Mavra, sva tri stranca (Shannon Shorter, Tyrell Nelson i Lewis Sullivan), a po svemu sudeći, iako tu uvijek treba ostaviti odškrinuta vrata i - Roko Ukić.

Zaokružili momčad

I Gripe su postale dom trojici hrvatskih reprezentativaca, povratniku iz Francuske Toniju Perkoviću, Ciboninom centru Krešimiru Ljubičiću te Lovri Gnjidiću, doskorašnjem igraču Cedevite Olimpije. Na to su stigli dolasci stranaca, beka Camerona Sheltona, centra DJ Funderburka, da bi posljednji igrač koji je stigao u Split bio krilo Shamiel Stevenson. Ostali su u momčadi Mate Kalajžić, Lovre Runjić, Boris Tišma i Tonko Vuko, pa bi tih deset igrača trebali iznijeti sve ciljeve ove sezone. No, dugačka je sezona...

- S potpisom Stevensona koji nam se priključuje ovaj tjedan smo zaokružili momčad. S obzirom na situaciju na tržištu, što se tiče hrvatskih igrača mogu reći da sam zadovoljan. Što se tiče stranaca, bilo je tu i nekih drugih opcija, ali i u dogovoru s Teom Čizmićem i mojim suradnicima ovo je izbor s kojim možemo biti zadovoljni. Momčad koju imamo, iako mlada, ima i težinu i kvalitetu.

Iako, bit će tu kud i kamo različit Split od onoga lanjskog?

- Lani je to bila iskusnija momčad, posebno na lopti. Bio je tu i Shorter koji je sam mogao odlučivati utakmice. Nama je cilj ovoga ljeta bio dovoditi igrače za koje smo procijenili da kroz sezonu mogu rasti, jer će tako rasti i sama momčad. Tražiti ćemo brzu, kolektivnu igru. Svi mogu, znaju igrati, posjeduju talent, ali im nedostaje iskustva. Postoje i navike koje će se trebati mijenjati, ali imamo u momčadi igrače čije su mogućnosti velike.

image

Slaven Rimac

TOM DUBRAVEC Cropix

Ova sezona je i novi početak za Slavena Rimca. Vodio je do sada Cibonu i Cedevitu, s oba kluba je lovio trofeje, sada će isto pokušati sa Splitom. Splitom koji dvadeset godina ne zna kako je to nešto osvojiti.

- Što se mene tiče, ja sam jedno pet puta do sada imao novi početak. Osobno volim ovakve momčadi, jer ako ste sjetite, ja sam vodio i onu drugu, razvojnu momčad Cedevite dok je prvu vodio Sito Alonso. I imam veliki motiv, želje za puno toga pokazati ovim mladim momcima, što se tiče košarke, ali i ne samo košarke. I ja sam kao klinac puno griješio, radio gluposti, jer u ono vrijeme, a tu nikoga ne prozivam, nije se vodilo računa o nama. Sada je drugo vrijeme. Želim vidjeti dokle ovako mlada momčad može doći. Bio sam u stožeru euroligaške momčadi svoje sezone, jer sam želio osjetiti i kako izgleda Euroliga trenerski i igrački. Nakon tog iskustva mogu reći da ne vidim problem u manjku potencijala, jer njih ima. Puno su veći problemi kvaliteta lige, snaga klubova, financijska moć, jer u tom pogledu jako kaskamo. Evo, Njemačka je svjetski prvak, a iz te momčadi ja iz prve ruke, jer sam ih osjetio ili kroz treninge u klubu ili smo protiv njih igrali, znam šest ili sedam igrača. Oni nisu u svojim klubovima bili prolaznici, oni su imali ozbiljne uloge. I nisu oni puno veći potencijali od naših igrača, ali nemamo te financijske mogućnosti, kvalitetnu ligu, niti interes u javnosti da bi dobili zamah.

Karakter Schrödera

S obzirom na to da je proveo dvije sezone u Bayernu, je li ga zlato Nijemaca na SP-u iznenadilo?

- Generalno gledajući su igrači s ovih prostora puno karakterniji od njemačkih igrača. Ali, ovdje se poklopilo da na playu, najvažnijoj poziciji svake momčadi, Nijemci imaju Schrödera čiji je karakter takav da je u stanju svoju momčad odvesti ili u provaliju ili do zlata. Uostalom, riječ je o igraču koji je zbog visokog mišljenja o sebi izgubio jako puno novaca u NBA ligi. Uz njega je i Franz Wagner, koji je opet karakterom drugačiji od Nijemaca. Oni su bili vođe, a ostali su tu stigli kao dobra pratnja. Ne treba zaboraviti kako je njemačka liga puna stranih trenera, premreženi su klubovi trenerima iz Španjolske i s Balkana, pa su ti igrači odgojeni u jednoj španjolskoj lepršavosti i našoj čvrstini. Uostalom, uzmite samo igrače s kojima je Trinchieri radio. Od osvajača zlata kroz njegove su ruke prošli Obst, Thiemann, Theis, Bonga, Giffey, Lo i Krämer, to je više od pola momčadi koji su tijekom karijere dobili znanje o tome što je to kvalitetna obrana, naučili su primati informacije. Ostatak momčadi je, pak prošao španjolsku školu trenera u Albi. Uza sve to ih je vodio Gordon Herbert, koji je Kanađanin, pa je tu pronašao način komunikacije s NBA igračima. Sve se to poklopilo.

Zašto ne šutnuti u 5. sekundi?

Kakav je trend ponudila sama svjetska smotra?

- Vidjelo se da su zbog nedostatka dužih priprema reprezentacije bile više orijentirane na napadačku igru, pa je dosta utakmica odlazilo na sto poena. Općenito se danas manje govori o selekciji šuta, a puno se više prostora daje analitici, brzoj košarci. Ako vam je filozofija da imate puno šuteva za tri poena, onda se tu više ne gleda u kojoj se sekundi napada šutnulo, kao što je to bio slučaj nekada...

Hvala Bogu, osobno nikada nisam shvaćao trenere koji zabranjivali šutirati u petoj sekundi napada, ako je netko ostao sam. Zar će bolje pogoditi u dvadesetoj, nakon što dva puta protrči kroz reket i primi tri lakta na blokovima prije nego li se podigne na šut?

- Košarka je igra ritma. Na valu dobrog ritma može se puno toga napraviti. Ali, na kraju uvijek se sve to svodi na isto. Moraš za biti prvak imati dobru obranu, moraš imati fluidan napad, moraš imati timsku igru u kojoj igrači ginu jedan za drugog. Evo, Nijemci su tijekom turnira imali jedan verbalni incident za vrijeme time-outa, a te se stvari uvijek dogode. Ali je momčad iz toga izašla samo jača.

Koji je cilj Splita? Dva desetljeća na Gripama nema trofeja...

- Nadam se kako možemo biti ravnopravni većini klubova u ABA ligu, izuzev onih četiri, pet koji pripadaju samom vrhu. Želio bih i da nam dvorana na domaćim utakmicama bude puna, jer bi to značilo da igramo dobru košarku. Naravno, u Hrvatskoj će tu biti borba za trofeje, a mislim da imamo momčad koja se u našim granicama može ravnopravno nositi sa svima.

Split je do sada odigrao u pripremama četiri utakmice. Svladali su Žuti Široki i Šibenku, izgubili od Brigham Younga i Budućnosti. Slijede još tri provjere do početka sezone. Prva je Borac iz Čačka, zatim Široki ili Helios, dok se posljednji suparnik još dogovara.

U Istanbulu smo smo vratili optimizam, sada treba ostati na tom putu

Hrvatska je, pak, ovoga ljeta prošla olimpijske pretkvalifikacije u Istanbulu. Gdje bi ans dovela ona razina igre koju smo imali u finalu protiv Turske, da smo kojim slučajem odigrali SP?

- Vrhunski smo odigrali cijeli turnir u Istanbulu i na valu tog optimizma, dobrih utakmica sada treba čekati novo okupljanje. Meni je cijela ta ljetna kampanja djelovala jako dobro osmišljenja, a iskreno se nadam da ćemo tako i nastaviti. Igrači su tu, ima ih, treba oformiti neku skupinu od njih 15,16 i oni moraju znati da su ti, pa tu samo ubacivati nekog novog, koji se nametne. Jer, imamo i igrače koje se isplati čekati.

Recimo, Slaven Rimac ima najmanje dva takva u svojem pogonu. I dalje se isplati čekati jedan Lovro Gnjidić, svakako i Boris Tišma.

Linker
05. rujan 2024 18:47