Dario Drežnjak

 JURE MISKOVIC Cropix
DARIO DREŽNJAK ZA SN

‘Ima i Hrvatska NBA igrače. Napravit ćemo sve što je u našoj moći da budemo pobjednici, a laganog puta nema‘

Krilni centar Zadra o savršenom startu aktualnog prvaka u Favbet Premijer ligi, i o ždrijebu kvalifikacija za OI
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 29. studeni 2023. 13:15

Zadar ne posustaje. Branitelj naslova prvaka Hrvatske na savršenom je skoru u Favbet Premijer ligi, slavio je u svih dosadašnjih deset odigranih utakmica, kako će u već ovoga tjedna dočekati Dubravu u 11. kolu, po svoj prilici, iako su teškom ritmu utakmica, može se očekivati da će momčad Danijela Jusupa bez ogrebotine zaključiti prvu trećinu osnovnog dijela sezone.

U tom zadarskom mozaiku važnu ulogu ima Dario Drežnjak, jedini iz momčadi koji je s reprezentacijom ljetos izborio olimpijske kvalifikacije, kako je u ponedjeljak obavljen i ždrijeb našeg puta prema Parizu, sa starijim Drežnjakom - brat Mateo iz Studentskog centra je godinu dana mlađi - porazgovarali smo i tome.

Ali, prvo, Zadar i njegova dominacija unutar granica Hrvatske. Zadar brani naslov i, pazite sad, Zadar nikada nije uspio obraniti naslov prvaka. Je li to dodatna motivacija?

- Evo, za taj podatak nisam niti znao, ali svakako jest i to dodatni motiv. Sve ono što se do sada nije dogodilo, uvijek je neki novi motiv. Iako, motiva za osvajati trofeje doista ne nedostaje.

Kup nas dodatno motivira

Zadar je prvi sa skorom 10-0, iza je Cibona s 9-1, slijedi Split na 8-2, pa je Dinamo na 7-3. Kako se Dariju čini liga?

- Meni to nekako izgleda slično kao i lani. Split na početku sezone nije pogodio s pojačanjima, ali sada su vratili dva jako važna igrača iz lanjske rotacije, Shortera i Sullivana, pa bih rekao da je to slična momčad poput one lanjske. Ušli su u sezonu malo sporije, ali sada je to na lanjskoj razni. Što se tiče Cibone, ona ima taj problem što ih igra samo polovica, ali njih pet imaju iskustva i znaju igrati, što i dokazuju svojim rezultatima, pa svakako nisu za podcjenjivanje. Dinamo je slična momčad, meni su i lani bili dobri, ali ove sezone su još i bolji.

image

Favbet logo

PR

Na početku drugog kruga u Zadar stiže Cibona, prvi pratitelj. S tom bi pobjedom Zadar učvrstio svoju poziciju na vrhu?

- Značila bi nam ta pobjeda dosta, ali do te utakmice, kao i do konca sezone ima još dosta toga za odigrati. Ne mora, opet, niti ta prva pozicija ništa značiti, ali da bi je bilo dobro imati, bilo bi.

Ono što je Zadru lani nedostajalo, bio je trofej u Kupu. Lani ih je u četvrtfinalu, na startu zagrebačkog Final Eighta porazila Cibona, iako je baš Dario Drežnjak imao šut za pobjedu Zadra u svojim rukama. Sada je Kup, koji starta za Zadar već u srijedu, domaćim ogledom protiv Dubrovnika, novi veliki motiv?

- Mi doista želimo osvojiti sve što možemo, dok kad je riječ o Kupu, tu je motiv zasta velik, jer ga ova skupina igrača nije osvojila. S Dubrovnikom smo igrali nedavno i lagano pobijedili, ali to ne mora ništa značiti uoči ove utakmice. Mogu imati savršen dan, može se odigrati neka drugačija utakmica, ali na nama je da damo sve od sebe. Treba ući u utakmicu maksimalno ozbiljno i dokazati da smo favoriti, kao i da ona nedavna laka pobjeda nije stigla slučajno.

Kako je zadovoljan Dario Drežnjak svojim igrama u ovoj sezoni?

- Pa mogu biti dosta zadovoljan, iako nekako uvijek mislim da mogu bolje. Ali u dobroj sam formi, zdrav sam, nemam nikakvih problema, što mi je važno da budem u normalnom treningu, igram konstantno i to je to.

Je li Zadar, iako su svi nositelji ostali na broju, ove sezone bolji nego lani?

- Rekao bih da smo bolji, jer tu je godina dana zajedničkog igranja, pa i godina dana više iskustva. Nadalje, svatko od nas radi i dalje na svom individualnom napretku, pa pokušavamo biti sve bolji, ukupno bolji nego lanjske sezone.

Kako je Dario Drežnjak i reprezentativac, tako je s nestrpljenjem čekao ždrijeb olimpijskih kvalifikacija koji je Hrvatsku smjestio u skupinu u Pirej, sa Slovenijom i Novim Zelandom, dok će u susjednoj skupini biti domaćini Grci, Dominikanska Republika i Egipat. Dojmovi?

- Naravno, to je dosta težak i izazovan turnir. Međutim, kad sam vidio uoči ždrijeba jakosne skupine, mora biti iskren i kazati da nisam u glavi mogao složiti neku idealnu skupinu za nas. U cijelim kvalifikacijama je stvarno puno sjajnih reprezentacija, ali to je na ovoj razini natjecanja uvijek tako. Doista ne bih mogao reći koja bi to skupina bila lagana. Isto tako znam da ćemo se boriti, sasvim je sigurno da se nećemo predati.

Veliki izazov su i suparnici, velika igrača imena koja nas čekaju u Pireju, poput Luke Dončića, Giannisa Antetokounmpa ili Karl-Anthonyja Townsa...

- Oni su velike NBA zvijezde, ali i mi ćemo doći na taj turnir s našim NBA igračima. Na kraju dana ne ovisi sve o jednom pojedincu, igra cijela momčad. A mi ćemo nastojati napraviti sve što je u našoj moći kako bismo protiv tih reprezentacija izašli kao pobjednici.

Veljača će biti naporna

Prije toga krenut će i kvalifikacije za Eurobasket, njih otvaramo u sudaru s Francuzima u Brestu. Mi bez NBA igrača, oni bez NBA igrača?

- Bez obzira tko bude nedostajao Francuskoj, oni će imati uvijek jak sastav, jer to je velika košarkaška nacija. Ali, idemo se tamo boriti, odmah i vidjeti gdje smo i što smo u tim kvalifikacijama. Puno toga će ovisiti i o tome tko će igrati, kakva će biti situacija s igračima po klubovima, ali svi koji budemo tamo dat ćemo svoj maksimum. I pokušati odmah na startu pobijediti, zašto ne?

Ta veljača bit će dosta zahtjevna. Tu je borba za prvi trofej sezone, jer se igraju završnice Kupa, onda i reprezentativni okršaji.
- Nije lagano kad ulete ti reprezentativni prozori, posebno ne u veljači. Već se nakupi umora od sezone, tu je završnica Kupa, zgusnut je raspored. Igrači traže prve trofeje, ali sve je to draž sporta i na to se treba naviknuti. Samo se nadam da ćemo svi skupa ostati zdravi - zaključio je Dario Drežnjak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 13:52