Alex Stein

 ŽELJKO PUHOVSKI Cropix
PRVI ODLAZAK

Iz Cibone otišao jedini Amerikanac: ‘Očekivao je važniju ulogu, nitko ga nije tjerao‘

Alex Stein u ABA ligi je bio na prosjeku od devet poena, 2,1 skoka i 2,2 asistencije
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 27. prosinac 2023. 11:19

S obzirom na stanje u klubu, malo tko je mogao očekivati da će Vukovi gotovo do konca kalendarske godine biti u istom sastavu s kojim su započeli sezonu. Ipak, uoči posljednje utakmice 2023. godine, a ona će se odigrati protiv Borca u četvrtak od 19 sati, stigao je i prvi odlazak. Pod Tornjem više nema Alexa Steina, jedinog Amerikanca u momčadi, čovjeka koji je stigao ovo ljeto sa zanimljivom biografijom koju je donio iz Belgije, ali se od starta nije mogao uklopiti u zahtjeve ABA lige, ali i Cibone u kojoj je trebao biti ključni igrač.

Vjerojatno Steinu nije na ruku išla činjenica u kojoj nije mogao zaigrati za Vukove utakmice FAVBET Premijer lige, a u prilikama koje je dobivao u ABA lige jednostavno je bio premakan i kako je vrijeme odmicala, kako se i promijenio trener, Stein tu nije vidio prostora za napredak. Štoviše, da je zaključio sezonu pod Tornjem, vjerojatno i mu ona i narušila cijenu za onu iduću, pa je Amerikanac shvatio da mu je vrijeme za promjenu sredine.

Odigrao je Stein svih 13 utakmica u ABA ligi, na terenu bio prosječno 21 minutu, a za to vrijeme ubacivao devet poena, skupljao 2,1 skok i dijelio 2,2 asista po utakmici. Trice je šutirao 45 posto, a svoju najbolju utakmicu odigrao je u pobjedi nad Studentskim centrom, u onoj utakmici u kojoj su Vukovi pogodili nestvarnih dvadeset trica na gostovanju, a Stein je u to ugradio četiri trice i 23 poena. Još je samo dva puta otišao preko deset poena, FMP-u je zabio je 18 u Zagrebu, a Budućnosti 16 na gostovanju.

image
ŽELJKO PUHOVSKI Cropix

Kad je Dino Repeša preuzeo momčad, Stein je u pobjedi protiv Igokee bio na terenu bio 11 minuta za dva poena, a u porazu u Ljubljani 15 minuta za šest poena. Usput, na te je dvije utakmice imao najmanju minutažu, jer je kod Jakše Vulića igrao više. Sve to rezultiralo je odlaskom Amerikanca...

- Stein je iskazao želju za odlaskom. I tu se ne radi o financijama, nego o statusu. On je očekivao važniju ulogu i veću minutažu, ali ja mu je, s obzirom na ono kako sam ga doživio u te uvodne dvije utakmice, nisam mogao jamčiti. Isključivi razlog njegovog odlaska bilo je to igračko nezadovoljstvo, on nije bio tjeran od strane kluba. Ipak, od stranca se očekuje i nešto više - rekao je Dino Repeša, Cibonin trener.

Znači li odlazak Steina možda dolazak nekog novog? Cibona je sada stala s devet seniora u prvoj momčadi, onoj koja može igrati ABA ligu?

- Za sada ćemo pričekati. Idemo odigrati sljedeće dvije utakmice, pa ćemo vidjeti. Igrač koji bi eventualno došao, kao jedini stranac, jer Aranitović ima naše papire i ne tretiramo ga kao stranca, mora biti onaj koji će raditi razliku na terenu i biti tu konkretniji od onoga što je ponudio Stein.

Koliko je taj odlazak Steina naštetio pripremama za Borac?

- Ne mora to biti loša situacija, jer sada će neku minutu više dobiti igrači koji su to zaslužili, a to znači da će i oni preuzeti veću odgovornost. Često se dogodi da jedan odlazak čak i popravi situaciju, a njegovih 14, 15 minuta koliko je igrao u posljednje dvije utakmice lako se rasporedi na druge.

image

Dino Repeša

LUKA GERLANC Cropix

Cibona će, dakle bez Steina, pokušati za kraj 2023. godine doći do šeste pobjede sezone. I praktički stići na korak do prvog cilja sezone, osiguranja ostanka. Borac je ove sezone sigurno bolja momčad nego je to bio lani, imao dobro pogođene strance, iskusne domaće igrače. Međutim, a pokazala je toi prva međusobna utakmica u Čačku, s Borcem se može igrati. Iako je Borac svladao Zadar na Višnjiku, on je, recimo, izgubio od Splita na Gripama ili od Krke u Novom Mestu, na Badnjak. Borac stiže pod Toranj s omjerom 6-7, s pobjedom više od Cibone. No to je momčad protiv koje se može igrati.

- Upozoravam cijelo vrijeme igrače na to da preko blagdana ima puno iznenađenja i da ne smijemo ući u zamku blagdanskog opuštanja. Potpuni je fokus na Borcu. To je momčad koja ima tri jako dobra stranca koji su nositelji. Segu je na playu, Franklin na petici i Birts koji je na krilu, iako ga se sjećam kad je igrao u Austriji, jer je fizički moćan i na petici. Bit će ključ zaustaviti ranu tranziciju Borca, jer i Segu, ali i Uskoković koji ga mijenja vole vući kontre u leđa protivnika. Krka ih je na Badnjak uspjela svesti u igru pet na pet, napadali su Franklina s Planinićem, gdje se on teže snalazi. Međutim, sjajan je napadački u pick and rollu, jer je odličan atleta.

Vukovi su imali slobodan Badnjak i Božić, a onda su prionuli radu, jer ih čekaju veliki izazovi u sljedećim danima.

- Sve je bilo u redu nakon povratka s dva slobodna dana, svi su zdravi i u dobroj formi. Nakon Borca, odmah iz Nove godine idemo FMP-u u Beograd, pa Zaboku, onda slijedi okršaj s Boscom i čekamo Partizan u Zagrebu - najavljuje Dino Repeša sljedeće utakmice Cibone.

Ali prije svega Borac, u četvrtak od 19 sati pod Tornjem. Uz nadu da je odlazak Alexa Steina i posljednji u ionako skučenom rosteru Vukova...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 22:30