Dragan Šakota
 ELYXANDRO CEGARRA
SJETIO SE SVEGA ZA SN

Jedini Srbin koji je dosad vodio Cibonu: Nakon Dražena sam u ZG htio dovesti Bodirogu, nije bilo šanse!

I on je bio pomoćnik izbornika nacionalne reprezentacije, kao što je to danas novi trener Cibone.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 03. veljača 2021. 08:13

Dragan Šakota (68) je u Grčkoj, tamo živi i uživa. Lani je bilo nešto stresnije, jer je bio na Zvezdinoj klupi. Kako je riječ o jedinom srpskom treneru, barem do danas, na klupi Cibone u povijesti, ali i čovjeku koji je protiv novog Ciboninog trenera Vlade Jovanovića igrao protekle sezone, bilo je zanimljivo čuti mišljenje čovjeka koji je vodio Cibonu u sezoni 1989/90.

Iako je plan bio nešto duži, Šakota je ostao trener samo godinu dana, a stigao je u Cibonu baš s 37 godina, koliko danas ima i Jovanović...

- Za mene je u ono vrijeme bila čast biti Cibonin trener, to je onda bio gospodski klub, jedno od najvećih imena europske košarke. U toj sezoni Cibona je živjela svoju tranzicju, otišao je Dražen Petrović, slagao se novi program. Organizacija kluba je bila vrhunska, uvjeti sa svojom dvoranom također, bila je milina za raditi. Iako su kasnije stigla neka nesretna vremena, meni tada u Zagrebu bilo baš OK. Razgovaramo i o periodu kada su klubovi iz Jugoslavije gotova svake sezone bili prvacima Europe, uostalom, te je sezone kad sam ja bio u Ciboni, Jugoplastika bila prvak Europe.

Je li osjećao pritisak na klupi Cibone?

- Nisam, jer je svima bila jasno da odlaskom Dražena ulazimo u neko novo vrijeme. Napravili smo dobar program, program za četiri godine, taj vjerojatno još negdje postoji i u pisanoj formi. Bio je plan dovesti mlade talente, tada smo pokušali dovesti Dejana Bodirogu, ali nije bilo šanse, bila su tu podvučena imena Arijana Komazeca, Zorana Savića, Dževada Alihodžića.

Na kraju je došao samo - Dževdo.

- Sjećam se i kako sam tada bio pomoćnik Dušanu Ivkoviću u onoj reprezentaciji koja je u ljeto 1990. postala prvak svijeta, pa smo odlazili na neke kvalifikacije, a ja sam rekao Danku Cvjetićaninu i Nebojši Raziću da se paze, da rade dok me nema, jer ću im prebaciti u prvu momčad talentirane juniore Veljka Mršića i Tomislava Zebića. Rimac je još bio kadet, ali na koncu je Mršić završio u prvoj momčadi i jako je dobro igrao.

OK, kad bi ga Vlada Jovanović danas nazvao i pitao za savjet, što bi mu iskusni Šakota poručio?

- Imat će uvjete za rad, to je sigurno, kao i to da Cibona ima nekoliko jako zanimljivih igrača, Recimo, gledao sam utakmicu protiv Borca i vidio tog malog Gnjidića, ostavio je na mene dobar dojam, zapeo mi je za oči. Uvijek je u Ciboni bilo talenata.

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Međutim, Jovanović ima ispred sebe zadatak i razvoj mladih igrača, ali i osvajanja trofeja, što je teška zadaća i za nekog iskusnijeg lisca?

- O rezultatu se uvijek mora voditi računa, trener kora biti koncentriran i na taj dio posla, uz pošteni rad, zadatak da da sve od sebe, ali i otvori mogućnost igranja i razvoja talentima.

A kakav je trener Jovanović, osjetili ste ga lani u utakmicama u kojima ste vodili Zvzedu, a on je sjedio na klupi FMP-a?

- FMP je naslonjen na Zvezdu i Nebojša Čović mi je tada govorio kako je Jovanović talentiran trener, ali mu je prerano da uskoči na Zvezdinu klupu i ludom ritmu Eurolige tu izgori. S druge strane, bio je i predugo već u FMP-u, pa je za njega bilo najbolje da se pomakne i traži neki samostalni razvoj. Očekivao sam stoga kako će otići već proteklo ljeto, ali odlučio je ostati, evo, do sada. Imam vrlo pozitivno mišljenje o njemu kao o stručnjaku, vidim da je jako posvećen svom poslu i informiran o svemu važnom vezanom za košarku. Uostalom, on iza sebe ima pet, šest godina iskustva ABA lige, a to nije malo. I još nešto, kad netko dođe sa strane u neku sredinu, onda se može dogoditi da nešto vidi, što oni koji su cijelo vrijeme tu ne vidi. Netko sa strane nije toliko opterećen domaćim pričama, pa ima nešto jasniju sliku. Ponekad se od šume ne vidi drveće...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 12:45