Josip Sesar predstavljen kao novi trener KK Dinama

 KK DINAMO
NOVO POGLAVLJE U KARIJERI

Josip Sesar i službeno predstavljen kao trener Dinama, odgovorio je i na zanimljivo pitanje o Ciboni

Osvrnuo se na kratkoročne, ali i dugoročne ambicije u klubu koji će ove sezone igrati i Europu
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 27. srpanj 2023. 11:56

Samo dan nakon što je izbornik hrvatske reprezentacije i dojučerašnji trener Cibone Josip Sesar predstavljen kao novi trener Dinama, uoči putovanja u Irsku na uzvratnu utakmicu pretkvalifikacija za Eurobasket, Sesar se na presici u objektu novog kluba obratio novinarima.

- Moram prije svega reći da sam počašćen i drago mi je da su me kontaktirali i da smo došli do dogovora iako smo već prije dvije godine prvi put razgovarali o suradnji. Smatram Dinamo jako ambicioznim klubom, koji ima vojsku navijača i bit će nam od velike pomoći. Pratio sam ih dok su igrali Prvu ligu i sada u premijerki, a posebno moram pohvaliti sportsku kreaciju rostera. Osobno mi je važno da se unutar momčadi uspostavi hijerarhija i nadam se da ćemo svi zajedno uživati u tome - rekao je Sesar na početku presice, a onda se osvrnuo na ambicije u Alpe Adria kupu gdje će Dinamo imati svoju europsku premijeru. Do sada je najveći domet nekog hrvatskog kluba bilo treće mjesto koje je osvojio KK Zagreb, 2015 godine.

- Mogu reći da donekle poznajem taj sustav i te momčadi, ali opet treba vidjeti način kako ćemo napraviti roster. Idemo utakmicu po utakmicu, ovo je prvi put da Dinamo izlazi na europsku scenu tako da će svakako biti zahtjevno, ali iskreno veselim se tome.

image
JURE MISKOVIC/CROPIX Cropix

Budući da ste pratili razvoj Dinama dok se etablirao kao siguran prvoligaš, kakvi su općenito vaši dojmovi o klubu. Gdje ima prostora za napredak?

- Prije svega tu treba reći da tri igrača Novačić, Vučić i Garafolić vuku ovu ekipu kao kičma momčadi. Na njih treba prisloniti neke mlade igrače, evo došao je Lukić iz Zadra, vratio se i Majić. Pokušavamo pronaći igrača na poziciji jedinice/dvojke i petice. Cilj je pronaći nekoga tko će se karakterom uklopiti u momčad.

Kako je košarkaški savez gledao na preuzimanje ove uloge paralelno s vođenjem reprezentacije?

- Takve su se stvari promijenile dok je Veljko Mršić bio izbornik (u isto vrijeme vodio Zadar). I prije ugovora razgovarao sam s ljudima iz saveza tako da se ne sudaraju obaveze, a isto sam komunicirao i s Dinamom. Jedino će u drugom mjesecu biti period u kojemu će se preklapati utakmice, ali ima do tada...

Kakve ste ciljeve postavili u novoj sredini?

- Kratkoročni je da se što brže okupimo i kompletiramo roster. Čekaju nas dvije prijateljske utakmice gdje u prvom redu zahvaljujem Nevenu Spahiji što nam je to omogućio, mislim pritom na Veneziju i Panathinaikos, koji će mi biti debi pred domaćim navijačima. Dugoročni ciljevi? Idemo korak po korak, nećemo se zaletjet s nekim izjavama. Pronaći ćemo sami svoje mjesta - prokomentirao je Sesar, a nakon njega se uključio predsjednik kluba Marijan Pojatina koji je dodao - Ciljevi su uvijek trofeji, titule i veselje. Tako smo postavili priču, ali naravno idemo koliko nam budžet dozvoljava.

image
DARKO TOMAS Cropix

Pa kakav je onda budžet kluba u odnosu na ostale premijerligaše?

- Ja bi rekao nekakva sredina. Vrlo smo samostalni, sve ovisi o nama i nemamo nekakve situacije kakve imaju drugi klubovi s lokalnim sredinama - nastavlja Pojatina prije nego li se fokus ponovno vratio na Sesara. Hoće li koristiti neke svoje kontakte kako bi igrače dovukao u Dinamo kao što je prošle sezone uspio i na kraju, spasio Cibonu. U prvom redu to su Borna Kapusta i Filip Bundović čija je sudbina u Ciboni neizvjesna?ž

image
GORAN MEHKEK Cropix

- Trudim se ostati u dobrom kontaktu s bivšim igračima, ali i s onima koje nisam trenirao. Pošaljem im poruku čestitke nakon dobrih utakmica... Svi znamo da je iza Kapuste odlična sezona, a kao njegov bivši trener znam da ima dobre ponude iz inozemstva, a kako se radi o igraču koji igra u Hrvatskoj od svoje 15. godine sigurno je njegova ambicija drugačija. Što se pak Bundovića tiče, zna se da je on uvijek moja prva opcija na petici - zaključio je Sesar nakon kojega je Pojatina dobio pitanje vezano uz Poslovni klub, projekt koji je Dinamo predstavio ovog ljeta, a radi se o suradnji s nekoliko manjih tvrtki. Koliko oni pomažu financijski?

- Ako gledamo da su nam prvi stup financiranja naši glavni sponzori, drugi navijači, onda je Poslovni klub treći stup koji sačinjava puno manjih investitora s kojima radimo malu zajednicu koja će uskoro postati veća. Imamo prvih tridesetak članova i redovito dobivamo nove upite. S poslovne strane nam je dao jednu novu energiju, a s financijske dodatnu stabilnost - podvukli su iz kluba.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 20:31