Branković je dogurao i do reprezentacije

 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
EKSPLODIRAO OVE SEZONE

Junak Cibonine čudesne pobjede: ‘Sigurno odlazim na NBA draft, a imam i neke ponude iz Europe‘

Mladi centar je uoči sezone imao upitan status u Ciboni, a sada je dogurao i do reprezentacije
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 12. travanj 2022. 13:50

Zabio je iz rolla, pogodio je tricu, stavljao je penale, držao obranu, radio je sve što treba. Danko Branković je u Ljubljani odigrao još jednu veliku utakmicu za Cibonu. Ugradio je u pobjedu nad Cedevitom Olimpijom 20 poena, iz igre je šutirao 7-9, od čega 2-2 za tri poena, s crte 4-7, a skupio je i pet skokova. Nije bio jedini heroj pobjede u Tivoliju, jer odličan je bio Mateo Drežnjak, veliki doprinos su dali Amar Gegić, Roko Prkačin, Jose Vildoza i Toni Nakić, ali Brankovićeva je nekako bila završnica.

Do koje su Vukovi stigli nakon što su hvatali minus 19 iz 18. minute. U šest dana tri puta su nadoknađivali 20 minusa i svaki puta izašli kao pobjednici. Protiv Splita bilo je minus 21, protiv Cedevite Junior minus 20, protiv Cedevite Olimpije minus 19. Što se to događa s Vukovima?

"Očito je to neki naš stil igre u posljednjim utakmicama. Ne mogu to objasniti, jer doista je to čudno. Neobjašnjivo. Pustimo ljude da nas dobiju dvadeset, pa onda to stižemo i tako tri puta u šest dana. I sve to skupa potroši i fizički i psihički, jer u taj preokret ulažemo onda 200 posto, a zašto ne može na lakši način, stvarno ne znam što bih rekao..."

Pogodio oba šuta za tricu

Jeste li pričali među sobom u svlačionici, što vam je rekao trener Gašper Okorn?

"Ne znam, mislim da niti trener ne zna što se to događa. Jednostavno krivo uđemo u utakmice, skupio se i neki umor zbog cijelog niza utakmica u kratkom vremenskom periodu, a i uđe se u te utakmice “preko one stvari”, valjda..."

Svaki put su se izvukli. I dok su pobjede nad Splitom i Cedevitom Junior bile planirane, ona u Ljubljani je stigla kao bonus. Cedevita Olimpija imala je niz od 15 uzastopnih pobjeda, što ju je dovelo na treće mjesto u skupini Eurokupa, ali i blizu vrha ABA lige. Uostalom, u tom nizu su padali Virtus, Partizan, Valencia. Vukovima je bio motiv taj što su svoje ciljeve, barem one minimalne ispunili u ABA ligi, a ovakav sklap tijekom cijele sezone nisu skinuli.

image

Branković i dalje nastavlja plijeniti svojim igrama

GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

"Nije to bila utakmica od prevelike važnosti, a takve se utakmice najlakše igraju, jer je sve opušteno. Kad smo gubili tih 19 razlike, željeli smo dokazati da nismo baš kanta za napucavanje."

Svašta se dogodilo s Dankom Branković od ljeta naovamo. Od upitnog statusa stigao je do reprezentacije, bio je MVP završnica Kupa Krešimira Ćosića. I dalje nastavlja plijeniti svojim igrama. Ima li još uvijek respekta kad se ispred njega pojave centri poput Alena Omića ili Zacha Augustea.

"Uvijek postoji respekt, jer su to puno iskusniji igrači od mene, ali dokazao sam, ne samo u nedjelju, nego i tijekom sezone da se mogu nositi s takvim igračima, da sam ravan njima. Definitivno respekt postoji, ali ih ne smatram Bogovima."

U Ljubljani je opalio dvije i pogodio dvije trice. Bi li se taj njegov range šuta za tri poena mogao više koristiti?

"Naravno da bih to želio, jer mislim da je odlična stvar ukoliko visoki igrač može šutem otvoriti reket, raširiti. Opet, moje glavno oružje je roll igra, kad već ne mogu igrati leđima prema košu, odnosno, tu se još dobro ne snalazim. Ali, i to nije loše, roll i šut, mogu živjeti s tim."

Popravlja li tu igru leđima prema košu?

"Svaki dan, svaki jutarnji trening ja na tome radim, ali očito je da mi to nedostaje iskustvo. S više iskustva, s treninzima, s više utakmica bit ću i tu bolji. Bili bi dobro kad bi to pokušavao raditi na utakmicama, trudio se i tako poentirati."

Sigurno ću se prijaviti

Danku Brankoviću istječe ugovor s Cibonom na koncu ove sezone. Stoga i pitanje, igra li svoje posljednje utakmice za Vukove?

"Ne znam, to je jedini odgovor koji mogu dati. Menadžer mi je rekao da je nekoliko europskih klubova zainteresirano za mene, ali znate kako je to, to su samo priče. Fokusiram se na kraj sezone, a svemu ostalom ću razmišljati nakon što završi sezona. Onda će biti vrijeme za pregovore i razmišljanje o ponudama. Da sada razmišljam o ugovorima, nekom svotama, to bi me samo poremetilo."

Što je s izlaskom na NBA draft, lani se Branković s njega povukao?

"Sigurno ću prijaviti draft, a već je dogovoreno da odmah nakon što mi završi sezona odlazim u SAD na neke kampove uoči drafta. I ne opterećujem se, ako me izaberu odlično, sad hoću li se vratiti u Europu na neku posudbu ili ću ostati, to tek treba vidjeti. Ako ne budem izabran, onda se zna."

image

Branković je bio junak pobjede nad Cedevitom

RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Što je reprezentacijom, koja ima koncem lipnja nastavak kvalifikacija za SP, oglede sa Slovenijom i Finskom, ukoliko odlazite na kampove u SAD?

"Plan je da odmah, unutar nekoliko dana po svršetku sezone idem za SAD. Što će biti s reprezentacijom, vidjet ćemo tada."

Dupla kruna kao motiv

Postoje li neke procjene koje su stigle do Brankovića, kolike su šanse da bude draftiran?

"Ne znam, ne znam niti konkurenciju visokih igrača koji izlaze ove godine na NBA draft."

Što on misli je li mu bolje otići u SAD, u NBA odmah, ili skupiti nešto iskustva u Europi?

"Najbolje je otići u NBA s dosta iskustva. Puno igrača stiže u NBA s američkih sveučilišta, a njima je lakše adaptacija na NBA nego je to europskim igračima. Tko se uspije prilagoditi, taj će ostati u NBA, tko ne, vraća se nazad. To je uvijek tako."

Dobro, a koliko je uopće šanse da ostanete u Ciboni i sljedeće sezone?

"Ne znam, stvarno ne znam."

I da se dogodi ono o čemu pričaju ljudi koji vode klub, da se saniraju svi dugovi, da se složi proračun koji je velik, a time i jaka momčad, bi li to približilo Cibonu kao opciju?

"Naravno da bih ja volio ostati, jer ovo je momčad koja mi je jako draga. Iako, sve to oko kluba tek treba vidjeti, svako malo se pojavi priča o nekim problemima, pa doista ne znam što će se dogoditi na koncu sezone."

Kako bilo, Danko Branković, ukoliko i ode iz Cibone na ljeto, želi to učiniti s dvostrukom krunom.

"To mi je najveći motiv."

Mislim da ćemo finale PH igrati mi i Zadar

Cibona se mentalno posve prebacila na domaće prvenstvo, jer tu traži duplu krunu. Međutim, ukoliko Zadar negdje ne kiksa, po svoj prilici, čak i da Cibona dobije Zadar, ostat će onaj minus od 28 poena razlike iz Višnjika kao velika prednost Zadra u boju za jedinicu uoči doigravanja?

"Jest, jako je malo vjerojatno da će Zadar negdje kiksati i tu nam otvoriti šansu, jer igraju jako lijepo. Mi ih sigurno možemo dobiti. U Zadru nam se dogodio udarac, ali za tim sada ne treba plakati. Uostalom, mislim da ćemo baš Zadar i mi igrati veliko finale."

Koliki će biti hendikep ukoliko će Zadar imati prednost domaćeg parketa?

"Mislim da to neće biti veliki hendikep za nas. Jasno, mi volimo igrati pred našim navijačima, jer tu svaki gost ima pritisak, ali meni je i u Krešinom domu fenomenalno za igrati, s tim nemam problema."

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 07:07