LUKA GERLANC Cropix
NOVI DALMATINSKI DERBI

Jusupa brine ozljeda Božića, Subotiću ova ne nosi imperativ: ‘Odluka će biti donesena u doigravanju‘

Zadar i Split će se na Višnjiku ogledati peti put ove sezone
Piše: SNObjavljeno: 20. ožujak 2023. 11:34

Neće košarkašima Zadra u dobrom sjećanju ostati ogled u kojem ih je FMP pobijedio u Beogradu jer je to bio iznimno teak poraz, netipičan za momčad Danijel Jusupa u ABA ligi ove sezone, spustili su ih domaćini na minus dvadeset i pet. Pritom su Zadrani ostali u toj utakmici i bez Luke Božića koji se ozlijedio. Izgledno je kako se radi o distorziji skočnog zgloba pa je posve upitno hoće li ga trener Danijel Jusup moći koristiti za dalmatinski derbi sa Splitom danas na otaranju Lige za prvaka u Krešinom domu.

U sastavu bi protiv Splita pak trebao biti Adem Mekić, ali s obzirom da je tek stigao i njegov nastup je pod znakom pitanja. Nedvojbeno, nimalo lagodna situacija za momčad Zadra jer današnji suparnik Split vodi 3-1 u međusobnim utakmicama ove sezone, računajući oba natjecanja. Doduše, Ali, to i mora značiti previše.

- Igra Splita bazira se na pick dan rollu Dominika Mavre, uz tri Amerikanca koji su se dobro uklopili u momčad. Josip Jukić i Lovre Runjić su igrači koji nam često rade probleme, priključuju im se Tonko Vuko, tu su još Mate Kalajžić i Boris Tišma. Imaju širok roster. Pitanje je još uvijek hoće li Božić nastupiti, bez obzira na to moramo dati svoj maksimum - rekao je Jusup.

Najbolji u porazu u Železniku bio je kapetan Marko Ramljak, što nikako nije prevelika utjeha kad se izgubi, ali njegova energiju koju donosi u svakoj utakmici silno je važna za zadarsku momčad.

- Mislim da trebamo promijeniti pristup i odigrati jednako kao u prošlom susretu protiv Cibone, nametnuti svoj ritam, agresivnost u obrani i u napadu, što bi nam uvelike olakšalo put prema pobjedi. Split se digao i u posljednje vrijeme igra odličnu košarku, puno se vrti oko Mavre i Shannona Shortera, pod košem su nezgodni Lewis Sullivan i Tyrell Nelson. Moramo im zatvoriti napadački skok pa ćemo imati veliku šansu za pobjedu - razmišlja Ramljak.

Žuti s Gripa pak na prvi veliki derbi Lige za prvaka dolaze u dobrom raspoloženju nakon što je u petak u okviru ABA lige pao Mornar za devetu regionalnu pobjedu.

- Gdje god igramo, mi možemo do pobjede, ako smo pravi - podvlači Srđan Subotić, trener Splita uoči gostovanja kod Zadra.

Doduše, odmah je dodao:

- Ništa se neće ovom utakmicom rješavati. Postojat će malena, ali ne prevelika prednost za onog tko će imati bolju poziciju uoči doigravanja. Međutim, odluka će biti tek u doigravanju.

Kako protiv Zadra?

- Kao i svaki puta kad je riječ o Zadru, znamo da nam treba velika energija i koncentracija. Zadar igra fenomenalno, igraju obranu koju je teško napadati i treba tu ići i na neka individualna rješenja, što nije uvijek dobro. Oni stalno trče u leđa, stalno su na skoku u napadu. Moramo biti energetski jako dobri. Na koncu, ostao je Zadar bez Jordana i sigurno je da im nedostaje igrače takve kvalitete, no oni i bez njega izgledaju isto kao i prije - zaključio je Srđan Subotić uoči dalmatinskog derbija.

Utakmica se igra s početkom u 18 sati, uz izravan prijenos na Sportskoj televiziji.

Linker
04. rujan 2024 13:43