PEDJA MILOSAVLJEVIC/CROPIX
Povratak u matično jato

Kapetan hrvatske reprezentacije se nakon 15 i pol godina vratio kući i to - besplatno

Sutra će kapetan hrvatske reprezentacije potpisati ugovor s klubom iz kojeg se otisnuo u svijet
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 05. siječanj 2021. 15:22

Petnaest i pol godina je prošlo otkad je Roko Ukić potpisom za Baskoniju prestao biti igrač Splita u čijem je dresu za seniorsku momčad debitirao s nepunih 16 godina, još u listopadu 2000. Sa 17 je već bio kapetan, da bi se s dvadeset otisnuo u inozemstvo i do sada čekao na povratak u matično jato. A od sutra će Roko Ukić ponovo službeno "navući žuti dres", biti predstavljen na svojim Gripama kao veliko pojačanje za momčad Ivice Skelina, najavljeno još prije mjesec dana.

Ukić je, naime, još početkom prosinca prelomio da odlazi iz Cedevite Olimpije i "stavio se na raspolaganje" Splitu za koji nije mogao imati pravo nastupa do 13. kola ABA lige - kako sada stvari stoje, novi debi u žutom trebao bi imati u subotu protiv Budućnosti - i neće moći igrati do 23. kola HT Premijer lige koje je na rasporedu početkom ožujka. Zato je još mjesec dana nakon što je donio odluku ostao u Ljubljani, odigrao još nekoliko utakmica u Eurokupu i ABA ligi te se "razdužio" početkom ovog tjedna.

image
JURE MISKOVIC/CROPIX

Međutim, ni u jednom trenutku nije bilo sporno da će Split za drugi dio sezone dobiti playmakera koji je i sa 36 godina na toj poziciji još uvijek programirani starter reprezentacije Hrvatske čiji je i kapetan. A baš je reprezentacija jedan od ključnih razloga zbog kojih se Roko Ukić vratio na Gripe s obzirom da ljeto u kojem nas čekaju splitske kvalifikacije za OI u Tokiju kapetan želi dočekati u maksimalnoj igračkoj formi.

Kako je u Cedeviti Olimpiji ove sezone dobijao tek 13-14 minuta po utakmici, s tim da je status dodatno izgubio dolaskom Luke Lapornika prije mjesec dana, povratak kući nametnuo se kao logično rješenje, pogotovo jer je zbog lockdowna u Sloveniji još prije dva mjeseca obitelj - supruga Tamara, kćer Sara i sin Luka - otišla u Split.

Napokon se Roku Ukiću sve poklopilo da ostvari sad već dugogodišnju želju i ponovo zaigra u najdražem mu dresu, za jedini od 14 ili 15 - on Cedevitu Olimpiju i Cedevitu računa kao isti - klubova u karijeri koji smatra svojim. I po mogućnosti na kraju svog profesionalnog puta donese Splitu trofej koji se na Gripama čeka od njegovog odlaska.

Na kraju treba naglasiti da će Roko za Split igrati - besplatno. Točnije, plaćeni će mu biti tek bonusi za ostanak u ABA ligi i u slučaju osvajanja naslova prvaka Hrvatske...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 07:08