Marko Ramljak

 LUKA GERLANC/Cropix
LIGA ZA PRVAKA

Košarkaška poslastica na Gripama: ‘Treba nam pomoć s tribina, dolaze i njihovi navijači, bit će to pravi derbi‘

Svaka utakmica Splita i Zadra ove je sezone bila praktički na jednu loptu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 15. travanj 2023. 13:18

Cibona je odnijela pun plijen s Gripa i sada Split, u derbiju šestog Lige za prvaka, traži pobjedu nad Zadrom za povratak na mirne staze. Nitko na Gripama ne krije kako je momčad u posljednje vrijeme, prije svega psihološki, izgubila forcu koju je imala u prva tri mjeseca 2023. godine i sada je zadatak za Srđana Subotića i njegovu momčad vratiti se u pozitivan niz.

Ima tu još nešto. Ostalo je samo pet kola do konca osnovnog dijela sezone i naveliko se već iscrtavaju šanse za pozicije uoči doigravanja. Ova dva suparnika su odigrala tijekom sezone pet međusobnih duela i iz njih čak četiri Split je izašao kao pobjednik. Pri tome u niti u jednoj od te četiri pobjede, a tri su stigle na Višnjiku, Split nije slavio s više od četiri poena prednosti.

Zadar je, pak, jedino pobjedu ove sezone donio s Gripa, kada je slavio sa šest poena viška. Kad ostanemo samo na domaćem prvenstvu, ova utakmica ima velik značaj, posebno za Žute jer bi u slučaju pobjedu imali tie-break sa Zadrom, otišli bi na 3-1 i bilo koji krug u kojemu bi uoči doigravanja ostale ove dvije momčadi, donio bi prednost Splitu.

Međutim, tu i Zadar ima svoju računicu, jer bi s bilo kakvom pobjedom na Gripama ostao sa Žutima na skoru 2-2, ali bi imao bolju koš-razliku u međusobnim ogledima.

Dobre naznake protiv Cibone

I dok će obje momčadi u ponedjeljak zaključiti i osnovni dio ABA lige, a tu će Split u goste Zvezdi, a Zadar dočekati Partizan - ako se dogode očekivani porazi u doigravanje će Zadar - u subotu od 20 sati na Gripama to će biti manje važno.

- Očito je da su za nas neugodni, jer to kazuje sama činjenica da su nas čak tri puta dobili na Višnjiku ove sezone - kazao je Danijel Jusup, trener Zadrana.

Srđan Subotić, Splitov trener, vidio je u porazu od Cibone naznake povratka u staru formu svoje momčadi.

- Naša je želja odigrati što bolje ovu utakmicu i početi se vraćati na razinu forme na kojoj smo bili. Protiv Cibone je bilo naznaka dobrih dijelova naše igre, prije svega u fazi obrane, pa se nadam da ćemo nastaviti na tom tragu. Zadar je u dobroj formi i dolazi na Gripe promijeniti tijek naših međusobnih ogleda ove sezone i na to ćemo biti spremni. U svakom slučaju ovo je izuzetno važna utakmica, ali opet nije ona ta koja će odlučiti konačni poredak, no da ima svoj značaj to je jasno, i motiv će biti prisutan na obje strane.

Zadar u boljoj formi

Jasno je da bi Split pobjedom praktički osigurao poziciju broj dva, a onda napao i jedinicu...

- Kažem, ima svoju važnost ova utakmica, ali neće biti presudna. Prije svega je naš zadatak odigrati dobro. Treba nam i pomoć s tribina, jer vidljivo je ove sezone da igramo dobro kada smo svi zajedno, kad pušemo u ista jedra. Doći će i Zadrovi navijači, pa će to biti pravi dalmatinski derbi - podvlači Srđan Subotić.

Stoga, u subotu od 20 sati sasvim sigurno nas čeka nova poslastica, jer svaka je utakmica Splita i Zadra ove sezone bila praktički na jednu loptu, tri su završile na jedan posjed, dvije na dva. I četiri puta je Split pronašao put do pobjede u pet odigranih mečeva.

Zadar je, pak, u boljoj formi od Splita u posljednjim utakmica, a premda to u derbiju ne mora ništa značiti, sasvim je jasno da će Danijel Jusup dovest na Gripe momčad puno motiva. No, i Split ima svojih aduta, a trebao bi i nastupiti kompletan.

Lewis Sullivan je zbog problema s leđima propustio ogled protiv Cibone, sada bi i on trebao u akciju.

Ramljak: Znamo kako treba igrati s njima

Nedvojbeno, Zadar je u velikoj formi, igra energično, brzo, na trenutke s više nego atraktivnim potezima. Doslovce ruše svaku zapreku. A ni Splićani nisu nepobjedivi, niti su košarkaški svemirci.
- Nema nepoznanica između nas i Splita, praktički smo svaku utakmicu odigrali na jedan ili dva posjeda. Zadnji put na Višnjiku stvarno smo nemoguće izgubili, odigrali glupo završnicu i dali im pobjedu u ruke iako smo veliku većinu susreta igrali dobro. Na tom tragu treba nastaviti, znamo kako treba igrati s njima, samo trebamo u završnici biti pametniji nego do sada. U dobrom smo ritmu i vjerujem u našu pobjedu - kazao je kapetan Zadra, Marko Ramljak. (dž)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 08:09