Kruno Simon

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
ZADNJE POGLAVLJE

Kruno Simon za SN otkriva kako je na kraju karijere završio u Samoboru: ‘Stari mi već ide na živce‘

‘Igrao sam 39 i pol minuta zadnju tekmu, a u Efesu sam bio ljut kad sam igrao 30‘
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 05. listopad 2023. 18:18

Lani je bilo ponuda, a Kruno Simon je odlučio odigrati još jednu sezonu za Damira Mulaomerovića u Cedeviti Junior. Bilo je ponuda i ovoga ljeta, čak i nekih vrlo unosnih, no Kruno Simon, kojemu je 38 godina, odlučio je posljednje poglavlje svoje karijere odigrati baš za gušt.

On će u sljedećoj sezoni igrati za Samobor, prvoligaša iz kluba nadomak Zagreba. Kojega vodi Đuro Simon, tata. Usput, taj Samobor nije baš mačji kašalj, jer je upravo izborio plasman među 16 najboljih u Kupu, nakon što je sredio lanjskog premijerligaša Goricu i Zagreb u regionalnom finalu.

Ali ajmo od početka. Otkuda uopće ideja oko Samobora?

- Tata Đuks se uključio u projekt Samobora još lani i to na nagovor svog najboljeg prijatelja Mislava Maroevića. Ideja je bila da se podigne klub i da se Samobor kao sredina zainteresira za sport i da pokušaju napraviti nešto ozbiljnije, jer im u gradu treba nositelj sportske kvalitete. Izbor je pao na košarku. Kad mi je Đuks predočio tu ideju, meni se dopalo, a kako ionako nemam nekog pametnijeg posla, evo me.

I tako, na koncu sinovlje igračke karijere, stigla nam je sezona u kojoj će tata Đuro prvi puta voditi sina Krunu. Iako je otkako je Kruno zaigrao košarku, Đuro bio trener...

- Pa do sada nije bilo prilike, jer ja sam od svojih početaka ipak bio u muškoj košarci.

Tata Đuro je veliku većinu svog trenerskog opusa proveo u radu sa ženskim klubovima, naime.

- I već me nervira. A prvi mi je puta trener. Zadnju tekmu sam igrao 39 i pol minuta, a bio sam ljut na sve kad sam u Efesu morao igrati trideset minuta.

image

Kruno Simon sa samoborskim ‘Risovima‘ nakon osvajanja Kupa Krešimira Ćosića - regije Centar

Foto: KK Samobor

Tu zadnju utakmicu, u finalu Kupa za regiju Centar, Samobor je svladao Zagreb sa 97:84, a Simon je ubacio 34 poena i podijelio 14 asista!

- OK, ali stvarno tu moram objasniti da me "sralo" kao nikada u životu. Mislim da sam cijelu utakmicu promašio dvije lopte, a pogađao sam neke, kao Mirza Teletović, s parkinga.

A plasmanom među 16 najboljih u Kupu, Samobor je dobio od Saveza i ček na 1.500 eura. Prva lova koju je klub ikada dobio...

- Mislav Maroević je odmah rekao da je to novac koji ćemo potrošiti za feštu kod Gabreka. To je jasan pokazatelj kako klub svoja sredstva ulaže pametno.

I koliko se uopće trenira u Samoboru?

- Svaki dan, nije to zezancija. Kako je većina dečki iz Zagreba, zamolili smo Cedevitu Junior i tu nam je Tomislav Zebić izašao u susret da imamo dva dana treninge na Velesajmu, a tri su treninga u Samoboru.

Kakva je uopće momčad?

- Nisu to ‘indijanci‘, imaju ti dečki školu košarke, neki i iskustva igranja premijerke poput Lukačića, braće Jacović, Ušića, Pavičića. Sve su to mladi momci, kao što su Čolak, ili Lovro Prkačin, mlađi Rokov brat.

Vratimo se još malo na to finale protiv Zagreba. Đuro Simon je nekada bio kapetan Zagreba, pardon, tada je to bio Novi Zagreb, a Kruno Simon kapetan Zagreba. Sada su igrali protiv Zagreba, koji nije onaj Zagreb.

- To je mali paradoks, nisam razmišljao da igram protiv svog kluba, jer ovaj Zagreb je zapravo Zapruđe. Koji je nama iz Zagreba bio rival, posebno iz vremena dok je stari Đuks igrao. Tako da to baš nema veze jedno s drugim.

Ovaj vikend kreće Prva liga, a Samobor će već u prvom kolu put Rijeke gdje će u goste jednom od favorita za plasman u FAVBET Premijer ligu, Kvarneru...

- Po meni su oni najjača momčad u Prvoj ligi, iako se tu moram ograditi jer ja većinu igrača u Prvoj ligi ne poznajem. Ono što govorim, govorim po imenima igrača. Tu je i Osijek, Kaštela, ali meni je teško procijeniti kvalitetu, jer tu Prvu ligu igraju neki igrači koji su stasali dok sam ja igrao u inozemstvu. Pa će mi trebati par kola za sve to pothvatiti. Mislim da mi nismo u prva dva, tri favorita, ali, opet, dobili smo Goricu, dobili smo Zagreb, pa budemo vidjeli.

Imao je Kruno Simon ideju da za Samobor ove sezone zaigraju Luka Žorić i Marko Tomas, što bi tek bila prava priča...

- Ali, dobio sam dvije odbijenice od svojih prijatelja. Odnosno, mislio sam da su mi to prijatelji. Šalu na stranu, obojica imaju privatne obveze i ja im na njihovoj odluci ništa ne zamjeravam, samo koristim te njihove odbijenice da ih zajebavam. Meni je jasno da odluka o igranju lige traži odricanje i što se tiče treniranja preko tjedna i utakmica preko vikenda, pa sve to treba organizirati. Moja je bila ideja da se družimo, malo haklamo, ali njihovu odluku respektiram.

I dok će u Prvoj ligi na terenu biti romantika, kako Simon vidi rasplet elitne divizije naše košarke...

- Veliko je pitanje što će biti sa Cibonom. Ako bude u kompletom sastavu onda će biti OK. Tri momčadi iz ABA lige će biti u vrhu s time da je prvi favorit Zadar, onda je tu Split, pa iza njih Cibona. Doduše, tek sve to skupa trebam vidjeti. Puno je utakmica, kreće i Euroliga, tu je Dinamo, sad će i Repka, a i mi treniramo i igramo. Moram to sve nekako poloviti - zaključio je Kruno Simon.

Ako vas put nanese na neku utakmicu Samobora, nemojte to propustiti. Čista romantika. Košarka kakva je nekada bila.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. ožujak 2024 23:08