Damir Mulaomerović
 RONALD GORSIC/CROPIX
TOTALNA DOMINACIJA

Legendarni košarkaš srušio svoje pa poručio: ‘Cibona je moja ljubav, skoro sam promašio i svlačionicu‘

Cedevita Junior je u susretu s Cibonom izgledala kao pravi energetski top
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 24. listopad 2021. 21:16

Cibona, čija je mladost i agresija opjevana od početka sezone, ponašala se u petak poput mladog, nadobudnog vozača. Sjela je na gas i razbila se u zid. Jer, na semaforu, na startnoj liniji, na podbacivanju stajala je jednako mlada i nabrijana momčad. Čiji je motor turirao jednako brzo, a samopouzdanje joj je naraslo do neba onoga trenutka kad su košarkaši Cedevite Junior shvatili da su oni silini i strašni Vukovi, koji su pobjeđivali i Partizan prije samo dva mjeseca i te kako ranjivi. Kad im se suprotstaviš njihovim oružjem.

Imala je tako Cedevita Junior 73:49 na šest minuta do konca, imala je od starta dominaciju, izgledala je momčad Damira Mulaomerovića kao energetski top.

"Bilo je nestvarno dobro u nekim trenucima, uostalom, uzmite samo ovaj podatak; imala je Cibona u jednom trenutku 12 napadačkih skokova, a mi smo primili do tada samo 24 poena."

image
Damir Mulaomerović
RONALD GORSIC/CROPIX

"Baš smo ih izdominirali"

Što je bila ideja momčadi s Velesajma, kako je Mulaomerović namjeravo dobiti utakmicu pod Tornjem?

"Znao sam da naša šansa postoji ukoliko budemo parirali Ciboni s energijom i obrambeno. Kazao sam igračima kako ćemo biti živi u toj utakmici dok god u njoj budemo defanzivno prisutni. Usto, napravili smo ozbiljan individualan skauting Ciboninih igrača. Uzeli smo Vukovima trčanje, neke smo stvari riskirali, a bili smo pravovremeni u svakoj rotaciji, udvajali tamo gdje je to potrebno, oduzeli smo Reuversu napadačke kretnje. Pripremali smo sve to sedam dana, samo s jednim videom, ali kroz treninge smo prolazili Cibonine kretnje koje sam smatrao da su najvažnije. Cibona ima dobru momčad, ali, eto, naletjela je Cibona u petak na bolju momčad, baš smo ih izdominirali."

Dva poraza Vukova u HT Premijer ligi dogodila su se na različit način. Split je fizički ušao u utakmicu u kojoj se mlada Cibona nije snašla, a Cedevita Junior je energijom pokazala da Vukovi nisu energetski prvaci Svemira. I svela ih u utakmicu pet na pet, što je bio cilj...

"Uspjeli smo u tome, jer osnovna nam je zadaća bila da Gegiću i Drežnjaku oduzmemo otvoreni teren. Imali smo, nadalje, puno više opcija od njih u igri pet na pet, dobro nam je lopta išla, znali smo što ćemo iz svakog picka. Nešto smo riskirali, uzimali šuteve iz tranzicije, no to je naša košarka i tu publika može uživati. Dobro smo, pak, branili prodore. Bundović je otvorio na početku utakmice s par dobrih situacija i tu nam je naraslo samopouzdanje."

I energija momčadi je uskovitlala, kao što je jednakom energijom Damir Mulaomerović vodio svoju momčad. Ta simbioza momčadi i trenera nešto je što vam mora upasti u oči kad gledate odnos Mulaomerovića i njegovih igrača.

"Taj dio mi je kao treneru jako važan. I bio sam ponosan nakon utakmice. Svi ti igrači imaju svoje individualne kvalitete, ali svi su oni i svjesni kako je momčad ispred svega. Na koncu će ta momčad izbaciti pojedinca, ali uvijek govorim kako je puno utakmica ispred nas i svega će tu biti. Međutim, ono što je nemoguće napraviti ako tu nema kemije, jest atmosfera. Nama cijela klupa skače, nitko ne gleda mrko na onoga drugoga i meni to imponira. Taj dio posla je najteže napraviti, a mi, ne samo ja, nego cijeli stožer i igrači, smo to uspjeli stvoriti između nas."

"Uvijek ću voljeti Cibonu"

Damir Mulaomerović i Filip Bundović ispred sebe imali su emotivnu bombu od utakmice. Bila je ova prva utakmica koju su igrali kontra Cibone iz koje su obojica - Mulaomerović kao trener, a Bundović kao igrač - otišli, a da zapravo nitko nije znao zbog čega, jer za tako što razloga nije bilo.

"Cibonu ću uvijek voljeti i prema njoj imati ogroman respekt. Ulazio sam u dvoranu i gotovo pogriješio svlačionicu. Čudno mi je biti u toj dvorani u svlačionici koja nije za domaćina. Međutim, sada sam u klubu u kojemu se dobro osjećam, u klubu iza kojega stoji dobar projekt i dobri ljudi, a mislim da je to najvažnije i osobno me to sve motivira. Drago mi je i da smo iznenađenje jer malo tko je vjerovao je u nas. Znate mene, ja jesam vjerovao."

image
KK Cibona - KK Cedevita Junior.
RONALD GORSIC/CROPIX

Cedevita Junior, međutim, ima dva igrača s nejasnim statusom. Filip Bundović ima ugovor do konca studenog, a Goran Filipović može do Nove godine u inozemstvo ukoliko stigne neka ozbiljna ponuda. Može li ih Cedevita Junior zadržati?

"Obojica su sjajni momci i ono što je najvažnije u ovoj priči, obojica se odlično osjećaju u ovoj momčadi. Razgovarao sam s Filipovićem i kazao mu da ukoliko stigne neka nemoralna ponuda kako mu neću praviti niti jedan problem da ode. Međutim, moje je mišljenje da njemu treba cijela sezona u okruženju u kojemu se osjeća dobro. Odlaziti negdje na pola sezone nikada nije lako, jer dolaziš negdje gdje sigurno nije dobro, jer da je, ne bi te trebali, a odlaziš iz sredine u kojoj ti je lijepo. S Bundovićem je ista situacija. Na kraju dana, bit će to samo njihova odluka. Mi u njima imamo dva prava momka. Bunda nam je važan zbog mladih igrača, on je u deset minuta igre u stanju trasirati utakmicu na naš mlin, a Filipović ima u sebi tu energiju i košarkašku inteligenciju. Ako se bude dogodilo da odu, morat ćemo tu reagirati na tržištu, ali bih volio da obojicu ostanu. Znam da se i njima sve ovo skupa dopada i da su i oni sretni u ovoj priči. Međutim, ruke su nam vezane, vidjet ćemo..."

Ono što je nemoguće napraviti, ako tu nema kemije, jest atmosfera. Nama cijela klupa skače, nitko ne gleda mrko na onoga drugoga i meni to imponira. Taj dio posla je najteže napraviti

Bundović je u deset minuta igre u stanju trasirati utakmicu na naš mlin, a Filipović ima u sebi tu energiju i košarkašku inteligenciju. Volio bih da obojicu ostanu, znam da su i oni sretni u ovoj priči

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 12:54