JURE MISKOVIC Cropix
FAVBET PREMIJER LIGA

Mogu li Splićani zaustaviti Zadrane? Danas kreću četvrtfinala, aktualni prvak je veliki favorit za novi naslov

Od onih sezona kad je Cedevita još bila u Zagrebu, ovako čvrstog kandidata za naslov nismo imali
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 02. svibanj 2024. 09:16

Odigrala su se 33 kola, osnovni dio sezone bio je trokružan, jer su tako odlučili klubovi premijerligaši uoči početka sezone. I dok su neki, prije svega ABA ligaši, i to ne svi, rogoborili ovakvom sustavu natjecanja, ostatak klubova nije se previše bunio.
Uostalom, prvi puta su na klupske račune sletjeli ozbiljni novci za hrvatske prilike, adresirani iz ureda HKS-a. Uzmite samo da će Zadar, ako osvoji naslov prvaka, a prethodno je osvojio i Kup, od HKS-a dobiti debelo preko 100.000 eura ove sezone. Tolike novce neće dobiti niti od Dubaija, kada bi cijela dogovorena svota s kojom je Dubai ušao u ABA liga bila raspoređena na klubove.

image

Favbet logo

PR

Kako će se igrati sljedeće sezone tek se treba vidjeti, jer u sljedećih mjesec dana slijedi doigravanje za prvaka. Naslov brani Zadar, a Zadar će u doigravanje ući kao velik, izraziti favorit. Od onih sezona kad je Cedevita još bila u Zagrebu, ovako čvrstog kandidata za naslov nismo imali.

Split, pak, s druge strane igra klimavu sezonu, a jedini je uslijed raspada Cibone u stanju zaprijetiti Zadru. Opet, kad od nekoga izgubiš osam od posljednjih devet utakmica i kad se za naslov igra u mogućem finala serija na tri pobjede, kakve su uopće šanse Splita? No, krenimo redom, od četvrtfinala koja počinju u četvrtak. Dodajmo samo još da se u četvrtfinalu i polufinalu igra na dvije pobjede, dok je samo finale na tri pobjede.

Zadar (1) - Dubrava (8): Dubrava je u sjajnoj seriji, ali Zadar računa da će proći u dvije

Prvi favorit trebao bi u dvije utakmice srediti Dubravu, ali ako je netko uhvatio najbolje trenutke svoje sezone baš u ovo vrijeme, onda je to Dubrava. Momčad Marijana Bagarića je dobila osam od posljednjih devet utakmica sezone, s time da je taj jedini poraz stigao tek u produžetku od Dinama. Imaju i MVP-ija za mjesec travanj Tonija Ročaka, imaju dobro posloženu momčad koja se nada zaprijetiti Zadru. Zadar je, pak, stigao odmoriti usku rotaciju nositelja i prikupiti energiju za pohod ka tituli. Taj put, barem po svemu onome što se može doznati, mogao bi biti posljednji i za ovu skupinu Zadrovih igrača. Luka Božić bi trebao u Valenciju, pitanje je što će biti s Darijem Drežnjakom. No, prije svega play-off. I Dubrava na startu.


Cedevita Junior (4) - Dinamo (5)

Cedevita je dobila tri od četiri međusobne utakmice, Dinamo sprema uzvrat

Četiri puta su igrali ove sezone i tri je puta slavila Cedevita Junior. Uvijek su to bile utakmice na visoki broj poena i Cedevita je uspijevala utakmicu energijom i brzinom uvući u svoj mlin. Može li se što promijeniti u doigravanju? Dinamo je uhvatio formu u posljednje vrijeme, Josip Sesar je uspio i odmoriti neke od iskusnijih igrača te ih spremiti za postsezonu. Dinamo ima i veliki motiv, jer ova momčad nikada nije bila u polufinalu doigravanja i ako preskoči Cedevitu Junior bit će to najveći uspjeh u povijesti kluba i razlog za potpuno zadovoljstvo ovom sezonom. Uostalom, zaključili su sezonu na petom mjestu, a i to je najbolji rezultat do sada. Cedevita Junior ima svoje uzdanice, a Damira Mulaomerovića brine jedino ozljeda Ivana Karačića. Momčad je u rukama Austina Lukea, Kevaughn Allen je dolaskom Lukea postao ozbiljna šuterska prijetnja i premda roster nije dug, Cedevita Junior je sposobna dominirati u svakoj utakmici u kojoj protivnik dopusti ovoj momčadi da se razleti terenom.


Cibona (3) - Zabok (6)

Par u kojem bi se moglo dogoditi iznenađenje koje to zapravo i nije

Potencijalno je ovaj par onaj u kojemu bi se moglo - barem na papiru, jer to na terenu nije tako - dogoditi najveće iznenađenje. Poput Dinama i Zabok lovi svoje povijesno polufinale, a pri tome, iako igra protiv najtrofejnije momčadi u Hrvata, za tako što ima i bolju šansu. Od tri međusobne utakmice ove sezone, Zabok je svladao Cibonu dva puta. I u jedinoj pobjedi Vukovi imao veliku prednost koju je na koncu propustio. Momčad Ivana Tomasa ima recept za Vukove, pogotovo kad je ionako osiromašena Cibona, sada igrački još tanja. U sve tri dosadašnje utakmice Zabok je kontra sebe imao nekog od centara Cibone, bilo na startu Domagoja Vukovića, bilo Filipa Bundovića, a sada neće zaigrati niti jedan od njih dvojice. Usput, tek je prizdravio Krešimir Radovčić i pitanje je u kolikoj minutaži može odigrati nakon rupture lista. Dakle, Cibona ostaje na tri seniora u punoj snazi i pitanje je koliko tu mogu Aleksandar Aranitović, Ivan Majcunić i Ivan Perasović. Zabok i Ivan Tomas imaju okosnicu u kojoj je na playu pouzdani Nick Neal, a dvojac ispod koša, Dino Cinac, MVP osnovnog dijela sezone i Antonio Črnjević sada imaju pomoć i od Jana Kosija. Zabok je u toj konstelacija snaga, čini se, favorit. Ali, Cibona je to...


Split (2) - Dubrovnik (7)

Dubrovčanima je već i doigravanje nagrada

Je li Slaven Rimac uspio trgnuti momčad Splita i hoće li ona u posljednjem mjesecu sezone odigrati i svoju najbolju košarku? S obzirom na raspoloženje malo tko smatra kako je Split kadar osvojiti naslov, čak i zagriženi navijači Žutih nadaju se tek da se Rimčevi igrači pobiju u lovu na naslov, da u finalu, do kojega bi trebali doći. I da u njemu ne budu tek puki dekor. Za tako što trebat će uhvatiti puno formu kroz prve dvije runde doigravanja. Krenut će se s Dubrovnikom kojega je Split dva puta dobio ove sezone i koji je u svojoj povratničkoj sezoni u elitni rang hrvatske košarke napravio jako puno. Momčad Ivana Perinčića dobila je, stoga, doigravanje kao nagradu jedne dobre sezone. I trudit će se u ovom četvrtfinalu otežati Splitu posao. Split ima druge nakane. Split mora do finala postati najbolja verzija sebe ove sezone ako želi išta napraviti od ove sezone.

Raspored 1. utakmica

ZAGREB (18.00) Cibona - Zabok, Dvorana Dražena Petrovića

SPLIT (19.00) Split - Dubrovnik, Gripe

ZADAR (19.00) Zadar - Dubrava, Dvorana Krešimira Ćosića

ZAGREB (20.30) Cedevita Junior - Dinamo, Dvorana Dragutina Šurbeka

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 09:17