ZVONKO PAVIC Cropix
VEĆ 20 POBJEDA U 2024.

Monstruozni Luka i ekipa: Momčad u kojoj treba uživati i koja je zaslužila napraviti europski iskorak

Danijel Jusup i njegovi igrači od početka su kalendarske godine upisali tek tri poraza u 23 utakmice
Piše: Val KraljevićObjavljeno: 19. ožujak 2024. 10:30

Košarkaši Zadra pobjedom u Sinju protiv Alkara stigli su do 20. pobjede u 2024. godini. Ovaj podatak zvuči još frapantnije kad se u obzir uzme da su do tog postignuća stigli u samo 23 utakmice, igrajući paralelno ABA ligu, prvenstvo Hrvatske, dok je prije mjesec dana osvojen je i Kup Krešimir Ćosić.

Zvuči moćno, ali kad se već dotičemo moćnih stvari, baš takva je bila pobjeda Zadra protiv Cedevite Olimpije. Moćna. U izravnom okršaju za četvrto mjesto u ABA ligi, koje donosi prednost domaćeg parketa u doigravanju, Zadar je od početka tko je gazda na Višnjiku, ali i dao smjer u kojem će utakmica na kraju otići. Taj smjer je 23 poena viška protiv višestruko skupljeg i “na papiru” znatno jačeg protivnika, uz još jednu monstruoznu predstavu Luke Božića.

Kalkulacije protiv Splićana

Priča o “stroju” kakav je Zadar u 2024. počinje trećeg dana godine, protiv jedne druge Cedevite, u jednoj drugoj ligi. Zadru je ta utakmica došla nakon velikog emotivnog pražnjena protiv Partizana, na Badnjak, ali i nakon ozljede kapetana Marka Ramljaka. Bila je to napeta utakmica u kojoj je Zadar slavio zahvaljujući probuđenom Božiću u drugom poluvremenu. Nakon toga Zadar je u PH odigrao još 10 utakmica u kojima su slavili devet puta. Jedini poraz dogodio se krajem siječnja protiv Splita, utakmici u kojoj Danijel Jusup nije mogao računati na ozlijeđene Ramljaka i Božića. Dojam je i bio kako trener nije htio otkriti sve karte jer je brzo slijedila nova utakmica sa Splitom u četvrtfinalu Kup Krešimir Ćosić, gdje je ulog bio znatno veći. Radilo se o borbi za prvi trofej.

image

Luka Božić

JURE MISKOVIC Cropix

Željno se čekalo to “finale prije finala”. Prednost Splita bio je domaći teren, dok je Zadar ipak imao bučniju podršku i prednost iz prošlogodišnjeg finala PH, kad je Split pometen s 3-0. Upravo je to, uz neukrotivog Lovru Mazalina, odlučilo pobjednika utakmice, kasnije i osvajača Kupa. Cibona je u finalu, na Gripama obojenim zadarskim bojama, bila nemoćna pa su Zadrani deveti put podigao u zrak podigli najdraži im trofej. Time je pak skinut veliki teret s pleća Jusupa, ali i samih igrača koju su se mogli posvetiti hvatanju što bolje pozicije u ABA ligi.

Poskliznuo se Zadar početkom godine kod Mornara, kojem gori pod nogama. To je bila utakmica gdje se ozlijedio Božić, otprije je ozlijeđen bio i Ramljak. Neposredno prije kupa Zadar je nastradao u Beogradu kod euroligaške Crvene zvezde, gdje je pak bilo bitnije izbjeći neku ozljedu.

Aktualni i budući MVP

Da, to su zasad jedina dva poraza Zadra u ABA ligi u 2024. Odigrano je još sedam utakmica u kojima su redom padali Studentski centar, Krka, Cibona, Mega, Split, Igokea i Cedevita Olimpija. Sve to dovelo je Zadar na četvrto mjesto na ljestvici. Svakako još ništa nije riješeno jer Zadar ima teži raspored od Cedevite Olimpije, ali u “gradu košarke” neće biti tragedija ako se završi i na petom mjestu. Pokazali su Zadrani da znaju i mogu pobjeđivati u Ljubljani.

Zadar, kao i svi hrvatski klubovi koji igraju ABA ligu, nema vremena za odmor, ali ni za prave treninge. Tako je dan nakon bitne utakmice u ABA ligi morao u Sinj. Prošlo je tek nešto više od 24 sata. Zna se da HKS nema najbolje mišljenje o ABA ligi, ali ovakav raspored nije human. No, to je neka druga tema o kojoj bi se moglo naširoko.

U ABA ligi Zadar predvodi aktualni - po svemu sudeći i budući - MVP Luka Božić. Bilježi 21,2 poena po utakmici, uz nešto više od osam skokova te šest asistencija, dok je proglašen i najkorisnijim igračem Final Eighta Kupa. Veliku ispomoć Božić je dobio u sjajnom Mazalinu, koji je u novoj godini znatno podigao formu te igra najzreliju košarku karijere. Iz nekog “polusna” probudio se na vrijeme Karlo Žganec, koji s pozicije centra razigrava cijelu ekipu, dok o Marku Ramljaku i njegovom doprinosu na oba kraja terena ne treba trošiti riječi. Dario Drežnjak jedini je u malom padu forme, ali i takav je najbolji strijelac Zadra u Prvenstvu Hrvatske.

Moćni Zadar je realnost

Igrač o kojem se premalo priča, makar bez njega zadarski orkestar ne bi “svirao” isto je Arijan Lakić. Od potpunog anonimusa postao je ljubimac publike i igrač bez kojeg Danijel Jusup ne može. I u PH i u ABA ligi postiže nešto više od devet poena prosječno, ali njegova obrana kod preuzimanja protivničkog centra je nešto što bi se trebalo izučavati na košarkaškim akademijama. Možda ostatak klupe nije proporcionalan ovoj “šestorci”, što je i logično, ali svi zajedno su sjajna klapa, upravo je to ono najbitnije Danijelu Jusupu, pa i svakom navijaču Zadra. Finale sezone je jako blizu. Zadar će imati što za reći u doigravanju ABA lige, dok bi s obranom naslova prvaka Hrvatske ovo bila jedna od najuspješnijih sezona od osamostaljenja.

Priča o moćnom Zadru je realnost s kojom se svaki navijač Zadra budi i s njom ide na spavanje. Nakon godina borbe za ostanak u ABA ligi, Zadrani su zaslužili jednu ovakvu ekipu. Ekipu koja igra čudnu, ali dominantnu košarku, ekipu u kojoj nema trzavica, ekipu koja je jedno tijelo s navijačima. Bilo bi sjajno kad bi dogodine ostali na okupu te iskoračili u Europu. S dva prava pojačanja sigurno bi imali što za reći i u Eurokupu. Ali sve to neće biti moguće ako se ljudi koji vode klub ne ugledaju na one koji su na terenu, dok će trebati i potpora Grada, ali i Saveza.

Sve to je izvedivo, ali kad je u pitanju hrvatska košarka djeluje kao znanstvena fantastika. Do tada treba uživati u ovom Zadru...

Sve utakmice Zadra u 2024. godini (20-3)

KUP KREŠIMIR ĆOSIĆ (3-0)

Zadar - Split 80:73

Zadar - Cedevita Junior 83:72

Zadar - Cibona 80:68

FAVBET PREMIJER LIGA (10-1)

Cedevita Junior - Zadar 97:101

Zabok - Zadar 58:79

Zadar - Bosco 105:64

Split - Zadar 67:65

Dubrovnik - Zadar 64:83

Zadar - Dinamo 77:73

Zadar - Škrljevo 103:84

Dubrava - Zadar 71:87

Škrljevo - Zadar 73:87

Zadar - Dubrava 92:69

Alkar – Zadar 65:73

ABA LIGA (7-2)

Zadar - Studentski centar 79:73

Mornar - Zadar 86:78

Zadar - Krka 70:53

Cibona - Zadar 71:88

Zadar - Mega 74:71

Crvena zvezda - Zadar 93:54

Zadar - Split 77:61

Zadar - Igokea 74:59

Zadar - Cedevita Olimpija 88:65

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 19:04