VLADIMIR IVANOV/CROPIX Cropix
SPEKTAKULARNA ZAVRŠNICA

Naslov prvaka Hrvatske ide u Dalmaciju: Četiri puta vidjeli smo ovakav rasplet, pobjednik je uvijek bio isti

Sparina na oproštaju od Jazina, provala navijača na Višnjik i pometeni Žuti
Piše: Val KraljevićObjavljeno: 21. svibanj 2024. 22:25

I prije početka sezone očekivalo se identično finale Prvenstva kao i lani. Ono između Zadra i Splita. Bilo je to jasno vidjevši imena igrača kakvim raspolažu oba trenera, ali i uzimajući u obzir situaciju u Ciboni. Tek je ždrijeb u Kupu Krešimir Ćosić spriječio susret Zadra i Splita u finalu, no zato se u četvrtfinalu igralo “finale prije finala”. S tom utakmicom, s ostalim utakmicama, što u PH, što u ABA ligi, Zadar i Split odigrali su šest utakmica ove sezone. U samo jednoj su slavili Splićani i kad na to “zalijepimo” prošlogodišnju “metlu” u finalu, dolazimo do omjera u kojem Zadar ima osam pobjeda iz posljednjih devet utakmica kontra Žutih.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Na prvo finale između Zadra i Splita u PH moralo se čekati 17 godina, do 2008. i onda još 13 prije no što će Zadrabni i Splićani, evo, odigrati treće međusobno finale u posljednje četiri godine. Dosadašnja sva tri otišla su na zadarsku stranu. U 13 odigranih finalnih utakmica vode Zadrani s ukupno devet pobjeda. To je svakako velika psihološka prednost u finalu koje slijedi, no sad se sve briše, jer se baš u finalima povijest. Od petka nas svakako čeka spektakl, bit će zanimljivo vidjeti kakve će taktičke finese ponuditi jedina dva hrvatska trenera koja su osvojila ABA ligu, Danijel Jusup i Slaven Rimac.

Mi se tu pak prisjećamo dosadašnja tri međusobna okršaja za košarkaški naslov prvaka Hrvatske...

2008.

ZADAR - SPLIT 3-2

Kraj svibnja 2008. i posljednje sparno zadarsko ljeto u legendarnim Jazinama. Nakon što je Zadar ispao u polufinalu Final Foura ABA (tad NLB) lige od Hemofarma, ekipa predvođena Acom Petrovićem okrenula se prvenstvu Hrvatske, gdje su pored loše Cibone bili prvi favoriti. Moćan je bio taj Zadar čijim je napadom dirigirao sjajni Corey Brewer, tu su bili i miljenici navijača Todor Gečevski te Juby Johnson.

Ususret finalu Zadrani su imali razlog za dvostruko slavlje. Prvi je bio taj što je Split u polufinalu izbacio njihovog najvećeg rivala Cibonu, drugi taj što je Splitu bio suspendiran prvi razigravač Tony Akins zbog pada na doping testu. I bez Akinsa je to bila sjajna ekipa s Hrvojem Perićem, Dejanom Ivanovom te Marlonom Garnettom (sva će trojica sezonu nakon otići u Zadar) koje je s klupe vodio Slobodan Subotić. Perić je izostankom Akinsa prebačen na mjesto organizatora igre i radio je ogromne probleme Zadru.

Zadar je imao prednost domaćeg terena u sustavu izmjene domaćinstva svaku utakmicu. U pravilu su domaćini s lakoćom pobjeđivali gotovo u svakoj osim u drugoj utakmici, na Gripama, gdje je bilo gusto. Prvaka je odlučivala peta, posljednja utakmica u Jazinama. Jednostavno, priča o kultnoj dvorani ne bi dobila svoj kraj da je to finale Zadar izgubio. Tako su igrači, nošeni mnogobrojnim navijačima, fantastično reagirali te uvjerljivo uzeli titulu prvaka predvođeni Andrejom Štimcem s 21 poenom te Jubyjem Johnsonom koji je ubacio 20 poena. Veselje se brzo iz Jazina preselilo u sami centar grada, tada vjerojatno ni Zadrani, ni Splićani nisu niti slutili da im dolaze crni dani.

image

Luka Božić

ZVONKO PAVIC Cropix

2021.

ZADAR - SPLIT 3-2

Na novo dalmatinsko finale opet se čekalo više od desetljeća. U tom je razdoblju Zadar bio u finalu još tri put dok je za Split bilo “od Zadra do Zadra”. Kulisa ovog finala i nije bila neka. Bila je to još pandemijska 2021. godina te se igralo bez gledatelja.
Zadrane je vodio tadašnji izbornik hrvatske reprezentacije Veljko Mršić koji je sastavio jaku ekipu. Na “jedinici” su minute dijelili Dominik Mavra i Martin Junaković, uz njih su nositelji bili sjajni Amerikanci, atraktivni Chinanu Onuaku te “šmeker” Justin Carter. Prava je šteta bila za zadarske navijače što taj dvojac nisu mogli pratiti uživo tijekom sezone. S druge strane bila je to sezona Splitovog povratka, ne samo u finale prvenstva, već i u ABA ligu. Ivicu Skelina na klupi je naslijedio Mile Karakaš koji je na raspolaganju imao sjajnu skupinu igrača sastavljenu od reprezentativaca, što bivših, što sadašnjih. Bili su tu Toni Perković, Marin Marić, Luka Babić, Antonio Vranković, Pavle Marčinković, ali jedno ime je posebno iskakalo. Ono Roka Lenija Ukića koji se u najdraži dres vratio nakon 16 godina.

Prednost domaćeg parketa i ovaj je puta imao Zadar koji je lakoćom, doma, pobijedio prve dvije utakmice. Umalo je Zadar sve riješio u prve tri, no ipak su prokockali +16 na Gripama, gdje je Junaković promašio šut za titulu. Četvrtu utakmicu s lakoćom dobio Split, dok je na Gripama osvanula nekolicina gledatelja, što se nije svidjelo Zadranima. I tako je proradio onaj dišpet pa su se u petoj, odlučujućoj utakmici, navijači Zadra u dogovoru s ljudima iz kluba odlučili ući u dvoranu, unatoč zabrani zbog pandemije. Bilo je to prvi put nakon više od godine dana da su navijači uživo bodrili svoj najdraži klub. Izbezumljena lica igrača Splita gledala su kako rijeke navijača ulaze u dvoranu te je već u tim trenucima pobjednik bio poznat. Zadar je razbio Splićane, Antonio Jordano odigrao je kao u transu zabivši 22 poena, od čega čak sedam trica.

2023.

ZADAR - SPLIT 3-0

Najfriškije finale ono je iz prošle sezone. Za razliku od prva dva, Zadrani ovaj put nisu imali prednost domaćeg terena, što se kasnije ipak nije pokazalo ključnim. Split koji je nastavio rasti i ovaj je put u finale, kao i 2008. godine, s klupe poveo Subotić, samo ne Slobodan, već Srđan. Ekipa je bila sjajna, sigurno najjača u posljednjih 15 godina. Doveden je bivši kapetan Zadra, Dominik Mavra, tu je bio i vrhunski američki tercet koji su činili Shannon Shorter, Lewis Sullivan i Tyrell Nelson. Uz Ukića koji je igrao svoju oproštajnu sezonu.

Zadar je pak, napokon igrao sezonu u kojoj su bili itekako relevantni u regionalnoj ligi, iako se s podsmjehom dočekao šesti povratak Danijela Jusupa na klupu Zadra, kakvi su tek komentari bili kad su dovedeni igrači iz ABA 2lige... No Jusup je pronašao sustav, iz igrača je izvukao maksimum te su rijetki imali rješenja za jaka zadarska tijela.

Bila je to sezona renesanse Luke Božić koji je nakon MVP titule u ABA ligi ponio i onu za najboljeg u finalu doigravanja. Prve dvije utakmice na Gripama bile su slične. Bolje bi otvorili Zadrani, kasnije bi Split nošen publikom napravio seriju, vratio se i poveo, no završnica je uvijek pripadala Zadru. Nakon 2-0, u dvorani gdje je bilo preko devet tisuća navijača sve je vodilo ka tome da će se Zadar okruniti četvrtim naslovom prvaka države. I tako je i bilo. Treća finalna utakmica donijela je možda i najbolju izvedbu Zadra te sezone, razlika je u jednom trenutku išla preko 40. Junak je bio Luka Božić s triple-doublom od 16 poena, 13 skokova i 11 asistencija.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. svibanj 2024 22:25