Shannon Shorter

 JAKOV PRKIC Cropix
ČETVRTA UTAKMICA

Naslov se u Splitu čeka dugo i predugo, a preostao je još jedan korak, on će biti najteži

Splićani imaju priliku osvojiti dugo godina čekani košarkaški naslov prvaka Hrvatske
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 30. svibanj 2024. 20:22

Nije bilo puno vremena za radost na Gripama nakon druge pobjede i vodstva u finalu. Nema u Žutom taboru još nikakve euforije, sve su misli usmjerene na četvrtu utakmicu. Stoji činjenica da je Split stigao na korak do naslova, ali do treće pobjede je još velik put. Žuti su puni opreza, svjesni snage Zadra.

U trećoj utakmici igrala se sjajna košarka na obje strane, dostojna finala. Izgledalo je od početka da Split više želi pobjedu. Imali su Žuti više energije, bili za korak brži. Kontrolirali su domaći većinu utakmice, često imali dvocifrenu prednost. Zadar je u trećoj četvrtini napravio seriju i poveo s plus 4 uoči zadnje četvrtine.

Ranije kroz sezonu bi to bio “knockdown” za Žute, ali ovo je u finalu neka druga ekipa na psihološkom planu. Zapalio se u zadnjoj dionici Shorter, bio je to u posljednjih 10 minuta direktni obračun njega i Božića, realno dva najbolja igrača na parketu. Shorter je vezao tri trice za redom, završio na 29 poena i donio Splitu veliku pobjedu.

Nakon što je u drugoj utakmici napad djelovao sporo i tromo zahvaljujući Zadrovoj agresivnoj obrani, ovog puta je to bilo tečno, s puno otvorenih šuteva koji su rezultirali s 14 trica. Probleme je Splitu na početku stvarao Ramljak, Božić bio konstantna napast, a u trećoj se četvrtini probudio Dario Drežnjak.

Gostima je falio učinak Karla Žganeca koji je ostao na 2 poena. Vrijedi istaknuti sjajan učinak Borisa Tišme koji je imao 10 poena i 9 skokova i opet odigrao sjajnu obranu na najboljem igraču Zadra. X faktor treće utakmice definitivno je bio Vito Kučić koji je ubacio 21 poen, od čega 15 za jedanaest minuta igre.

Splićani su izdržali nalete Zadra i upisali ogromnu pobjedu. Atmosfera je također bila dostojna derbija, Gripe pune domaćih i gostujućih navijača koji su zdušno bodrili svoje ekipe, Tornado je napunio gostujući sektor i začinio feštu od košarke. Treba pohvaliti i domaću publiku koja cijelu utakmicu nije štedjela glasnice. Rimac i Jusup su ovu utakmicu arhivirali čim je završila, misli su na novih, potencijalno i posljednjih 40 minuta sezone.

Zadar će sigurno navaliti iz sve snage, dat će sve za petu utakmicu i povratak na Višnjik. Žuti su spremni na sve izazove potencijalne utakmice koja može donijeti trofej nakon više od dva desetljeća. Ima Split široku rotaciju, konstantno isporučuje Tišma, u trećoj utakmici se pojavio Kučić, a pregršt prostora Žuti imaju u Funderburku ili Ljubičiću koji je u maloj minutaži napravio puno u trećoj utakmici. Kalajžić je standardan cijelu seriju s nepresušnom energijom i obranom.

Sigurno bolje može i Toni Perković koji ima puno prostora što se tiče šuta. Sigurno slijedi najtežih 40 minuta za Žute u sezoni, najviše što se tiče psihološkog aspekta. Naslov se čeka dugo i predugo, Rimac i stožer su za ovu seriju dobro pripremili svoju momčad, a preostao je još jedan korak, on će biti najteži. Zadar dugo nije bio u situaciji da lovi zaostatak i bit će zanimljivo vidjeti njihovu reakciju koja će sigurno stići. Shorter je u trećoj utakmici isporučio sve što je trebao, a navijačima Splita najviše su se dopale emocije kod Amerikanca koji igra treću žutu sezonu.

Svi igrači Splita bacali su se na glavu za svaku loptu, isto tako i Zadrani, a to i je draž finala. Ove dvije ekipe opravdavaju status najboljih ekipa u državi, sve tri utakmice su bile sjajne, a ista će vjerojatno biti i četvrta. Pune Gripe su prelijep prizor za oči, isto kao i bijeli Višnjik. Svjestan je Slaven Rimac da će njegovi igrači morati dati još nešto više jer će gosti sigurno odgovoriti. Svakako, Split izgleda zrelo, staloženo i na zemlji, a takav je i strateg Žutih koji je svoju smirenost uspio prenijeti na igrače u ključnom trenutku.

Uzima li Split naslov ili se serija vraća u Zadar saznat ćemo u petak od 20.00 sati.

Gripe će ponovno biti bučne i krcate

Prije početka finala između Zadra i Splita sigurno je bilo samo jedno, košarkaška fešta i pune dvorane. Bio je to slučaj na Višnjiku u prve dvije utakmice, a ni Gripe u trećoj nisu razočarale. Zadrovi navijači standardno su napunili svoj sektor, pa čak i više od toga, a i navijači Žutih su bili na nivou. Nisu se štedjele glasnice cijelu utakmicu. Split je došao do druge pobjede i četvrtu utakmicu igra za potencijalni naslov nakon više od dva desetljeća. Košarkaška groznica zahvatila je Split i čekaju nas pune Gripe i u četvrtoj utakmici. Dostupnih karata više nema, dvorana je rasprodana. Već uoči treće utakmice mali broj karata je ostao na raspolaganju za četvrtu, a to što je ostalo otišlo je preko rezervacija putem maila i društvenih mreža KK Splita tijekom noći nakon druge pobjede Splita. Navijači Zadra su svoje ulaznice za četvrtu utakmicu osigurali već uoči treće tako da će gostujući sektor dvorane opet biti pun do posljednjeg mjesta. Spektakl je zagarantiran, a hoće li ovo biti posljednja utakmica serije ili ćemo se preseliti u Zadar na petu utakmicu doznat ćemo od 20:00 sati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. lipanj 2024 08:27