Cibona je bila bolja od Gorice u prvoj utakmici polufinala RH

 RANKO SUVAR Cropix
PRVENSTVO HRVATSKE

Neizvjesnost je trajala dvije četvrtine: Cibona je nadomak finala, Roko Prkačin najbolji

Nova šansa je u ponedjeljak. Cibona traži finale u dvokoraku, Gorica produžetak sezone i majstoricu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 20. svibanj 2022. 22:19

I peti puta ove sezone, ovoga puta u prvoj utakmici polufinala doigravanja, Cibona je pronašla put do pobjede nad Goricom. Premda, i ovoga puta to nije bilo lako. Gorica se držala gotovo tri četvrtine u egalu, gotovo cijelo prvo poluvrijeme imala je i kontrolu rezultata, pa su momci Gašpera Okorna morala namučiti ne bi li stigli do pobjede od 84:74 što ih je dovelo na pola puta do finala. Druga utakmica polufinala, a u njoj će Gorica biti suočena s eliminacijom odigrat će se u ponedjeljak u Velikoj Gorici.

S puno samopouzdanja Gorica je otvorila meč pod Tornjem. Doduše, na ruku im je išao i podatak kako je Cibona imala velikih problema s vanjskim šutem, šutirala je u prvom dijelu samo 3-13 za tri poena, a razigrana Goričina postava znala je kako se nositi s Vukovima. Gašper Okorn je morao vrlo brzo iz igre izvući metu napada Gorice, Danka Brankovića, a Vukovi su - osim sjajnih uvodnih pet minuta Roka Prkačina u kojima je atlecizmom i energijom bio iz neke druge galaksije za Goričine i igrače i pri tome ubacio deset poena - imali malo toga.

Gorica je vodila 21:15 u osmoj minuti i, s obzirom na to kako je igrala, kako je širila Cibonu, bila je to malena prednost. Jer, Vukovima je kad-tad moralo procuriti. Štoviše, Cibona se pred kraj prve dionice trgla i stigla u vodstvo, pa je s 39:35 otišla na veliki odmor.

image

Roko Prkačin je odigrao odličnu utakmicu

RANKO SUVAR Cropix

Utakmica na egalu trajala je do konca treće četvrtine kada je Mateo Drežnjak povezao dvije trice i odveo Vukove na 62:52. Kasnije će se ispostaviti da Cibona više niti jednom nije stigla u opasnost, a premda ih je Gorica malo usporila u zadnjoj četvrtini sa zonskom obranom, pa Cibona nije otišla i na dvadeset poena viška, sve su na terenu do kraja kontrolirali Cibonini igrači.

Roko Prkačin je odigrao najbolje, jer je do konca skupio 26 poena i osam skokova, a pri tome je šutirao 11-13 iz igre, za tri 1-1. Vrijedi podvući i da se u momčad, ali i u rotaciju Gašpera Okorna vratio Krešimir Radovčić i odmah je odigrao vrlo solidnih 15 minuta. Još jedan igrač u vanjskoj liniji na lopti bit će od velike vrijednosti u lovu na naslov.

Gorica može biti ponosna i na ovu utakmicu. Iako, mogla je ona više da je imala neki bolji šuterski dan Mate Kalajžića (2-11), Karla Uljarevića (2-9) i Borne Kapuste (2-10). Ali, tih kombiniranih 6-30 ubojite vanjske lije Gorice zasluga je i Cibonine dobre obrane. Gorica je uspjela neutralizirati prednost Vukova u visini, osim što nije mogla ništa s Rokom Prkačinom, ali nije imala niti jednog od bekova u dobrom šuterskom danu. Za dobiti Cibonu to momčadi Mladena Starčevića ipak treba.

Nova šansa je u ponedjeljak. Cibona će tražiti finale u dvokoraku, Gorica produžetak sezone i majstoricu. Uostalom, Gorica je i lani igrali majstoricu polufinala, koju je izgubila od kasnijeg prvaka Zadra...

Cibona - Gorica 84:74 (22:24, 17:11, 23:19, 22:20)

ZAGREB Dvorana Dražena Petrovića. Gledatelja 300. Suci: Jurčević, Kruljac i Mustapić.

CIBONA: Popić, Radovčić 6, Prkačin 26p, 8s, 4il, Gegić 11p, 4s, 5a, Vildoza 5, Majcunić, Novačić, Gnjidić 6p, 3a, 3il, Branković 7p, 3s, Drežnjak 6p, 3a, Reuvers 4p, 5s, Nakić 13p, 6s, 3il.

GORICA: Uljarević 5p, 3il, Tomas, Kalajžić 11p, 6s, 4a, Batur 6p, 3s, Mašić 3, Perica, Cinac 11p, 7s, 3a, Majić 8p, 4s, Miloloža 3, Sokol 4, Baković 13p, 8s, 3a, Kapusta 10p, 7a, 4ol.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 12:40