JURE MISKOVIC/CROPIX
FINALE PH

Nevjerojatna predstava domaćina: Zadar deklasirao Split za veliko slavlje u prvom finalnom dvoboju

Košarkaši Zadra poveli su s 1-0 nakon što su u prvoj utakmici kao domaćini pobijedili Split s 81-53
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 26. svibanj 2021. 20:09

Svoje su u prvom finalnom dvoboju Zadrani odradili vrhunski, praktički je Split u samom startu bio zakočen. Nije bilo ni traga nekom rezultatski gustom zapletu, štoviše, čim su prvo poluvrijeme lakoćom odveli do 40:21, gosti su mogli razmišljati o drugoj utakmici koja ih očekuje u srijedu opet u domu Krešimira Ćosića. Zadrani, na svim razinama, na svim pozicijama, daleko bolja momčad, koja je Splićane ostavila u svlačionici.

Ali, odavno se na Višnjiku nije gledalo "tvrđe" otvaranje nego je bilo ovo finalno, međutim, u konačnici prve dionice pokazalo se kako su Zadrani ipak imali mirniju ruku od Splićana, kojima je šut za dva poene glasio 1/6, dok im je "trica" bila 1/7. Nadalje, u domaćoj momčadi veliku prevagu činio je Chinanu Onukaku, koji je lakoćom u skoku skupljao lopte, ali i u svakoj prigodi znao pronaći njezin pravi put kroz mrežicu. A onda se s tri poena oglasio Dominik Mavra. Istina, uzvratio mu je Blaž Mesiček i to je bilo sve od "žutih" u prvih deset minuta. Zadar je zaigrao bitno snažniju obranu, Justine Carter je dva puta blokirao, najprije Mesičeka potom i Pavla Marčinkovića.

image
JURE MISKOVIC/CROPIX

Eksplozija pak uslijedila, na začetku druge četvrtine, Antonio Jordano i Martin Junaković " tricama" su ozbiljno uzdrmali goste i otišli na zavidnih 23:7! Nakratko se javio Ilija Đoković, ali nije bilo žestine u igri Splita, k tomu Onuaku ih je posve "istjerao" iz reketa! Iza toga Vuković je najprije pogodio za dva poena, onda je iskazao preciznost kod šuta za tri poena , Mavra je dodao dva s kojima je Zadar otišao na golemih 30:9 u 14. minuti! Ali, mnogi su znali kako Split neće posve spustiti ruke, naprotiv, Roko Ukić te po drugi put Mesiček na četiri minute prije isteka prvog poluvremena. Aleksandar Bursać se izborio za dva plus jedan , Antonio Vranković pogodio oba slobodna bacanja, potom se Ukiću "tricom" revanširao Mavra! I onda se dogodilo nešto čemu se rijetko svjedoči, naime, u gotovo dvije minute do kraja druge dionice s niti jedne strane nije bilo ubačaja iz igre, sve se rješavalo s crte slobodnih bacanja.

image
JURE MISKOVIC/CROPIX


Gledano iz splitskog kutka porazna je bila i činjenica kako je njihov šut za dva poena bio nevjerojatnih 2/16! Nisu im se ni centri proslavili, nisu imali ni jedan ubačaj iz igre , štoviše pisalo im se svega tri pokušaja i sve su promašili. Marko Luković je dvadeset minuta obilježio samo s dva poena s crte slobodnih bacanja, ostatak ide u skupinu šest puta u ništa! Opet su Splićani osjetili kako izgleda zadarski " vatromet", Carter je zabo prvu tricu, sljednicu je poslao Jan Palokaj, dok je Onuaku "zakucao" u NBA stilu. Ništa drugo osim minute nije mogao odabrati Mile Karakaš, trener Splita, međutim, uspio je dobiti tek kratki košarkaški izričaj, Luka Babić je uspio ubaciti "tricu" Darko Bajo , dva i to je bilo sve od Splita što se tiče ubačaja iz igre. Ostalo su skupili iz slobodnih. Za razliku od njih Zadar je nanovo bljesnuo u šutu za tri poena, jednom Palokja, dva puta Mavra čime se zaključilo treću četvrtinu , zakoračilo u zadnju, uz plus 27 u rukama domaćina! Ništa bolje nije se pisalo "žutima" ni u zadnjih deset minuta, jer Zadar nije podizao ručnu kočnicu, nego su igrali u istom ritmu, možda nešto blažem u obrambenom dijelu, međutim , napadački se nisu libili odvući gotovo pa do trideset poena viška.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 11:15