PEDJA MILOSAVLJEVIC/CROPIX Cropix
PREOKRET U ZADNJI ČAS

Ništa od velikog povratka Ace Petrovića u HR košarku! Slavni trener otkrio zašto je propao veliki dogovor

‘Moram priznati da mi je godio interes Splita, no nisam u mogućnosti raditi paralelno na dva fronta‘
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 18. veljača 2021. 16:13

Aleksandar Aco Petrović trebao je biti trenerska bomba na Gripama. S proslavljenim košarkašem i stručnjakom je praktički bilo sve dogovoreno, on je htio preuzeti kormilo Splita do kraja ove sezone, no plan se izjalovio, jer mu Košarkaški savez Brazila nije dao dopuštenje za ovaj kratki izlet.

- Moram priznati da mi je godio interes Splita, međutim, s obzirom na moje obaveze koje imam s Brazilom, nisam u mogućnosti raditi paralelno na dva fronta! - oglasio se Petrović na svom Twitter profilu u četvrtak popodne.

Kao što se zna, Petrović je od kraja 2017. godine izbornik Brazila, krajem lipnja vodit će Brazil u kvalifikacijama za Olimpijske igre, na turniru što će se igrati upravo u Splitu. On je i sada bio u Brazilu, trebao je voditi reprezentaciju u posljednjem FIBA-inom "prozoru" za AmeriCup 2022. godine (prvenstvo Amerika), ali je Brazilcima zabranjen ulaz u Kolumbiju (Cali) zbog zdravstvenih restrikcija uvedenih oko korona virusa. No, Brazil se ionako već plasirao sa sve četiri pobjede, a odgođene utakmice s Panamom i Paragvajem će se nadoknaditi, ne zna se kada.

Uglavnom, Aco Petrović je imao volju i želju preuzeti Split, razgovarao je s čelnicima kluba i s njima je brzo sve usuglasio. Kad se do medija probila vijest o Splitu, Petrović je ubrzao razgovore s prvim ljudima brazilske federacije, Manoelom Cidom Castrom i Carlosom Robertom Fontenelleom. Čuo se s njima jučer, oni su podigli rampu i bombastičan dolazak na Gripe je propao.

Šteta, ionako atraktivno i neizvjesno Prvenstvo Hrvatske s Acom bi sigurno bilo još zanimljivije i vatrenije. On je u srijedu već razgovarao s nekim od igrača Žutih, pripremao je teren za dolazak...

- Na žalost, moram potvrditi da od dolaska Ace Petrovića neće biti ništa - rekao nam je Domagoj Maroević, predsjednik Nadzornog odbora Splita.

- Brazilska federacija je podigla rampu i tu se više ništa nije moglo napraviti.

Prije 13 godina Petrović je kao trener Zadra uskratio Splitu mogućnost za osvajanje titule prvaka Hrvatske. U finalu doigravanja, u petoj i presudnoj utakmici, ujedno posljednjoj u Jazinama prije preseljenja na Višnjik, Zadar je slavio, rezultat je bio 89:65. Kako je Petrović kao trener osvojio i više titula prvaka s Cibonom, jasno je što ga je intrigiralo sa Splitom - kompletirati hat-trick, biti prvak s tri najveća hrvatska kluba.

- Vjerovali smo da on svojim znanjem i nepresušnom energijom može napraviti prave stvari. Ništa, dobra ideja je propala - dodao je Maroević.

image
VLADIMIR IVANOV/CROPIX Cropix

Split se u srijedu sporazumno razišao s Ivicom Skelinom, Nadzorni odbor je procijenio da momčad u kojoj je trenutno sedam reprezentativaca (Pavle Marčinković, Roko Leni Ukić, Marin Marić, Antonio Vranković, Toni Perković - Hrvatska, Marko Luković - Srbija i Sani Čampara - BiH; plus Luka Babić i ozlijeđeni Blaž Mesiček i Ilija Đoković) može bolje od aktualnih rezultata. Žuti su nakon iznenađujuće dobrog starta u ABA ligi (omjer 3-3) doživjeli deset poraza u posljednjih 11 utakmica, u prvenstvu Hrvatske imaju pet poraza (tri od autsajdera Sonika, Šibenke i Zaboka), dok su u finalu Kupa izgubili od Zadra u Omišu. Da se razumijemo, taj poraz od Zadra nakon što ih 17 godina nije bilo u finalu, nije sam po sebi razlog za smjenu Skelina.

Nadzorni odbor na čelu s Maroevićem odlučio je prodrmati Gripe od temelja shvativši da Zadar i Cibona u ovakvom kontekstu mogu steći veliku psihološku prednost u odnosu na njih. Veliki adut im je izbijen iz ruku. Sada ćemo vidjeti u kojem će se pravcu okrenuti u potrazi za Skelinovim nasljednikom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 14:19