KK Split/Facebook
PORAZ ŽUTIH OD SPARSA

Niti ukazanje Tonija Kukoča na Gripama nije inspiriralo Split, sada za svoj cilj moraju napraviti podvig

Poraz na domaćem terenu od regionalnog drugoligaša opasno je narušio šanse za igranje među elitom
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 13. svibanj 2021. 19:32

Prva meč-lopta bila je pucanj u prazno (Krka u Novom Mestu - 71:77), druga meč-lopta ispala je još gora (Borac na Gripama - 74:86), ali nekako se nitko nije previše uzbuđivao, jer se računalo da su "ovosezonski ciljevi dohvatljivi". Ciljevi su ostanak u ABA ligi i titula prvaka Hrvatske.

O ovome drugom sada je izlišno pričati, to će doći na red drugom zgodom, jer Split je propustio i treću meč-loptu za igranje u regionalnoj ligi sljedeće sezone. Praktički je došao pred zid porazom od Sparsa (70:76) na svom parketu i pred očima svoga najboljeg košarkaša svih vremena. Niti ukazanje Tonija Kukoča na Gripama nije inspiriralo momčad Milana Karakaša, koja je ponovo zakazala u važnoj utakmici i više nema kamo. Ili će dobiti u Sarajevu u subotu i produžiti nadu u ostanak, ili će iskupljenje tražiti u osvajanju prvenstva Hrvatske (u polufinalu se igra s Cibonom), što je na dugom štapu, ako se prethodno doživi brodolom.

image
JOSKO SUPIC/CROPIX Cropix

- Definitivno smo pali u posljednjih mjesec dana, za što postoji više razloga - rekao je Roko Leni Ukić poslije tragične izvedbe protiv Sparsa.

- Prije nego što sam ja obolio, četvorica su također imala koronu, usput su ozljede imali Marčinković i Perasović. Ja ovo ne govorim da bih stvarao alibi, samo iznosim kao činjenice. Dogodilo nam se u najgore vrijeme, u završnici sezone, ali treba biti realan, ne treba se vaditi na to, jer i drugi su klubovi prolazili kroz slične situacije. Mi smo, na primjer, dobili Budućnost nakon što je ona izašla iz korone. Eto, mi nakon ovoga u srijedu više nemamo pravo na pogrešku, još smo živi i tako moramo gledati na budućnost.

S tim da Split sada mora napraviti podvig, odnosno, ono u čemu nije uspio cijelu sezonu. Dobiti utakmicu izvan Hrvatske. U ABA ligi su u gostima dobili Zadar i Cibonu, sve ostalo su izgubili. Najbliže pobjedi su bili protiv Crvene zvezde (76:78) kad je Marko Luković šutirao tricu na isteku utakmice i za dlaku promašio, te protiv FMP-a (92:96) nakon produžetka, a tamo je pobjednički koš Ukića "zakasnio" za djelić sekunde.

- Tri dana prije Sparsa jedva smo dobili Zabok, u posljednjoj četvrtini smo postigli samo osam koševa. Isto kao i u srijedu. Dakle, neke stvari nam se ponavljaju. Ima krivnje i na nama igračima, očito je da ne reagiramo dobro u važnim utakmicama. Treba to sve zaboraviti, jer još nije kasno popraviti sve što smo uprskali. Ono što boli, ne želim podcjenjivati Spars, jest da smo izgubili od momčadi, koja nema našu kvalitetu, a nemaš što zamjeriti suigračima. Energija, volja, želja, taj radni dio je bio na visini, ali naša košarkaška izvedba je bila mizerna. U svim onim finim stvarima, mi smo podbacili. Znači, ne podignemo li kvalitetu igre, nećemo pobijediti u Sarajevu.

Posebna priča su izgubljene lopte, 21 protiv Zaboka, 21 protiv Sparsa, a slično je više-manje cijele sezone. Ulaziti u analizu u ovom trenutku nema smisla. Valja spašavati živu glavu da se ne dogodi paradoks ispadanja iz ABA lige i eventualnog naslova prvaka Hrvatske.

- Zašto? Ovisi tko na koji način gleda. Ja ne mogu govoriti kakvi su klupski prioriteti, to je pitanje za one koji vode klub. Šteta je, naravno, što je Split veći dio sezone izgledao kao siguran u ostanak i nitko nam drugi nije kriv što smo se doveli u ovakvu situaciju. Nismo ovisili o nikome. Opet, ne treba gledati tragično, klub je postojao prije, postojat će i nakon ove sezone, ali idemo najprije probati dobiti u Sarajevu. Ništa još nije gotovo.


Split - Spars 70: 76 (22:26, 24:23, 16:13, 8:14)

SPLIT - Dvorana KK Split. Bez gledatelja. Suci: Koljenšić, Dragojević i Savović.

SPLIT: Đoković, Perković 15p, 3s, Gizdavčić, Perasović 2p, 3s, Kedžo 2, Ukić 10p, 5a, Bajo, Čampara 3p, 3s, Babić 15p, 11s, 3il, Vranković 3il, Luković 19p, 10s, 3a, Marić 4p, 9s, 4il.

SPARS: Zahiragić 9p, 8s, 7a, 3ul, Klavžar 10p, 4s, Hasandić 14p, 5a, Gegić 12p, 5s, 4ul, Ilić, Memić, Kamenjaš 19p, 6s, Buza 6, Mičić, Livadić, Gediminas 6.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 21:36