Duje Brala je prošle sezone tek u nekoliko navrata bio u zapisniku,
da bi proteklih mjeseci nerijetko startao i u početnoj petorci Zadra
 JURE MIŠKOVIĆ/CROPIX
Veliki talent

Nova zadarska nada kojoj se predviđaju velike stvari: Nije mi teško ni biti vodonoša, ni sjediti na klupi

Brala će tek u travnju postati punoljetan, a već ove sezone mu je Mršić otvorio minutažu
Piše: JL.Objavljeno: 16. studeni 2020. 19:56

Duje Brala, daroviti košarkaš Zadra, tek će u travnju sljedeće godine napuniti 18 godina, međutim, već danas iskazuje visoku razinu zrelosti i odgovornosi, ne samo na parketu gdje još treba puno učiti, nego i u svakodnevnom životu. Izgleda kako mu je samodisciplina doista jača strana, jer nam se za razgovor javio u dogovoreno vrijeme i to u subotnju večer, točno u 22 sata...

- To mi je maksimum, odnosno, u ovom trenutku posve dovoljno za druženje s prijateljima, jer sutradan me u pravilu čeka trening na koji uvijek želim doći skroz odmoran. Svjestan sam kako bez odricanja na mnogim poljima ne mogu očekivati dobre rezultate na košarkaškom parketu. Sportska arena je više nego zahtjevna - ističe Brala koji je klupskom politikom izdvojen kao projekt u sezoni koja je u tijeku i onima koje dolaze.

Carterovi savjeti

Pa mu je tako trener Veljko Mršić, ujedno i hrvatski izbornik, otvorio mu je od početka sezone prilično veliku minutažu.
- Iznimno mi je drago što mi je ukazano povjerenje, međutim, želim istaknuti kako u Zadru ima još darovitih igrača u mlađim uzrstima koji doslovno kucaju na vrata seniorske momčadi. Istina, u odnosu na regionalnu ABA ligu i HT Premijer ligu, velika je razlika igrati Juniorsku ili Prvu ligu u kojoj su neki moji vršnjaci, ali radom se može postići puno. Mene veseli svaki trening, ma koliko god ponekad bilo teško i naporno. Stisneš zube i i ideš dalje, drugog puta nema - kaže Brala, ističući kako se odlično osjeća “u koži” nekoga kome su mnogi suigrači “nabildani” iskustvom.

image
Brala je prije samno dvije godine vodio Zadar do pretkadetskog naslova prvaka Hrvatske i od tadašnjeg izbornika Dražena Anzulovića primio nagradu za najboljeg igrača završnog turnira
RONAD GORŠIĆ/CROPIX

Primjerice, Justin Carter gotovo u svakoj prigodi ima nešto kazati Brali...
- Uh, koliko mi znače njegovi savjeti, ono, kad nešto trebam napraviti u kojem trenutku i uvijek mi potanko objasni svaki potreban korak. Skupljati iskustvo uz igrača koji je prošao Euroligu i Eurokup, neprocjenjivo je za mene. Poštujem njegovo košarkaško znanje i želju da pomogne ne samo meni nego i ostalima. Nadalje, nerijetko me savjetima obasipaju Dominik Mavra i Martin Junaković, jer smo nekako na istoj poziciji, pa me svaka njihova riječ dodatno obogaćuje. Nije mi nikakav problem ni sjediti na klupi - iskreno će Duje koji se još lani našao u rosteru Zadra, ali u zapisniku je osvanuo svega dva puta bez puno minuta.
Vratio se u juniorski pogon i strpljivo čekao novu prigodu u kojoj će nastojati opravdati ono što se od njega očekuje.
- Svi oko mene, mislim na stručni stožer i ljude iz kluba, očekuju napredak i sazrijevanje i želja je da to bude korak po korak, bez preskakanja stepenica, uz podosta strpljenja na svim razinama. Tako se i ponašam i prihvaćam ulogu koja mi se povjeri.

Nerijetko zna Brala osvanuti i u početnoj petorci Zadra.
- Ništa mi ne pada teško, niti osjećam ikakav teret ili pritisak, upravo iz razloga što su me suigrači prihvatili i žele vidjeti moj iskorak u razvoju i hvala im na tome. Također, veseli me što su ne samo u Zadru nego i u drugim klubovima u Hrvatskoj više pozornosti posvetili mladima. Očito je kako je to pravi put na kojem ćemo se moći iskazivati. Ako ništa drugo onda u onim manje zahtjevnim utakmicama u kojima primjerice strani igrači mogu malo više odmoriti - progovara iz njega želja za većom minutažom u smislu očekivanja mladih igrača s kojima je na Europskom prvenstvu U-16, u reprezentativnom dresu osvojio zlato u Srbiji, u Novom Sadu.

image
JURE MISKOVIC/CROPIX

- Iskreno nisam imao neke minute jer su uglavnom svi bili stariji od mene godinu dana što je u košarci puno, meni je pripala uloga vodnoše i onoga tko će nositi šugamane. Nije me to pogodilo nimalo, naprotiv, uživao sam u svakoj partiji suigrača, u konačnici sam se okitio zlatnim odličjem - uz smiješak će Duje.

Navijači silno nedostaju

U trenucima dok su na tribinama još mogli biti gledatelji, istina u malom broju, dobivao veliku potporu.
- Je, nosilo me njihovo povjerenje, nisi mu zamjerali na pogreškama kojih je bilo i još će ih biti, ali me veseli ta potpora, njihov pljesak. Žao mi je što je takav trenutak da igramo pred praznim tribinama, iščekujem dan, kao i svi ne samo sportaši nego cijeli svijet, kad ćemo moći ponovno normalno živjeti i igrati. S obzirom da govorim iz kuta igrača Zadra, onda znam koliko su naši navijači željni dolaska na tribine. Istina, nemamo u ABA ligi osobit učinak, ali vjerujemo kako se momčad polako stabilizirala i očekujem naš rezultatski iskorak.

Nerijetko Duje Brala zaviri na NBA pozornicu s koje dolazi jedan velikan koji mu je toliko prirastao srcu...
-Kobe Bryant! Njega sam uživao gledati i znam da ću tek “otkriti toplu vodu” ukoliko kažem kako je čovjek imao sve ono što krasi vrhunskog košarkaša. Od današnjih NBA zvijezda daleko ispred svih po meni je LeBron James, ili da preformuliram izrečeno, on mi je najdraži, užitak ga je gledati. Kad bih dosegnuo približno jednu četvrtinu od Kobejevog umijeća nitko sretniji od mene, ali do toga moram puno, puno raditi. A to mi nije teško - zaključila je nova zadarska nada.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 17:09