Juniorski prvaci Europe 2002.

 FIBA ARHCHIVE
SPORTSKI CV DAVORA FILIPOVIĆA

Novi ministar bio je - prvak Europe! Ikona HR košarke bio mu je rezerva, a Kruno Simon nije ni imao mjesta...

U svih osam utakmica juniorskog Eura Filipović je bio starter, a kasnije i američki stipendist.
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 28. travanj 2022. 15:06

Još kad ga je prošle godine HDZ učinio svojim kandidatom za gradonačelnika Zagreba, Davor Filipović (37) predstavljen je široj javnosti kao "bivši vrhunski sportaš", točnije košarkaš. I, zaista, Filipović u svom životopisu ima što navesti ako govorimo o košarkaškoj karijeri jer se radi o negdašnjem juniorskom prvaku Europe, starteru reprezentacije u generaciju Roka Ukića i Marka Tomasa, s tim da mu je potonji bio rezerva.

Naime, na juniorskom Eurobasketu 2002. godine izbornik Joško Pulja je svih osam utakmica počeo s Filipovićem u petorci, dok je ovaj turnir zaključio s prosjecima od 7,1 minuta, točno s po jednim (1) poenom i skokom po utakmici, uz 8,3 posto šuta iz igre (1-12) i 50 posto s linije slobodnih bacanja (6-12). Hrvatska je osvojila zlato, a u toj momčadi svoje mjesto, recimo, nije izborio Kruno Simon, Ivan Novačić je tek u jednoj utakmici podignut s klupe, dok u Stuttgartu nije bilo ni igrača kao što su Hrvoje Perić i Goran Vrbanc...

Davor Filipović je pak kod Joška Pulje bio standardni reprezentativac jer će godinu nakon europskog naslova zaigrati na juniorskom SP - Hrvatska zauzela četvrto mjesto, on ubacivao 2,5 poena, uz 23,5% šuta iz igre, 0,9 skokova i 0,8 asista za 15,4 minuta - te još godinu kasnije na EP U-20 gdje je naša reprezentacija bila posljednja, uz njegovih 1,8 poen te po 1,2 skok i asist za 19,3 minute kroz četiri utakmice.

Kao izlazni junior je novi ministar gospodarstva 2002. zaradio košarkašku stipendiju na sveučilištu Fairleigh Dickinson u državi New Jersey te je u dvije godine za tamošnje Knightse upisao devet nastupa, uz 0,4 poena po utakmici.

U hrvatsku se košarku Filipović vratio 2004. i u dresu sinjskog Alkara odradio dvije prvoligaške sezone te 2006. zaključio seniorsku karijeru s prosjekom od 2,3 poena (igrao 15,4 minuta po utakmici). Do seniorske reprezentacije nije došao, ali zato je uspio ući u Vladu Republike Hrvatske...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 12:52