Marijan Bagarić je odveo Dubravu do slavlja na pripremnom tuniru

 LUKA GERLANC
Tvrtko Puljić
IDU LI STVARI NABOLJE?

Od glamura do Dubrave pa natrag. Hrvatska je košarka u četiri dana napravila puni krug

U Dubravi se igrao pripremni turnir na kojem su igrale momčadi koje očekuju dobar plasman u hrvatskom prvenstvu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 09. rujan 2024. 11:14

U četiri dana je Zagreb, nekadašnje središte europske košarke, napravio krug. Od Westina i raskošne gala-večere povodom Draženove memorijalne utakmice, preko rasprodane Arene u kojoj se zaigrala utakmica hrvatske reprezentacije i selekcije Europe uz nazočnost respektabilnog košarkaškog društva, sve do klupskih okršaja ususret nove sezone u Dubravi. Neki bi zlobnik zaključio kako je cirkus ostavio trag, ne znajući tko je tu bio domaćin, a tko gost. Da bi se odmah, u niti 24 sati vratili u svirepu realnost.

Međutim, daleko od glamura kojega su donijela tehnološka čuda u Areni, tribine u Dubravi tijekom petka i subote, u neklimatiziranoj dvorani i u tropskim uvjetima ovoljetošnjeg Zagreba, bile su pune. Oni koji su zalutali, a takvih je malo, jer ciljano se već godinama u Zagrebu ide na košarkaške predstave, mogli su se, koliko god vam to čudno zvuči, uhvatiti za nešto.

Jer, ono što smo vidjeli u dva košarkaška dana u Dubravi bilo je bolje nego ono lani u isto vrijeme. Ili preklani u isto vrijeme.
Ide li sve to skupa nabolje ipak će pokazati samo nadolazeća sezona.

Uglavnom, u Dubravi nije bilo dva na papiru najbolja hrvatska kluba. Zadar je na nekakvom turniru u Austriji, zbog kojega je klub - čitaj: Danijel Jusup, jer on je klub da se ne lažemo - otkazao dolazak Marka Ramljaka i Lovre Mazalina u hrvatski dres. Što bi oni igrali pred 15, 20 tisuća ljudi, kad dan kasnije igraju u Oberwartu. Ili gdje već igraju.

Split u Španjolskoj

Jusup je, doduše, na proputovanju u Austriju svratio do Zagreba, ali samo kako bi pohodio sudački seminar ABA lige, prema kojoj, očito, ima više razumijevanja nego prema hrvatskoj reprezentaciji.

Split je, pak, bio u Španjolskoj i Slaven Rimac se trudi igrati što je moguće više jakih utakmica ne bi li doveo momčad do one razine u kojoj vjeruje da će Splitu donijeti trofeje nakon više dva desetljeća praznine.

image

Cat Barber će biti pojačanje Cibone

MIGUEL PEREIRA/GLOBAL IMAGENS/AT/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Miguel Pereira/global Imagens/at/zuma Press/profimedia

U Dubravi su, tako, zaigrali oni koji se nadaju zaskočiti vodeći dvojac. Ne znam je li Zadar bolji nego je to bio lani, ne znam niti hoće li Split uspjeti potjerati vlastite demone i biti najbolji kad bude najvažnije, ali sam sasvim siguran kako bi Cibona, Dubrava i Cedevita Junior mogle biti bolji nego su to bili lanjske sezone.

Bio je tu i najbolji hrvatski klub izvan državnih granica, a i Široki će biti sasvim konkurentan u ABA 2 ligi, čini se.

Dubrava je osvojila turnir i momčad Marijana Bagarića izgleda vrlo, vrlo pristojno uoči početka sezone. Momčad je široka, a kad se do kraja spremi novi centar Jordan Brown, kad se još uigraju s novim pojačanjima, Dubrava bi mogla biti tamo gdje je bila u najslavnijim vremenima kluba, onima kad su oduševljavali Darko Krunić i Boris Gnjidić. Dubrava se može boriti za biti u četiri najbolja u Hrvatskoj.

Cibona je, pak, u drugačijoj poziciji. Po svemu moći će registrirati cijelu momčad, a ta momčad je prilično široka. U Dubravi su blii bez tri stranca, a kad Barber, Jok i Zanna zaigraju, pa kad se i oporavi Filip Bundović, čini se da je Cibona, usprkos svom vremenu na svijetu koje su imali ispred sebe Zadar i Split, složila momčad koja će se ravnopravno nositi s dva dalmatinska kluba. Što nije dobra vijest za Zadar i Split. Posebno ako se zna kako je Cibona vodila bitke na različitim kolosijecima ovoga ljeta.

Sveukupno malo bolje

Tu je i Cedevita Junior, koja je u odnosu na lani malo neiskusnija na vanjskim pozicijama, ali to ne znači da im potencijal nije viši, no zato su kud i kamo bolji u ljudima ispod koša. Kad su četiri visoka igrača Sobin, Karačić, Buljan i Jelić, onda tu ima dosta opcija za Dina Repešu. I stoga nije tragedija što je u Dubravi na turniru Cedevita Junior bila posljednja, važno je kako će izgledati kad krene sezone.

image

Dino Repeša ove sezone vodi Cedevitu Junior

NIKSA STIPANICEV Cropix

Ovih pet klubova, barem se tako čini uoči početka sezone, dakle Zadar, Split, Cibona, Dubrava i Cedevita Junior trebali bi biti u pet najboljih u nas u sljedećoj sezoni. Iza će prijetiti Šibenka, koja je opet imala velike ambicije, ali negdje je, barem za sada, putem zapelo, a nikako ne valja otpisati Zabok iz kojeg će Ivan Tomas sigurno izvući najbolje. I ono što je važno, za razliku od Bosca lani, sada nitko ne ulazi u novu sezonu kao evidentni kandidat za ispadanje.

Sve ukupno izgleda, dakle, malo bolje. Malo po malo. Od Dubrave do povratka glamuru.

Linker
17. rujan 2024 10:31