Marin Rozić, Vladimir Jovanović i Domagoj Čavlović

 RANKO SUVAR/CROPIX Cropix
TRAŽI SE NOVO RJEŠENJE

Od idile do smjene čovjeka koji je mnogima bio trn u oku: Cibona ima veliku, ali trenutno neostvarivu želju!

Vlada Jovanović otišao, ali zagrebački klub je i dalje u istim problemima
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 10. siječanj 2022. 20:33

Iako su tamo u kolovozu i rujnu, dok je Cibona gazila sve redom u pripremnom razdoblju, klupskim čelnicima ispadali bomboni iz usta dok su govorili o stanju ne samo u svlačionici, već u klubu općenito, emitirala su se priopćenja sa selektivnim korištenjem argumenta vezano uz rezultatske domete Vukova proteklih godina, posebno se nakon starta od 3-0 u ABA ligi a uoči dolaska Partizana naglašavao “povratak velike košarke u Draženov dom”.

Poslovali mimo zakona

Pričalo se tada o “sjajnoj mladoj momčadi punoj talenta” u vidu Roka Prkačina, Lovre Gnjidića, Danka Brankovića... Bila je to jesenska idila kakva se pod Tornjem već godina, čak i desetljećima, često znala događati. A svi oni koji su tada upozoravali da će za Cibonu doći “ljuta zima” proglašavani su neprijateljima kluba, rušiteljima “uspješne” Uprave koja danas - ne postoji.

image

Vladimir Jovanović

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Naime, prije no što je u subotu, dan nakon poraza od Zaboka i dan prije gostovanja kod Mege u Beogradu smijenjen trener Vlado Jovanović, Cibona je proteklih mjeseci promijenila direktora (Domagoja Čavlovića “skinula” je sportska inspekcija pa je na njegovo mjesto došao Mauro Lukić) i predsjednika (umjesto Tomislava Bušića stigao je Mario Petrović), dok je u nekoliko navrata rekonstruirana Skupština i Upravni odbor kluba, kako bi se poslovanje uskladilo sa Zakonom o sportu. Što bi značilo da se godinama prije toga nije poslovalo sukladno zakonu...

Gjergja je nedostupan

U međuvremenu se pak suštinski malo toga promijenilo. Cibona je s novim vodstvom i dalje klub “na aparatima”, što bi trebala potvrditi revizija čiji se rezultati očekuju ovaj tjedan, dok bi prema nekim informacijama ukupni dug mogao doseći i 70 milijuna kuna, igrači se ne mogu dovoditi jer to blokira FIBA, a pitanje je koga se može imenovati za trenera jer taj novi - glavni favorit je Josip Sesar - će biti treći na platnoj listi s obzirom da još uvijek nije isplaćen Ivan Velić, a i Vladi Jovanoviću koji je imao fiksni ugovor do ljeta 2023. će se morati isplatiti nekakva otpremnina.

image

Dario Gjergja

KURT DESPLENTER Belga Via Afp

Stoga snovi o Dariju Gjergji, belgijskom izborniku koji više od 11 godina vodi Oostende s kojim je 10 puta zaredom prvak, u ovom trenutku nisu ostvarivi, odnosno tako što bi se moglo realizirati samo na ljeto pod uvjetom da Cibona zadarskom stručnjaku ponudi ozbiljan višegodišnji projekt.

Ukratko, Jovanović je otišao, ali s njim nisu otišli i problemi koji će s vremenom za Cibonu biti samo još veći. I zato smjena trenera koji je doma izgubio od Cedevite Junior i Alkara, u gostima od Zaboka te šest zaredom i devet od posljednjih 11 utakmica u ABA ligi, definitivno nije neočekivana, ali isto tako je tek “vatrogasno” rješenje u smjeru da se prodrma momčad za drugi dio sezone u kojem slijedi borba za trofeje u Hrvatskoj i vjerojatno za opstanak među regionalnom elitom jer danas su Vukovi puno bliže dnu nego gornjem domu ABA lige.

U nepunih godinu dana na klupi nekad velikog zagrebačkog kluba, Vlada Jovanović je upisao 39 pobjeda i 25 poraza (učinak od 60,9 posto), ostvario 9-13 u ABA ligi, 27-11 u PH i 3-1 u Kupu Krešimir Ćosić, promovirao Lovru Gnjidića i Danka Brankovića - do njegovog dolaska u Zagreb “nisu bili ni na mapi” - u nositelje igre...

Rozić traži novo rješenje

Sve to su plusevi mandata srpskog trenera kojeg je hrvatska košarkaška javnost od prvog dana dočekala “na nož”, a da to nisu tek prazne priče pokazao je i Hrvatski košarkaški savez s “lexom Jovanović”, odnosno odredbom po kojoj u budućnosti stranac mora imati osvojen trofej da bi dobio trenersku licencu za HT Premijer ligu.

Vlada Jovanović na klupi Cibone bio je trn u oku mnogima, trenersku struku u Hrvata dodatno je razljutio prošle godine izjavom da naša reprezentacija nema rezultate jer igra staromodnu košarku, dok je ljetos utišao kritičare rezultatima u pripremnom razdoblju i sjajnim otvaranjem sezone.

Međutim, čim rezultata više nije bilo, kad je mlada momčad usput opterećena ozljedama ušla u seriju poraza, izgubila neke utakmice koje nije smjela, opet se na udaru našao trener. I pod Tornjem su sada prelomili, Vlada Jovanović je bivši, sportski direktor Marin Rozić - jedini iz “stare garniture” koji je još na svojoj poziciji - traži novog, dok Cibona nastavlja tonuti. A u toj priči rezultat nije presudan...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 02:51