Vladimir Jovanović

 RANKO SUVAR/CROPIX Cropix
SLUŽBENA POTVRDA

Oštar rez u Draženovu domu: Trener Cibone napušta klub, odluka pala dan nakon senzacionalnog debakla!

Jovanović je - koliko smo upućeni - spominjao ostavku još nakon domaćeg poraza od Alkara...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 08. siječanj 2022. 17:28

Vladimir Jovanović više nije trener Cibone. Srpski trener čije je imenovanje u veljači prošle godine donijelo dosta nemira u hrvatskoj košarci razišao se s Cibonom nakon teškog poraza koji su Vukovi pretrpjeli u Zaboku. Uspjeli su izgubiti 10 razlike nakon što su tijekom utakmice imali 13 koševa prednosti...

Jovanovića su u Cibonu doveli predsjednik Mladen Bušić, direktor Domagoj Čavlović, te sportski direktor Marin Rozić. Dvojica od njih trojice danas više nisu u klubu. Čavlović je odstupio, Bušić je doduše ostao kao član Skupštine, ali više nije aktivan u operativi.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Je li Jovanović sam odstupio nakon teškog poraza u Zaboku, ili su klupski čelnici procijenili da u mladom treneru više nema potrebne energije, ili autoriteta da na pravi način vodi mladu momčad, koja je nakon jako dobrog ulaska u sezonu evidentno upala u krizu? Odgovor znaju samo čelnici Cibone, a navikli smo da u Tornju u ovakvim trenucima svi drže isti stranu, pa će javnosti vjerojatno biti predočeno da je trener odstupio u dogovoru s klubom.

Jovanović je - koliko smo upućeni - spominjao ostavku još nakon domaćeg poraza od Alkara, koji je navijače zabolio možda i više od posrtaja u Zaboku. Razočarani i nekim medijskim naslovima pogođeni Jovanović razmišljao je o odlasku, ali tadašnji ga je predsjednik Bušić u startu odgovorio od takve ideje. "Klub čvrsto stoji iza trenera", navodno mu je kazao Bušić. Međutim, Bušić više ne vodi glavnu riječ u Ciboni, sada je vodi Mario Petrović. Koji poteze vuče iznimno tiho i daleko od očiju javnosti.

Jasno je ipak da Jovanović u Ciboni više ne uživa povjerenje koje je imao kod Bušića. Znamo da ozbiljni ljudi trenera ne smjenjuju nakon jednog ili dva poraza, trener se mijenja kad se dođe do zida, kad se izgubi međusobno povjerenje. Kako je Mario Petrović ozbiljan čovjek, pretpostavljamo kako je spoznao da mora pronaći trenera u kojeg vjeruje. Dakao, uz asistenciju Marina Rozića, sportskog direktora čija bi procjena trebala imati najveću težinu u klubu.

Vladimir Jovanović došao je u Cibonu 2. veljače 2021. Od tada je vodio ukupno 64 utakmice. Upisao je 39 pobjeda, uz 25 poraza. U domaćem prvenstvu dobio je 27 utakmica, izgubio njih 11. U ABA ligi slavio je 9 puta, uz 13 poraza. Najbolji omjer imao je u Kupu (3-1), ali nije ga osvojio...

Jovanoviću će kritičari najviše zamjeriti činjenicu da u prošloj sezoni Cibonu nije uspio povesti do trofeja. Što je činjenica, iako je pitanje je li to bio i neuspjeh? Nije baš da je na raspolaganju imao kadar koji bi baš morao osvojiti naslov. Jesenas je sjajno otvorio sezonu, iako je u svlačionici imao najmlađu i najjeftiniju momčad unazad tko zna koliko godina. Navijačima se svidjela energija tih mladića, način na koji su igrali obranu te istrčavali kontre. Kasnije je ta energija nekako kopnjela, pa bi u utakmicama u kojima nisu igrali "na nož" gubili od momčadi koje su objektivno bile slabije. Ili daleko slabije, poput Zaboka i Alkara.

Jovanovićev je veliki zadatak bio odgajati mladiće poput Prkačina, Gnjidića, Brankovića, Drežnjaka, Nakića... Jesu li oni pod njegovim vodstvom postali bolji igrači? U jednom dijelu jesu, iako stoji da smo svi zajedno od njih očekivali (još) više. Premda će tek vrijeme pokazati koliko smo u tim očekivanjima bili realni. Jovanovića je sigurno teško zabolio nedavni nesportski istup kolege trenera Mornara.

- Da je Gnjidić došao u Mornar, uvjeravam vas da bi se za njega sada već otimali euroligaši. Žao mi je da jedan mladi talent ovako propada - kazao je Pavićević.

To su riječi trenera, a ne novinara ili navijača. To mora potresti svakoga, pa je potreslo i Jovanovića. I na neki način usmjerilo njegov nešto brži odlazak iz Zagreba.

Vladimira Jovanović košarkaški će Zagreb brzo zaboraviti. Kažu nam da je radio puno i žestoko, da je u klubu bio po cijele dane, ali rezultate nije dočekao na željeni način. Vidjet ćemo hoće li ih možda netko drugi u budućnosti naplatiti...


PRIOPĆENJE CIBONE: Hvala Jovanoviću na svemu što je pružio

"KK Cibona i trener Vladimir Jovanović sporazumno raskinuli suradnju Sporazumnim dogovorom između KK Cibona i dosadašnjeg trenera prve momčadi Vladimira Jovanovića raskinuta je suradnja. Ovakva odluka rezultat je detaljno provedene zajedničke analize ostvarenih rezultata u proteklom razdoblju.

U narednoj utakmici koja je na redu u nedjelju, 9. siječnja, momčad će voditi dosadašnji pomoćni trener Bariša Krasić. Vladimir Jovanović na klupu KK Cibona došao je 2. veljače 2021. godine te je dao značajan doprinos ostvarenim sportskim rezultatima i razvoju mladih talenata Kluba.

”Ovim putem želio bih se u ima čitavog Kluba zahvaliti Vladimiru Jovanoviću na iznimnom trudu i pozitivnoj energiji koju je uložio u svoj rad kao trener KK Cibona. Kao vodstvo Kluba još jednom želimo istaknuti kako smo svjesni situacije i okolnosti koje su predstavljale poseban izazov u vođenju prve momčadi, a zbog čega još jednom ističemo zahvalu dosadašnjem treneru. Želimo mu puno sreće u daljnjoj karijeri te brojne uspjehe i pobjede, koje će svojim trudom i znanjem definitivno postići.” - dodao je ovom prigodom Mauro Lukić, direktor KK Cibona.

KK Cibona okreće se nastavku sezone i nadolazećim utakmicama te stabilizaciji Kluba na poslovnom i sportskom planu.

”Pred nama je niz jakih utakmica i napravit ćemo sve kako bismo svi zajedno podigli razinu kvalitete naše igre. Imamo oslabljen roster zbog brojnih ozljeda, ali vjerujem da će momci koji su na raspolaganju dati sve od sebe. Nadam se da će ova zajednička odluka kojom je došlo do prekida suradnje s dosadašnjim trenerom Vladimirom Jovanovićem izazvati određen podražaj kod igrača te pokrenuti seriju pozitivnih rezultata. Bariša Krašić preuzet će momčad u narednom razdoblju, poznaje dobro čitavu momčad i vjerujem da neće trebati puno vremena za prilagodbu” - istaknuo je Marin Rozić, sportski direktor KK Cibona.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. travanj 2024 10:09