GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
Najvažnija karika

‘Otkazivanje nije opcija! Ne želim da i četvrta godina moje najbolje košarke ne znači ništa za Hrvatsku‘

Najbolji hrvatski košarkaš danas dolazi u Hrvatsku, u srijedu će biti s reprezentativcima
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 22. lipanj 2021. 15:08

Sređivao je stvari u Salt Lake Cityju dok smo razgovarali, jer je napuštao grad na tri mjeseca. Bojan Bogdanović vraća se u Hrvatsku nešto ranije nego su to on i suigrači iz svlačionice Jazza planirali, posebno nakon što su otvorili polufinale Zapada s 2-0 protiv Clippersa, a još više nakon što se saznalo da Kawhi Leonard neće moći igrati kod omjera 2-2.
Međutim, Clippersi su dobili sljedeće dvije, okretali nemoguće, a Jazz je ostao zakopan u svojoj sjajnoj sezoni, s kojom je ušao kao najbolja momčad svijeta u doigravanje, no tu više nije bilo mogućnosti za potvrditi sve ono što je nudila sezona.

Jako smo razočarani

Da, Bojan Bogdanović bio je utučen. Iako, poznavajući ga, njemu će biti nešto lakše ostatku momčadi, jer će mu energiju donijeti činjenica da će uskoro biti u dresu Hrvatske s kojom želi na Igre u Tokio. Razgovarao je i o tome podijeljenim emocijama, znao da mi u Hrvatskoj navijamo da što prije dođe.

No, krenimo s tim ispadanjem...
- Osjećam se kao i svi ostali u svlačionici, nekako prazan. Nitko, baš nitko nije očekivao da ćemo ispasti u drugoj rundi play-offa. Imali smo od ovog doigravanja velika očekivanja koja su potkovana dobrom igrom koju smo pružili cijele sezone, pa i uvodnim utakmicama doigravanja. Nakon početnog poraza od Memphisa, mi smo povezali šest play-off pobjeda u nizu, sredili Memphis, poveli s 2-0 protiv Clippersa. Da, jako smo razočarani...

image
ALEX GOODLETT Afp

Sve se okrenulo nakon tih 2-0 s Clippersima. Od tog trenutka, kao i u seriji prve runde protiv Mavsa, kad su Clippersi gubili također s 0-2, Tyrone Lue igrao je pretežno s niskom postavom.
- Igrali su oni tako i u te prve dvije utakmice, ali mi smo bili svjesni da će svi igrati protiv nas sve važne minute s niskim postavama, s puno preuzimanja, jer su to radili i tijekom sezone kad bismo im se mi namjerili. Ne mogu sada reći da su nas Clippersi iznenadili s nečim na što se nismo spremali.

Hej, pa prosuli smo +25

Dobro, što se onda dogodilo?
- Nakon što smo poveli s 2-0, onu treću utakmicu, prvu u Los Angelesu smo otvorili jako loše, odmah su nas dosta poveli. Međutim, kad su Clippersi izjednačili na 2-2, otpao im je Kawhi Leonard.
Što vam je tada proletjelo kroz glavu. Dolazi vam u Salt Lake City protivnik bez najboljeg igrača, a vi imate šansu za meč-loptu, to je izgledalo kao velika prednost na papiru?
- Svatko je od nas vjerojatno mislio na takav način. OK, znali smo da Clippersi nisu samo Kawhi, uostalom, njima je Jackson odigrao sjajno, naravno George, pa je Mann zabio 40 u šestoj utakmici, Morris je odličan igrač. Bilo je jasno da će drugi preuzeti odgovornost. Opet, nadali smo se da nekako možemo dalje...
Kao podsjetnik na ovaj meč, ostati će ona slika iz prve dvije utakmice kad je Bojan Bogdanović odigrao sjajnu obranu na Leonardu. Najbolje ikada u defanzivi?
- Ne znam. Mi smo tada bili u naletu, baš smo igrali dobro. Za Leonarda smo spremali posebnu taktiku, znali smo da ćemo ga paziti O’Neale, Ingles i ja, bilo je to u redu. Ali, što sad sve vrijedi. Sjeli smo nakon svega zajedno i tražili riječi, nikome nije bilo lako. Hej, mi smo vodili 25 razlike u šestoj utakmici i sve prosuli...
S time se zaključila sezona za Utah Jazz i Bojana Bogdanovića. Sezonu u koju je ušao nakon što osam mjeseci nije šutirao na koš, s operiranim zglobom na desnoj ruci i spoznajom, sada, kad je sve završilo, kako nije propustio niti jednu od 72 utakmice u sezoni i 11 u doigravanju. na osobnoj razini to ga mora činiti zadovoljnim...

image
ALEX GOODLETT/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Alex Goodlett/Getty Images/Profimedia

Šutirao manje nego lani

- Pa što se tiče te osobne razine mogu biti zadovoljan da sam se vratio košarci na ovakav način. Kažu svi da su najgore ozljede u košarci puknuće Ahilove tetive i ligamenata koljena, ali mene je ta situacija sa šuterskom rukom dosta poremetila. I ta ruka nikada, cijeli moj život neće više biti ista. S te strane morao sam se naviknuti na novonastalu situaciju, posebno jer na trening kampu nisam mogao ništa, a prvu sam tricu opalio valjda koji dan uoči prve utakmice u sezoni. Plan kluba je bio da ne krenem odmah igrati, da si uzmem vremena i vratim se kad budem na sto posto. Međutim, ja sam želio odmah početi, jer sam želio od početka biti dio te kemije koja se stvara. I znam jako dobro da kad krene sezone nema dovoljno vremena za trening, pa sam se želio podizati kroz utakmice. Tu proći krizu i uhvatiti ritam.
Što mu je na kraju dana i uspjelo. Uostalom, kad uzmete da je u onoj prethodnoj, svojoj najboljoj sezoni, bio do prekida na prosjeku od 20 poena, četiri skoka i dva asista, a sada je sezonu završio 17 poena i sličnom omjeru skokova i asista, pa u doigravanju došao i na 18 poena i gotovo pet skokova, mora biti zadovoljan.

Tim više što se u odnosu na prethodnu sezonu Clarkson ili Conley igrali kud i kamo bolje, pa je i za Bojana bilo manje lopti.
- Jest, mislim da sam u prosjeku u odnosu na prethodnu sezonu imao po dva, tri šuta manje na utakmici, tako da je to, u pravilu gotovo isto. Clarkson je odigrao sjajnu sezonu, Mitchell više nije zvijezda u usponu, on je legitimna zvijezda NBA lige, a i Conley je igrao odličnu sezonu. Takvi smo imali najbolji skor lige, igrali, rekao bih, najljepšu košarku, ali i mučile su nas ozljede. Recimo, Conley i Mitchell nisu odigrali posljednjih dvadesetak utakmica sezone, pa nas je to poremetilo. Danas svi pričaju o tome kako su Clippersi bez Leonarda, a mislim da se malo spominje da smo mi bili bez Conleyja. I jako nam je on falio. Onda, Mitchell je ušao s ozljedom u doigravanje, igrao je takav cijeli play-off, definitivno nije bio na sto posto...
Recimo, da nije bio play-off nego osnovni dio sezone, Mitchell ne bi niti igrao?
- Upravo to, sjetite se uostalom kako ga nije bilo u prvoj utakmici protiv Memphisa, pa kad smo izgubili, krenuo je igrati. Ali, što sad, kako je tako je.
U svemu tome, Bojan Bogdanović, dok je lovio s Jazzom finale Zapada, bio je suočen, valjda prvi puta u svojoj karijeri, s neobičnom situacijom u kojoj su Hrvati navijali protiv njega. Jer, da je prošao dalje ne bi mogao biti u Splitu, a time bi i šanse Hrvatske za plasirati se na Igre značajno okopnile. Kako mu je bilo u glavi tih dana?

Gledao sve iz SAD-a

- Naravno da sam toga bio svjestan, ali opet bio sam u svojoj momčadi i htio sam napraviti sve za pobjede. Uostalom, nije to bio samo slučaj sa mnom, ima igrača i po drugim momčadima u NBA ligi koji su bili, ili još jesu u sličnoj situaciji. Mislio sam da imam šansu za probiti se u finale u Zapada, a onda tu iskopati i veliko finale, pa se tu boriti za prsten. Jest, želio sam osvojiti NBA ligu, ali u isto vrijeme bih svim srcem bio uz momke u Hrvatskoj i nadao se da će izboriti u Splitu Igre. Sada ćemo svi skupa po taj cilj.
Iako je vodio bitke za ulazak u finale Zapada, Bojan Bogdanović gledao je obje utakmice Hrvatske protiv Slovenije. On gleda sve, čak i ždrijeb za Eurobasket 2022. uživo, iako je u Salt Lake Cityju tada tek svitalo.
- Ma naravno da sam gledao. Dobro, kako je razlika u vremenu, te su mi utakmice uvijek stizale u vrijeme kad sam se tek probudio. Ali, naravno da sam gledao.

image
ALEX GOODLETT Afp

Bojan je posljednju utakmicu za Hrvatsku odigrao ujesen 2018. godine, bio je to onaj bolan poraz od Poljske u Gdanjsku u kvalifikacijama za SP u Kini. Tri godine ga nije bilo u dresu Hrvatske, a baš je u te tri godine bio u svom igračkom zenitu...
- To je veliko, ogromno vrijeme. Dosta pričam o tome s Rokom Ukićem, s ovim mlađim igračima u NBA ligi, poput Zubca i Šarića, i svi se slažemo da sam u te tri godine moje najbolje košarke, s obzirom da u međuvremenu nije bilo velikog natjecanja, a nismo izborili SP u Kini, nisam mogao igrati. Stoga se sada želim plasirati u Tokio da mi i četvrta godina u punoj snazi kakvu sada osjećam ne ode u zaborav.
Bojan Bogdanović zatvorio je poglavlje ispadanja iz polufinala Zapada u svojoj glavi i otvorio novi veliki izazov. Split, olimpijske kvalifikacije i 44 u najboljem izdanju za Tokio. Za novi pohod, juriš, napad na najbolje na svijetu. Plan je tu. U utorak je u Zagrebu, u srijedu u Splitu, u četvrtak na terenu. Od onog tamo utorka u misiji. Bojan Bogdanović i prijatelji za druge uzastopne Igre. Šansa je tu, svi su toga svjesni.
I on sam. I te kako.

Uopće ne sumnjam da će atmosfera u Splitu, s navijačima, biti paklena

Koliko je situacija uoči Splita različita u odnosu na onu koja je bila u Torinu prije pet godina?
- Različita je, jer igramo pred svojim navijačima. Imamo dosta igrača koji će nam faliti i koji su igrali u odličnoj formi, poput Simona, Zubca, Šarića. I nedostajat će nam, posebno jer igramo kod kuće. No, mislim da se stvara jako dobar ugođaj, uopće ne sumnjam da će atmosfera na našim utakmicama, s navijačima, biti paklena, a kako čujem isti je takav ugođaj već sada među igračima i u reprezentativnom stožeru.
Tko će nam biti najteže prepreke u Splitu?
- Jasno je da će to biti Brazil, Rusija i Njemačka. Rusi imaju visoku postavu, fizički su jaki, Brazilci imaju dva dobra playa, s time da ne znam dolazi li Neto. Zavisit će dosta i od toga tko će u kakvom sastavu doći, evo, kažem, ne znam za Neta, koji je, realno, najbolji brazilski igrač, onda se Nijemcima tek treba priključiti Schröder, ne znamo što je sa Švedom i Rusima. Sve su reprezentacija u istim problemima nakon duge i neobične sezone. No, kad se na sve to podvuče crta, ja mislim da mi imamo veliku šansu za plasirati se u Tokio.
Kako je doživio 37 poena Marija Hezonje Sloveniji, ta partija je bila ohrabrujuća?
- Suigrači iz reprezentacije i ja osobno dobro znamo koliko je Mario dobar i što je sve u stanju napraviti, što je i potvrdio gledajući ove dvije utakmice sa Slovenijom. I mogu samo reći da ga takvog trebamo ukoliko želimo nešto ozbiljno napraviti.

Otkazivanje reprezentacije za mene nije opcija

Posljednjih dana ima dosta otkaza, onaj Nikole Jokića Srbiji najviše je odjeknuo. Bojan Bogdanović, pak, nije nikada dvojio, ako bude u stanju, pridružiti se reprezentaciji.
- Ne, otkazivanje nije za mene opcija. Čim smo ispali, ja sam bio svjestan da ću u hitnom roku odraditi sve što trebam u Salt Lake Cityju, spakirati stvari i što je prije moguće doći u Split. U srijedu ću već biti s reprezentacijom, mislim da ću tu utakmicu s Portorikom gledati, ali bih u četvrtak, ne znam kakav će biti dogovor sa stručnim stožerom, već mogao u onoj zatvorenoj utakmici i biti na parketu.
Jer, bit će to zadnja šansa za odigrati nešto minuta prije prvog ispita na splitskim kvalifikacijama za odigrati nešto zajedno sa suigračima.
- Nadam se da će biti tako.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 07:11