DUJE KLARIC/CROPIX Cropix
IZ SPLITA OPLELI PO CIBONI

‘Ovo nema veze s ničim, gospoda iz Cibone mogu se zasramiti, ismijavaju se s cijelom hrvatskom košarkom‘

Priopćenje koje bi moglo podignuti buru unutar hrvatskih košarkaških odnosa prenosimo u cijelosti
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 17. svibanj 2021. 17:47

Košarkaški klub Split ne može se pomiriti s odlukom da će se druga polufinalna utakmica doigravanja za prvaka Hrvatske, ona protiv Cibone u Zagrebu igrati 21. svibnja, u petak, samo dan nakon odlučujuće, treće utakmice doigravanja za popunu ABA lige. Nju će pak Žuti igrati u četvrtak od 18.30 sati na Gripama protiv Sparsa.

U tom povodu, iz Uprave nekoć trostrukog europskog prvaka poslali su priopćenje u kojem su iskazali svoju ljutnju na Cibonu. Naime, HKS je pristao na to da se utakmica protiv Cibone prebaci na subotu, 22. svibnja, ali samo ukoliko Cibona kaže da može. No, Zagrepčani nisu htjeli to odgoditi za dan kasnije, a u priopćenju koje je potpisao Edo Blažević, predsjednik Uprave KK Split, jasno je i zašto:

- Split je u drugoj utakmici polufinala HT Premijer lige prisiljen gostovati u Zagrebu kod Cibone 21. svibnja, točno 24 sata nakon utakmice za ostanak u doigravanju ABA lige protiv Sparsa. Hrvatski košarkaški savez pristao je na naše traženje da se ta utakmica odigra 22. svibnja, ali trebao je i pristanak Cibone, koja je taj datum odbila. Direktor Cibone Domagoj Čavlović nije želio ni čuti za bilo kakvu odgodu, pravdao se da tako traže sportski direktor Marin Rozić i trener Vladimir Jovanović i da se on ne može posvađati s njima zbog ustupka Splitu - započinje na taj naćin priopćenje iz Splita.

- Isti taj Čavlović mjesecima se na sastancima ABA lige žalio na tretman kod hrvatskih klubova zbog kojih je morao igrati utakmice dan za dan i slično i sada se njegov klub postavio na isti način. Želimo vjerovati da to nije stav Cibone, velikog kluba, već sitničavi potez pojedinaca, koji više govori o njima samima. Ciboni je, s naše strane, ponuđeno da se eventualna treća utakmica igra 25. svibnja (prema rasporedu je zakazana za 24. svibnja) kako bi se momčad mogla odmoriti, ali njima ništa ne odgovara, jedino je bitno da se igra 21. svibnja kako bi maksimalno iscrpili naše igrače. Inače, sve razgovore o terminima KK Split je započeo odmah po završetku četvrtfinalnih susreta HT Premijer lige, ali nitko nije mogao vjerovati da će utakmice odlučivati "čavlovići", a ne Ukić, Prkačin, Marčinković, Planinić, Perasović, Gnjidić i ostali - nastavlja Blažević.

- Cibona radi po svome, bez imalo razmišljanja o sportskom i humanom aspektu, nije ih briga za naporni dio sezone, njihov cilj je da mi iz autobusa istrčimo na parket i da se domognu pobjede. Mi smo se nekim rezultatima doveli u ovu situaciju, ali sport nam je uvijek bio na prvom mjestu. Ovo nema veze s ničim, gospoda iz Cibone mogu se zasramiti zbog svog nekorektnog postupka. Na ovaj način ismijavaju se s cijelom hrvatskom košarkom, umanjili su vrijednost prvenstva Hrvatske. Ovdje je riječ o pomicanju termina za 24 sata, a ne o nekim našim nerealnim traženjima - poručili su iz Splita.

PRIOPĆENJE KK CIBONA:

Košarkaški klub Split je na svojim službenim stranicama prozvao Košarkaški klub Cibonu i njene djelatnike zbog toga što, kako kažu, nismo htjeli pomaknuti termin odigravanja druge polufinalne utakmice, zbog čega smo dužni iznijeti svoju stranu priče.

KK Cibona je Splitu već izišla u susret kod odigravanja prve polufinalne utakmice koja se trebala odigrati u ponedjeljak, ali smo je na njihov zahtjev pomaknuli na utorak. ABA liga im je zatim izišla u susret i pomaknula termin treće utakmice sa Sparsima sa petka na četvrtak, kako bismo u petak mogli odigrati prvenstvo Hrvatske. Ni to nije bilo dovoljno pa su htjeli još jednom pomaknuti termin, na što više nismo pristali.

Cibona je prema službenom dopisu koji je stigao od HKS-a već rezervirala autobus i hotel za gostovanje i na zamolbu Splita pomaknula sve na utorak i petak. Izlaskom u susret Splitu, Cibona je u nedjelju navečer održala neplanirani trening u Zagrebu na kojem se ozljedio Roko Prkačin i samim time sigurno neće nastupiti na prvoj polufinalnoj utakmici.

Žao nam je da im je za probleme u koje su se sami doveli po pitanju ostanka u ABA ligi kriva Cibona. Direktor Domagoj Čavlović je tu da radi za Cibonu, da štiti svog trenera i sportskog direktora, a ne da radi protiv njih u korist drugih klubova.

Krajem prošle sezone sam bio najveći zagovornik i kroz razgovore s drugim klubovima, kao tada predsjedavajući, sam napravio sve da Split uđe u 1. ABA ligu bez ikakvih kvalifikacija. Prema tome, mogu reći da sam zaslužniji od direktora Blaževića što su uopće ušli u elitni rang ABA lige. Ne sjećam se da su plakali kad su sa utakmice sa Zadrom u prvenstvu Hrvatske putovali cijelu noć do Beograda što je duplo duži put, i tamo igrali zadnju utakmicu ABA lige koja bi im značila ostanak da su pobijedili. Tad im nije smetalo da igraju sa Zadrom, a sad im ovo smeta. – poručio je direktor Cibone Domagoj Čavlović.

Za kraj, način na koji su se iz Košarkaškog kluba Split obrušili na Cibonu ne sagledavajući pritom činjenice i ne iskazujući ni trunku poštovanja prema ustupcima koje smo im dosad iskazali, govori samo o kulturi ljudi koji u tom klubu donose odluke.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 16:48