Jeronimo Sarin

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
PRIČA IZ DUBRAVE

‘Ovo su klinci koji će igrati ozbiljnu košarku. Niko Rimac? Kao da gledam kopiju tate Slavena‘

Trener Dubrave koja je s tri pobjede u Favbet Premijer ligi krenula uzlaznom putanjom nakon lošeg starta sezone
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 21. prosinac 2023. 14:52

Kad je Dubrava slagala roster uoči početka sezone bilo je jasno kako Jeronimo Šarin ima u rukama prilično mladu i neiskusnu momčad, pa bi tu moglo biti uspona i padova. No, za razliku od lani kada su i te kako pogodili s Amerikancem, na istoku grada ovaj put posve pogriješili s Wayneom Arnoldom, kojeg su se ubrzo i riješili te doveli iskusnog domaćeg igrača Karla Vragovića. Tu se Dubrava stabilizirala, pa je trenutačno na omjeru 4-9 u Favbet Premijer ligi. Usput, Dubrava igra i Alpe Adria kup, tu je na omjeru 2-4 nakon četiri kola, s time da je prošli tjedan svladala češki Kolin u gostima i još uvijek ima šansu i za domaći se Final Foura...

Kako je prvi dio sezone doživio Jeronimo Šarin, trener Dubrave?

- Definitivno smo iznimno mlada momčad i uslijed toga smo znali na početku sezone kako bismo mogli imati problema. Opet, bilo ih je i više nego smo ih planirali. Zbog moje krive procjene oko Amerikanca, kojega smo se ubrzo riješili stigao je jedan ili dva poraza koja se inače ne bi dogodila. Kad smo doveli Karla Vragovića, dosta smo se stabilizirali, posebno u posljednje vrijeme kad se oporavio i Filip Paponja, pa smo u posljednje četiri utakmice dobili njih tri, a imali smo šanse za dobiti u sve četiri.

Dubrava igra paralelno Alpe Adria kup, Šarin tvrdi da su mu te utakmice jako korisne.

- Evo gledam kako se igra u ABA 2 ligi i dojam je da je AAC jako ozbiljan. Mi smo na skoru 2-4, a gubili smo neke utakmice na jednu loptu, no još uvijek imamo šansu za otići do Final Foura. Naša mlada momčad mora igrati u ritmu srijeda - subota, samo tako mogu ići prema naprijed. Kolin, koji smo svladali proščli tjedna, četvrta je momčad u Češkoj, rumunjski Timisoara je kvalitetan i te utakmice su za nas dosta dobre i služe nam svrsi. Mislim da ćemo koristi od njih tek vidjeti u drugom dijelu sezone.

U tom drugom dijelu sezone Dubravu čeka i završnica Kupa Krešimira Ćosića, na koju su se plasirali preko Bosca. I to je izazov.

- Puno je tu izazova koji nas čekaju, jer ispred nas je još dvadeset kola u Favbet Premijer ligi, ta završnica Kupa, dok sam ja uvjeren da ćemo u drugom dijelu sezone biti puno bolji. Ovo je sezona koja nam treba dati odgovore na to tko nam može pomoći u sljedeće dvije, tri sezone, jer mi radimo dugoročni projekt i u njega moramo vjerovati. Mladići koje imamo mogu igrati jako ozbiljnu košarku.

Naravno, Dubrava će se do konca sezone truditi i plasirati i u osam najboljih, doigravati za naslov...

- Bio je to nekakav cilj na početku sezone, ali možda je on preoptimistično postavljen. Međutim, bolje je imati viši cilj i njemu težiti, nego biti ravnodušan i govoriti kako je samo cilj ne ispasti. Puno je utakmica do kraja i ako bismo uhvati neku poziciju na kraju između petog i osmog mjesta, bilo bi super. No, duga je sezona, bit će tu uspona i padova kod svih momčadi, bit će i ozljeda, o tome će dosta ovisiti, mi to najbolje znamo jer smo i mi patili zbog toga. Nama je glavni cilj da se naši mladi igrači razvijaju na pravi način, to mogu jer imamo stabilan klub.

Kako tu darovitu mladost vidi Jeronimo Šarin?

- Ivan Jurić je visok 211 cm i ima samo 17 godina, riječ je jako pokretnom igraču i on je možda i najviše napredovao u odnosu na početak sezone. Na svakoj utakmica igra dvadeset minuta, što je u njegovim godinama sjajna stvar. Nadam se da ćemo ga uvjeriti, kao i sve oko njega, kako je Dubrava za njega sjajan projekt i dalje. Tu je i Kos koji je dobro krenuo, ali se onda ozlijedio, velik je to potencijal. Zatim je ovo ljeto stigao Stellan Rajaofera, koji je naš reprezentativac ponikao u Francuskoj. Krenuo je problematično u sezonu, nije se odmah najbolje snašao, no svakom utakmicom sada je sve bolji, tako je to i‘O‘Ovdje. Filip Kalajžić je s nama drugu godinu, pokušavam od njega dobiti igrača za obje visoke pozicije. Dodao bih tu i Filipa Paponju, pravog, istinskog playa, za mene najboljeg mladog playa kojeg uopće imamo. Bio je dvije godine u Zadru, sada ga je ozljeda izbacila iz ritma na mjesec i pol dana, ali kad se vratio, odmah je počeo pokazivati koliko vrijedi.

Tu je i jedan Rimac, Niko Rimac, sin Slavena Rimca, koji tu i tamo skupi pokoju minutu.

- Njemu je ovo prva sezone da uopće trenira na ovoj seniorskoj razini i riječ je tu o iznimnom talentu, koji još uvijek fizički sazrijeva. Momak je to s kojim je užitak raditi, usput igra za Zapad, našu drugu momčad koja se natječe u trećem rangu natjecanja. Niko bi trebao biti već iduće sezone biti važan kotačić u Dubravi. Igrao sam sa Slavenom u mlađim kategorijama i kad vidim Nika, kao da gledam kopiju Slavena, samo što Niko ima nešto više kose, ha-ha.

Još jedan igrač na sebe je skrenuo pažnju ove sezone, riječ je o krilnom centru Toniju Ročaku, koji je stigao iz NCAA, riječ je i o reprezentativcu - Švicarske...

- Toni je kod nas jer se tu dosta poklopilo. Njegov otac, koji je iz Primoštena, i ja smo zajedno igrali za kadete Šibenke, ali je onda otišao u karate i tu bio jako dobar, no ostali smo u kontaktu. Znao sam da mu sin igra, onda se ljetos sve zavrtjelo, prezentirao sam mu plan, on je prihvatio i sada je to suradnja s kojom sam superzadovoljan. Imao je Toni pauzu od godinu dana nakon NCAA, no riječ je o igraču koji izuzetno zanimljiv, posjeduje veliku kvalitetu, kako igračku, tako i ljudsku.

I kakav je pogled s istoka Zagreba na sam vrh ljestvice, na omjere snaga?

- U ovom trenutku Zadar mi izgleda najbolje, ali duga je ovo sezona. Split se konsolidirao s novim igračima, ako se i Cibona bude kompletirala, bit će to jako zanimljiva utrka za trofeje. Ostali se tu ne mogu približiti. Može se dogoditi neko iznenađenje, u nekoj utakmici, ali ne više od toga. I u tom krugu momčadi koje pikiraju na naslov, nekako bih volio da to bude Split, iako je Zadar i dalje najbolji...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 16:21