TOM DUBRAVEC Cropix
SJAJNA SEZONA

‘Pola‘ Europe u lovu na fantastičnog Hrvata: ‘Svi želimo da ostane, ali pitanje je koliko je to realna opcija‘

Danijel Jusup nakon sjajne prošle sezone na Višnjiku slaže novu momčad
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 19. srpanj 2023. 18:38

U Zadru se s velim nestrpljenjem iščekuje slika košarkaške momčadi pred kojom je jednako zahtjevna sezona, čak i više nego lani, jer na leđima imaju osvojeni trofej u Prvenstvu Hrvatske. Ranije se moglo čuti kako su klupski ciljevi ipak na istoj razini, ostanak u regionalnoj AdmiralBET ABA ligi, te borba za trofeje u domaćim natjecanjima, HT Premijer ligi i Kupu “ Krešimira Ćosića”. O svemu više kroz razgovor s trenerom Danijelom Jusupom.

Jeste li zadovoljni činjenicom da su ljudi u klubu prepoznali rezultate od lanjske sezone i produžili ugovor na dvije godine?
- Mogu reći da sam zadovoljan produženjem ugovora, mislim da svi koji su prošlu sezonu bili u sustavu zaslužuju da na određeni način budu nagrađeni, bilo da se to manifestira povećanjem plaće ili produženjem ugovora.

Nagrada publike

Košarkaška javnost, odnosno publika, također je pozdravila klupsku odluku, ali i vašu želju za ostankom. To vas zasigurno veseli?
- Mene osobno najviše veseli “nagrada publike” koja je po meni, prepoznala ideju, rad, borbu, a rekao bih i nenametljivost na terenu i izvan njega. Povjerenje publike je čast ali i obaveza.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Odavno je poznato kako je puno lakše nešto osvojiti nego to i ponoviti. Je li vam to dodatni izazov?
- Iskustvo u Zadru me uči da nakon uspješne sezone, u kojoj se mnogo ne očekuje, sljedeća nije ni malo laka, a meni je svaka sezona na svoj način izazov.

Klub je uspio ispuniti sve obaveze prema igračima i tako je i vama olakšao razmišljanje po kojem igrači vjeruju u dogovor koji postignite s njima.
- Velika je stvar za klub da su obaveze ispunjene i kao što ste rekli uvelike olakšava pregovaračke pozicije.

Otuda vjerojatno idu i ugovori s kapetanom Markom Ramljakom i Karlom Žganecom na dvije godine. Samim time šaljete i poruku o potrebnom kontinuitetu?
- Naravno da je kontinuitet bitan. Marko i Karlo su svojim igrama, zalaganjem i ponašanjem to zaslužili. Vjerujem da ako ih zdravlje posluži mogu još dosta dati.

Rezultati iz lanjske sezone, za pretpostaviti je, utjecali su i na povišenje ugovora. Hoće li to izdržati proračun koji je prema informacijama iz kluba u određenoj mjeri porastao?
- Činjenica je da je svima koji su proteklu sezonu bili u sustavu porasla vrijednost. Isto tako je činjenica da povećanje budžeta nije ni približno proporcionalno povećanju njihove vrijednosti na tržištu.

Kreativan posao

Je li slaganje momčadi ide prema planu ili se događaju i neka neočekivana “iskakanja”?
- Slaganje momčadi je veoma zahtijevan ali i kreativan posao u kojem uvijek ima neočekivanih i nepredviđenih situacija.

image
LUKA GERLANC Cropix

Koliko je Zadar u mogućnosti zadržati Luku Božića. Ako ne uspije je li satisfakcija u činjenici da ga žele euroligaški klubovi?
- Kao što sam ranije rekao, Lukine izvedbe su prepoznate, tako da je njegova vrijednost u ovom trenutku tolika da Zadar, s ovim budžetom, teško to može pratiti. Dali smo najbolju ponudu u skladu s našim mogućnostima. Svi bi željeli da Luka ostane ali je pitanje koliko je to realno. Interes euroligaških ekipa za Luku je potvrda da je sustav koji gradimo ispravan i poželjan za svakoga koji želi napredovati.

Puno se govori o mladim igračima, jeste li dobili povratne informacije od sportskog direktora Denisa Pleslića o tome može li netko od njih participirati u seniorima?
- Denis i ja smo u svakodnevnoj komunikaciji o svim pitanjima koji se tiču seniorske ekipe. Što se tiče mladih igrača mislim da im Luka Božić može biti primjer kako se vjerom, marljivim radom, skromnošću, a naročito strpljenjem može doći do toga da si interesantan euroligaškim ekipama.

Imate li posložen stručni stožer?
- Stručni stožer je u fazi formiranja, ali će se i to ubrzo znati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 16:35