BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
RITAM SPORTA

Pola lige već je interveniralo u roster, a posebno su aktivni bili Splićani koji jure trofej nakon dva desetljeća

Svaka doselekcija probija proračun, a svaka doselekcija znači i da se pogriješilo
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 14. studeni 2023. 11:16

Gotovo nakon svake utakmice nove sezone Danijel Jusup, Zadrov trener, čovjek koji vodi najbolji i najskuplji klub u Hrvata, zavapi kako mu fali barem jedan igrač. Cijelo je ljeto nagovarao Luku Božića da odbije euroligaške ponude i ostane još plesati u Zadru, za nešto veće novce nego ih je imao lani. Bolje su novce zaradili na osnovu lanjske šampionske sezone i Dario Drežnjak i Karlo Žganec, a Zadar je već tada, kažu upućeniji, ušao u crveno.

Jusup, međutim, nije prestao pričati o tome da mu trebaju pojačanja, na sve su se nadovezali i mediji, od kojih su neki zaključili kako bi baš taj igrač, ili igrači, ispostavit će se kasnije, bili baš onaj ključni dodatak momčadi koja bi tada bila u stanju ući u ring i s najboljima u regiji.

Pa je stigao Petar Vujačić, Slovenac, koji jedva nešto odigra u regiji, a u pravilu, i kad se igraju teži mečevi u Hrvatskoj, nije u prvom planu. Vujačić, doveden u doselekciji, nije bio čovjek koji je Zadar učinio boljim. Samo širim. Kao što još jedan novi igrač u rotaciji Zadra ne bi učinio momčad boljom, nego bi tu bio kao osigurač ako se netko od primarne rotacije ozlijedi.

A ta primarna rotacija je dovoljno dobra, pokazalo se i lani, za biti u doigravanju, teško blizu vrhu, ali i dovoljno daleko od zone ispadanja. Samo je sve skuplje nego lani. Usput, Jusup je, puštajući sklone mu medije da sanjare o vrhu, uspio prije koji dan reći i da je taj novi igrač potreban kako bi se ostalo u ABA ligi.

Pogreške iz neimaštine

Kad se složi proračun za neku momčad tijekom ljeta, obično se već tada potroši sve što se može. Svaka doselekcija probija proračun, a svaka doselekcija znači i da se pogriješilo u sastavljanju momčadi uoči sezone.

Nekada se te pogreške dogode iz neimaštine, pa se zavrti rulet i očekuje se čudo od nekog Amerikanca koji bi trebao zarađivati manje nego konobar iz obližnje birtije uz dvoranu, pa kad se shvati da to nije tako, traži se novi Amerikanac. Taj, pak, ako je slobodan u listopadu ili studenom, za isto postoji debelo dobar razlog, ali, kvragu, ako je i tako, ne može biti gori od onoga kojega su doveli ranije. Valjda.

Situacija u hrvatskih premijerligaša trenutačno je takva da popravljali momčad nakon prvog podbacivanja u sezoni nisu još Dinamo, Cibona, Cedevita Junior, Dubrovnik, Bosco i Alkar.

Pri tome Cibona to nije u stanju zbog stečajnog postupka u kojemu su davi, dok je Bosco jedva sastavio momčad za krenuti u sezonu. Dinamo i Cedevita Junior, tako se čini, brzo će u popravljanje nekih pozicija, a Alkar bi mogao isto čim u Sinj stigne novi trener. Za sada je samo Dubrovnik siguran u ono što je složio.

Ostala polovica lige već je intervenirala u roster. Posebno je tu aktivan bio Split, koji je promašio s inicijalnim strancima, pa je krenuo dovoditi strance koji su ostavili dobar trag u prošlosti. Prvi je bio Shannon Shorter, sada je stigao Lewis Sullivan. Obojicu nisu mogli zadržati na ljeto, no sada su se okolnosti promijenile. I već je otpušten Shamiel Stevenson, uskoro bi mogao biti Cameron Shelton, možda i D. J. Funderburk.

Stranci su lutrija

Bit će to - nova momčad. S novim nositeljima.

I to samo znači da će se o vrijednostima naših momčadi i odnosima snaga nešto konkretnije moći reći tek uoči prve podjele trofeja, uoči završnice Kupa u veljači. Tada će se moći sklapati i planovi za lov na naslov prvaka.

A sada će se gatati, jer kada novca nema previše onda je svaki dolazak stranca samo lutrija. Platiti par tisuća dolara mjesečno igrača i od njega očekivati čuda, samo zato što bolje kontrolira loptu od ostatka kadra, velika je kocka.

Tko god dođe, ako uopće dođe, u regiji neće raditi razliku, tko god dođe, ako dođe, bit će važan u pozicioniranju šansi u domaćim obračunima.

Ta doselekcija može značiti i trofej. Recimo, Split ga nema dva desetljeća. S prvotnom selekcijom, sasvim je jasno da ga ne bi imao niti ove sezone. Sada bi stvari mogle biti drugačije.

Opet, Shannon Shorter je došao samo zato što je već bio ovdje i samo zato što mu se u Egiptu, koji ga je izdašno platio, nije ostajalo. On će, kad se spremi, raditi razliku. Jer ima ime i prezime. Za ostale koji dođu nikada niste čuli, niti su za njih čuli oni koji su ih doveli.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 09:33