Darko Bajo

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
DARKO BAJO

Prvi igrač Splita: ‘Samo sam trebao trenera koji mi vjeruje, a vjerujem da nećemo ispasti iz ABA lige‘

Trenutno je 28. u MVP poretku ABA lige, što će reći da je najbolji od hrvatskih igrača u naša 3 kluba
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 17. prosinac 2021. 16:07

Momčad Splita se iz Beograda nakon utakmice sa FMP-om vratila u srijedu ujutro u devet sati. Time je stavljena točka na “i” nezapamćene serije od šest utakmica u dvanaest dana pa je bilo logično u četvrtak, 24 sata nakon povratka iz Beograda, pitati Darka Baju kako se osjeća.

- Odmorili smo se koliko možemo, hvala treneru što nam je dao dan i pol odmora. Stvarno je razuman čovjek - rekao je 22-godišnji košarkaš o Srđanu Subotiću pod čijim je vodstvom konačno procvjetao njegov talent.

Šest utakmica u dvanaest dana, jesu li se posložili dojmovi?

- Isuse Bože, stvarno smo toliko odigrali? Nevjerojatno, vjerujte mi da nisam stigao pratiti, išli smo utakmicu po utakmicu. Tek sada kad ste mi rekli, pokušavam na brzinu sagledati širu sliku. Svaku od tih utakmica pokušavali smo izvući maksimum. Evo, ne mogu se sjetiti jesmo li od dolaska Maja Kovačeviča imali trening u kojem je on sudjelovao u igri pet na pet. Mislim da nismo. Dakle, s njim nismo uspjeli pošteno trenirati. Što je, tu je. Nastojimo se adaptirati.

Konzistentni u PH

Na kraju toga zamornog niza, protiv FMP-a stiglo je najbolje napadačko poluvrijeme Splita, prvih dvadeset minuta u kojima ste postigli 50 poena, uz šut od 71 posto. Imali ste sedam poena viška na poluvremenu.

image

Darko Bajo

BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

- Već pred kraj prvog poluvremena osjetio sam malaksalost, kao da sam potrošio 80 posto energije i do kraja sam “vozio u leru”. Šteta je kad tako dobro igraš da na neke stvari jednostavno ne možeš utjecati. Kako sam se ja osjećao, tako je bilo i s mojim suigračima. Jednostavno nismo imali dovoljno energije za izdržati. Da nam je barem bio Roko Ukić na raspolaganju, on bi nam sigurno pomogao, iako nemam riječi primjedbe na ono što su odigrali Barič i Čampara.

Bajo je i u toj utakmici odigrao više nego dobro, 18 poena (šut 8-11) i sedam skokova za 26 minuta.

image

Split, 121121.
Kosarkaska dvorana Gripe.
Utakmica 8. kola AdmiralBet ABA lige, KK Split - KK Krka.
Na fotografiji: trener Srdjan Subotic, Toni Perkovic.
Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

- Kažem vam, nije problem niti taktika, niti naš angažman. Dajemo sto posto u svakom trenutku, ali fali nam pluća, fali nam i igrača, a fali nam i treninga. Bez obzira na trenutnu situaciju u ABA ligi, taj omjer od 2-10, vjerujem da se možemo dići i izvući, da nećemo ispasti. Trener nam stalno govori da pošteno radimo i da će nam se to uskoro vratiti. U nekim utakmicama nedostajalo nam je samo malo sreće, recimo, protiv Studentskog centra kad smo izgubili nakon dva produžetka.

U kontekstu ove sezone, valja naglasiti da je Splitu primaran učinak u domaćim natjecanjima. Lani su nakon puno, previše godina bili u dva finala, u oba ih je nadmašio Zadar. Ponoviti takav rezultat, s objektivno na papiru manje kvalitetnom momčadi, bio bi ogroman uspjeh.

- U našem Prvenstvu smo uspjeli ostati konzistentni, uspjeli smo pokrpati rupe s tim izostancima i ozljedama, pobijedili smo sve što smo trebali pobijediti.

Otkaz reprezentaciji

Darko Bajo je u regionalnom društvu odigrao najbolje utakmice, u onoj pobjedi protiv Cibone (77:76) bio je za MVP kola s učinkom od 26 poena (šut 8-10, slobodna bacanja 10-13) i devet skokova. Odličan je bio i u Podgorici protiv Budućnosti s 20 koševa (šut 9-13) i devet skokova. Trenutno je 28. u MVP poretku, što će reći da je najbolji od hrvatskih igrača u naša tri kluba.

- Iskreno, o tome ništa ne znam. Previše je utakmica da bih razmišljao tome, kamoli gledao gdje se nalazim u statističkim rubrikama. Kad igram jedino razmišljam o tome kako pomoći momčadi, kako se što bolje postaviti u blok, kako uzeti skok, zagraditi... Očekivao sam od sebe ovakve partije, bez obzira što se na mene prošle sezone nije previše računalo u završnici, uglavnom sam sjedio na klupi. Znao sam da mogu igrati dobro, trebao mi je trener koji u mene vjeruje. Sa Subotićem imam stvarno dobar odnos, otvoreni smo jedan prema drugome, puno razgovaramo i tu zaista sve štima. Takav je on prema svima, što se toga tiče sve je pet plus.

Na temelju tih partija Bajo je bio i prvi put pozvan u reprezentaciju Hrvatske za utakmice protiv Slovenije i Finska, ali nije mogao sudjelovati.

- Protiv Mornara sam nezgodno doskočio, osjetio sam bol u koljenu i morao sam otkazati. Žao mi je. Sva sreća da nije bilo ništa ozbiljno. Nadam se da ću nastaviti u ovom ritmu i da ću zaslužiti poziv za sljedeću akciju.

Može li ovakav Split ili još malo bolje popunjen ponoviti lanjske rezultate? Možda napraviti i nešto više? Na trofej se čeka od 2004. godine.

- Definitivno može. A što bih vam ja kao sportaš trebao odgovoriti na to? Mi moramo nastaviti ovako raditi i biti zdravi. Nikada nisam bio u boljem okruženju što se tiče suigrača, baš sa svima sam dobar, prava smo klapa i lijepo je biti s njima. Zbog takvih stvari i igram košarku. Samo da nije toga umora...

Čudo koliko vremena

U ponedjeljak se igra derbi protiv Gorice u gostima, nećete se moći vaditi na umor. Proći će šest dana od posljednje utakmice.

- Čudo jedno koliko vremena imamo. Zaliječit ćemo neke ozljedice, nakon dugo vremena pripremit ćemo se kako spada, nadam se dobrom rezultatu - zaključio je Darko Bajo, prvi igrač Splita ove sezone.

Bajin put

- Rođen 14. III. 1999. u Travniku, odrastao u Vitezu

- Sa 14 godina iz Viteza prešao u sarajevski Spars

- Dvije godine kasnije, 2015. dolazi u Cedevitu

- Igrao za Hrvatsku na pet europskih prvenstava mlađih kategorija (U-16, U-18, U-20)

- Tijekom juniorskog staža igrao za Mladost u A-2 ligi

- Debitirao za prvu momčad Cedevite u listopadu 2016. (PH)

- Godinu kasnije upisao debi i u ABA ligi

- Dvije sezone jedan od stožernih igrača druge momčadi s kojom je Cedevita igrala HT Premijer ligu

- Na ljeto 2019. došao u Split

- Ubacivao 12,3 poena, uz 5,8 skokova u prvoj sezoni (PH)

- Prošle sezone u ABA 2 ligi na prosjecima 4,1 poena i 2,3 skoka

Split do sada u ABA ligi (2-10)

1. kolo

Crvena zvezda - Split 97:61

Najteži poraz odmah na otvaranju, protiv prvaka i euroligaša, moglo je biti i više da domaćin nije stao na loptu.

2. kolo

Split - Partizan 59:69

Žuti su se držali do poluvremena, presudila je treća četvrtina u kojoj je momčad Željka Obradovića dopustila samo devet koševa.

3. kolo

Budućnost - Split 75:66

U Podgorici se držao egal do posljednjih pet minuta, a onda su suci malo povukli za domaćina s nekoliko olako sviranih penala.

4. kolo

Split - Studentski centar 94:101

Utakmica prepuna uspona i padova, Žuti su se vraćali iz zaostatka, u prvom produžetku imali dobivenu utakmicu, dvaput je Barič izgubio loptu, a Kyle Vinales je s 37 poena bio neumoljiv.

5. kolo

Igokea - Split 85:67

Solidno u prvih dvadeset minuta, kasnije se nije mogao pratiti tempo domaćina.

6. kolo

Split - Cibona 77:76

Bila je ovo deseta uzastopna pobjeda Splita nad Cibonom, nezamislivo. I prva u ovoj sezoni ABA lige da se ne bi previše zaostalo u borbi za ostanak. Darko Bajo je bio MVP kola.

7. kolo

Cedevita Olimpija - Split 86:60

Dan nakon utakmice u Šibeniku, više se nije moglo očekivati. Ivan Perasović je nezadovoljan tretmanom odlučio otići, Treu McLeanu je ovo bila posljednja utakmica, Amerikanac je ispucao kredite.

8. kolo

Split - Krka 87:77

Briljantna partija Nejca Bariča (20 poena, deset asistencija, pet skokova i tri ukradene lopte) protiv bivšeg kluba i Roka Stipčevića.

9. kolo

Mornar - Split 81:65

Iako Žuti u gostima gube uvjerljivo, po pravilu se drže do poluvremena.

10. kolo

Split - Borac 66:80

Klub iz Čačka tradicionalno pobjeđuje Split, a ova je utakmica došla u nezgodno vrijeme i s manjkom kadra.

11. kolo

Mega - Split 78:65

Žuti su se držali na pet poena minusa do kraja treće četvrtine.

12. kolo

FMP - Split 93:77

Čak 50 poena u prvom poluvremenu, bilo je 50:43, izbrisano je u trećoj dionici sa 26:10. Očekivano, Split je ostao "bez benzina" sa samo sedam igrača u ozbiljnoj rotaciji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 07:08