TONCI VLASIC Cropix
OSVOJIO DVA TROFEJA

Reprezentativac stigao u Split: ‘Za Hrvatsku sam igrao s puknutim ligamentima, riskirao ugovor‘

Borna Kapusta (27) se nakon godinu dana u Podgorici vratio na domaće parkete i nosit će dres Žutih
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 16. srpanj 2024. 08:08

Zagriženiji pratitelji hrvatske košarke će na spomen broja 44 na dresu znati da je riječ o Borni Kapusti. Nakon uspješne sezone u Studentskom centru, hrvatski reprezentativac odlučio je iz Podgorice preseliti u Split te će sljedeće dvije sezone nositi žuti dres.

Ljetni odmor počeo je za Kapustu tek sredinom srpnja, a on trenutno odmara baš u Splitu sa svojom suprugom. Nakon što je u Podgorici osvojio dva trofeja, 27-godišnjeg razigravača čekalo je naporno reprezentativno ljeto zaključno s kvalifikacijskim turnirom u Grčkoj za kartu prema OI u Parizu.

- Od Olimpijskih igara nas je praktično dijelilo jedno poluvrijeme, ali realno Grčka je tu bila favorit. Bili su domaćini, dok svi znamo kakvu reprezentaciju imaju. Vjerojatno će i proći grupu u Parizu. Mi smo pokušali, dali smo sve od sebe. Na kraju nam je nedostajalo snage, bilo je tu i malo nesreće. Neki igrači koje smo svjesno puštali na šuteve su sve pogodili i na kraju su zasluženo slavili.

Kapusta je posljednjih godina redoviti član reprezentacije, na čija vrata je pokucao relativno kasno. Samopouzdanja mu ne nedostaje...

- Reprezentativna ljeta i akcije mi znače puno, pogotovo za samopouzdanje i za budućnost u klubu. Uvijek sam govorio da mi je reprezentacija vrh u sportu, redovito sam se odazivao i u mlađim kategorijama i sada u seniorima. Dolazio sam na pripreme i ozlijeđen, nikad se nisam bunio. Ljetos u Turskoj su mi prije polufinala pukli ligamenti u ramenu pa sam tako igrao i polufinale i finale. Doslovno sam riskirao tadašnji ugovor u Studentskom centru. Na kraju je sve dobro završilo, ali hoću reći da mi je reprezentacija uvijek bila vrh. Nemam problema s treniranjem preko ljeta.

Iza njega je sezona u Studentskom centru koja je bila sjajna. Kapusta je osvojio dva trofeja, uključujući ABA Superkup, što je bilo veliko iznenađenje, te Kup Crne Gore. U finalu Superkupa baš je njegova trica presudila Partizanu.

- Napravili smo povijesni uspjeh, ipak je Studentski centar razvojni klub Budućnosti, s primarnom ulogom promocije mladih igrača. Taj Superkup na početku sezone nitko nije očekivao, kasnije je stigao i Kup, na kraju sezone sam imao osjećaj da smo mogli napraviti još više, pogotovo u ABA ligi, iako smo do kraja gledali utakmice drugih klubova da vidimo ulazimo li u doigravanje.

image

Borna Kapusta prošle sezone na Gripama u dresu Studentskog centra

SPLIT/IVICA ČAVKA/ABA LIGA

Kapusta je došao do doigravanja regionalne lige tako što su se Studentima poklopili svi željeni rezultati, dok je ovog ljeta Podgoricu zamijenio Splitom. Sljedeće će sezone s dojučerašnjim suigračima voditi bitke u žutom dresu. Pomalo neočekivano je bilo da Kapusta napusti Podgoricu...

- Bio sam već u razgovorima sa Splitom na prošloj polusezoni, ali sam rekao da želim završiti sezonu gdje sam je počeo. Nastavili smo razgovarati i na kraju sezone, imao sam neke ponude iz inozemstva, dok su neke opcije koje sam ja htio bile predugo za čekati. Split mi je pristupio s dobrom pričom i bio sam zadovoljan sa svime što su mi iznijeli. Sve smo se dogovorili i prihvatio sam ponudu.

Njegov novi trener, Slaven Rimac i sportski direktor Žutih, Teo Čizmić opisuju ga kao igrača koji svoje suigrače na terenu čini boljima. Borna će za sebe kazati da je tako košarkaški odgajan. Ovako on opisuje poziciju razigravača:

- Ja sam klasični playmaker, naučili su me da igrač na toj poziciji mora primarno biti razigravač, da je prva opcija asistirati suigračima. Naravno da treba znati i zabiti koš, ali prvo bi trebalo razigrati ostale. Tako sam učen i za mene je to definicija playa, sve ostalo su “combo” igrači kojima je prioritet više koš, nego asistencija. Više volim razigrati nego zabiti, generalno u Europi je sve manje i manje takvih igrača.

Prošle sezone se sa Studentskim centrom borio za doigravanje direktno sa Splitom, pratio je stoga sezonu svog novog kluba.

- Split je imao dosta uspona i padova kroz sezonu. Što je najsmješnije, mislim da je ona pobjeda protiv Studentskog centra, odnosno moj poraz jer sam bio na suprotnoj strani, bila prekretnica i tada digla ekipu iz mrtvih. Uvodni dio sezone je protekao uz par poraza, ali kasnije je stigla dobra serija i borba za doigravanje. Hrvatski klubovi kroz sezonu imaju puno uspona i padova, nadam se da ćemo mi ove sezone to uspjeti promijeniti - jasan je Kapusta koji je ispratio poslove koji se do sada odrađeni na Gripama.

- Obavljen je po meni dobar posao, s dosta igrača sam već igrao. S nekima i nisam, ali na pripremama ćemo se uigrati i sklopiti. Pričao sam s Jordanom i Ljubičićem u reprezentaciji i sve mi se čini odlično. Treba popuniti roster s još par dobrih igrača kako bismo se mogli boriti za doigravanje ABA lige i trofeje u Hrvatskoj.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Splitu je prošle sezone nedostajala jedna pobjeda za doigravanje u kojem se našao Kapusta sa Studentskim centrom. Kako ove sezone napraviti korak dalje i ući u Top 8 ABA lige?

- Mislim da trebamo imati neku konstantu, da se ne događa da zaredamo pet, šest poraza pa onda tri utakmice dobijemo pa opet izgubimo. Treba zadržati konstantu igre, onda će doći i rezultati. Došao sam u Split da se borimo za trofeje, u ABA ligi se podrazumijeva da lovimo doigravanje. To bi bio iskorak.

Žuti su prošle sezone ostali pobjedu kratki za naslov prvaka, može li se sljedeće godine to promijeniti? Split na naslov prvaka čeka više od 20 godina.

- Nadam se da će se to promijeniti. Došao sam u Split jer želim osvajati trofeje. Osvojio sam jedan trofej s Cibonom, sa Studentskim centrom dva. Na Gripama se slaže dobra priča, dobra je ekipa, imat ćemo dobru kemiju. Nadam se da ćemo početi osvajati trofeje.

Malo je poznato da je Kapusta nedavno uplovio u bračne vode. Pričao je i o utjecaju supruge na odluku dolaska u Split, ali i otkrio jednu zanimljivost.

- Ona je imala dosta utjecaja, pet godina je studirala u Splitu i tamo završila fakultet. Sada evo čekamo i kćer tako da sam se htio vratiti u Hrvatsku.

U 27. godini života hrvatski reprezentativac proživljava razdoblje iz snova. Igra košarku života, oženio se, uskoro će postati i otac.

- Ovo je kruna života, ovo će biti najsretnija godina u mojoj karijeri.

Kroz razgovor se nismo propustili dotaknuti niti aktualnosti u sportu. Kapusta prati nogomet, stigao je s kolegama iz reprezentacije ispratiti i Euro, dok će ubrzo u vatru hrvatski prvoligaši. U izboru između Dinama i Hajduka, Kapusta kao Koprivničanin bira...

- Često se susrećem s tim pitanjem, uvijek odgovorim da ne navijam ni za jedne ni za druge. Nije da sam puno pratio HNL, ali od Hajduka i Dinama draži mi je Slaven Belupo. Ja pratim englesku Premier ligu.

Kao svaki gledatelj i pratitelj Premier lige, Kapusta je s ostalim reprezentativcima u slobodno vrijeme aktivan u popularnom fantasyju. Njegovu napadačku liniju ipak ne predvodi Erling Haland.

- Istina je da to igramo, pokrenuli smo to u reprezentaciji prije dvije sezone. Svi igrači prate pa smo se odlučili tako zabaviti. Meni je uvijek Salah bio ispred Haalanda tako da ću se njega držati i dalje.

I dok će njegov favorit Salah u novoj sezoni nastaviti s majstorijama na Anfieldu, Kapusta će oduševljavati navijače na Gripama.

- Ma ja nikakve majstorije ne pripremam unaprijed. Dogodi se neka situacija na parketu, ja to pročitam pa ispadne lijepo. Bit će i ove sezone lijepih poteza jer imam i dobre suigrače s kojima to neće biti teško. Jedva čekam da sezona krene i da krenemo pobjeđivati - zaključio je novi razigravač Splita.

Linker
05. rujan 2024 16:30