Splićani su proslavili pobjedu u trećoj utakmici

 JAKOV PRKIC Cropix
SPLIT U PREDNOSTI

‘Rimac je našao recept kako igrati. Tišma je veliko iznenađenje, a jedan mladi igrač je match-winner‘

Trener koji je zaključio sezonu na klupi Alkara pomno prati finale Splita i Zadra u Favbet Premijer ligi
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 31. svibanj 2024. 09:15

Damir Milačić nije propustio niti jednu utakmicu doigravanja, gledao je i završnicu mlađih kategorija u Zadru, cijelo vrijeme je uz parket i kad je sezona u njegovom Alkaru završena.

Zagrepčanin na radnom mjestu u Sinju, a s adresom u Splitu kaže da mu sve ono što se dogodilo u prve tri utakmice finala Zadra i Splita nije preveliko iznenađenje. Iako, malo je tko mogao predvidjeti da će momčad koja je dominirala tijekom sezone i koja je izgubila samo dvije utakmice do finala, a o Zadru je riječ, biti 40 minuta daleko od eliminacije.

- Slažem se da je na papiru omjer snaga bio takav da je Zadar bio veliki favorit. Ne samo medijski, nego i u košarkaškim razgovorima svi su davali prednost Zadru, što je potkrijepio i rezultat u kojemu je Zadar slavio u pet od šest međusobnih utakmica ove sezone. Međutim, osobno sam vjerovao da Split u tom finalu ima šansu, da se može dovesti do ove situacije, jer ima odličnu momčad i iza sebe jako dobru sezonu. Po meni nikako nije kiks što je Split ostao bez play-offa ABA lige, a sada je u finalu pokazao da može biti jako neugodan za Zadar.

Što je Slaven Rimac, što je to Split promijenio sada u odnosu na one utakmice protiv Zadar tijekom sezone?

- Imaju jako dobar ugođaj u momčadi, imaju dobru kemiju i to je jasno vidi. Zatim, igraju čvrstu košarku, pripremljeni su na detalje, na napade na niskom postu Božića desnom rukom, ili napade Mazalina lijevom rukom. Puno je bolja i strana pomoći. Split je napravio dobru analizu svojih mečeva sa Zadrom i tu je našao recept kako igrati.

image

Boris Tišma

JAKOV PRKIC Cropix

Posebno u oči upada odluka Slavena Rimca da brani Zadrova spuštanja lopte na niskom postu isključivo jedan na jedan. Na takvu obranu, Zadar ne može dodavanjima stvoriti višak, a posebno je tu značaj doprinos Borisa Tišme u branjenju Luke Božića.

- U tom je dijelu Božić do sada radio razliku i moram reći da je ono što je odigrao Boris Tišma veliko iznenađenje za sve. Odigrao je sjajno prvu utakmicu i na tom valu je nastavio igrati cijelu seriju. Bez obzira na to što je Božić u trećoj utakmici stigao do 24 poena, radio je i dosta grešaka, dva je puta napravio faul u napadu, kasnio je s dodavanjima. I sve to iz činjenice što je osjetio da je čovjek koji ga čuva, a to je Tišma, spreman s njim ući u ozbiljan fight.

Još jedna promjena u igri u Splita jest i uloga Mate Kalajžića, kojega je Rimac u napadu gurnuo ispod koša, pa Kalajžić čak služi kao bloker na središnjem picku. Kad primi loptu, ili razigrava sa short-rolla, ili ide u realizaciju s floaterom. Tako je Rimac spriječio Zadrovu puštanje na vanjski šut Kalajžića i njegovo pasiviziranje.

- Mate Kalajžić ima dovoljno iskustvo da ne bi znao iskoristiti, uz dogovor sa svojim trenerom, situacije u kojima mu se obrana Zadra odmiče, u kojoj je igrač koji ga čuva na strani pomoći, pa koristi dovoljno prostora koji mu se otvori. No, svakako bih tu apostrofirao doprinos koji je dao u trećoj utakmici Vito Kučić. On je match-winner, on je igrač koji je u stanju promijeniti seriju, ubacivati vezane poene u nizu i sve je to pokazao u trećoj utakmici finala.

Što sada može napraviti Zadar suočen s meč loptom Splita na Gripama?

- Prije svega, Zadar se mora koncentrirati na obrambenom skoku, jer Split je u srijedu imao 12 skokova u napadu, za 12 dodatnih akcija u toj utakmici. Zadar je i gubio neke važne lopte. Uz sve to mora odgovoriti i na tu momčadsku kemiju kakvu sada ima Split. Naravno, pritisak će sada biti ne samo na Zadru, nego i na Splitu, jer oni naslov čekaju dva 21 godinu. Otprilike bih kazao da su šanse da sve bude gotovo u petak ili da idemo na majstoricu u Zadar u nedjelju nekako podjednake. Iako, zbog tog domaćeg parketa na Gripama i zbog činjenice da u petak pred svojim navijačima može do naslova kojeg nema dva desetljeća, možda ipak mala prednost ide na stranu Splita.

image

Shannon Shorter

JAKOV PRKIC Cropix

Za velike finalne serije, za velike utakmice, trebaju i lude partije pojedinaca. Takvu je u posljednjoj četvrtini odigrao Shannon Shorter te usmjerio pobjedu Žutih. Takve utakmice mogu preusmjeriti cijelu seriju.

- Mi smo stigli praktički do nokaut faze. Ako Zadar izgubi u petak, izgubio je naslov. U takvim utakmicama postoji i doza sreće, a važno je i kako tu sreću isprovocirati. Shorter je ekstra pojedinac koji je od početka utakmice u srijedu odavao kako je sposoban za tako nešto. Odmah je ušao u nekoliko pogođenih šuteva, da bi se to u zadnjoj četvrtini pretvorilo u seriju dovoljnu za pobjedu. Ove se utakmice igraju u dosta zgusnutom ritmu, pa tu ostaje i pitanje energije. Očekujem da će Zadar u toj obrani na Shorteru nešto mijenjati, jer su mu predaleko stajali u obrani, nisu na njemu radili faulove, a on je ušao u finesu, ritam. Bio je dan pauze uoči četvrte utakmice, treneri će analizirati ono što se dogodilo do sada i nema sumnje da nas čeka novi veliki okršaj u petak.

Damir Milačić živi u Splitu, osjeća li da grad ponovo živi košarku?

- Osjećam to kod ljudi koje znam, u dva kafića u kojima pijem kavu, ali to je sve daleko od one euforije kakva je kad se radi o Hajduku. Čeka se titula koja bi Splitu kao klubu donijela puno toga, jer su nekako u posljednje vrijeme svi ti rezultati prosječni, pa onda niti nema pravog zapaljenja navijača. Ali, evo, čitam Sportske, komentiram tu s ljudima, priča se o košarci...

Za kraj, ostaje li Milačić i dalje trener Alkara?

- Znat će se sve do 15. lipnja. Postoje neke ponude, između ostalih tu je i ponuda Alkara. Ako ne bude ništa veće razine i za mene atraktivno, postoji vjerojatnost da nastavim raditi u Sinju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. srpanj 2024 00:40