RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
NOVI ‘TIME OUT‘

Rok je istekao, odgovora nema: Cibona, Zadar i Split zainteresirani za Europu, ali postoji velik problem!

Do jučer su se klubovi trebali javiti HKS-u i odrediti se u kojim će natjecanjima igrati nastupajuće sezone
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 14. svibanj 2022. 13:30

U petak je istekao rok koji je Hrvatski košarkaški savez dao klubovima kako bi se izjasnili u kojima natjecanjima žele igrati sljedeće sezone. Kako se i očekivalo, tri naša ABA ligaša nisu odlučili ništa, nego su samo - kupili vrijeme. Naime, Cibona, Zadar i Split, otprilike se to tako može sažeti, zainteresirani su za prijedlog HKS-a, ali traže dodatno vrijeme za odluku.

Podsjetimo kako je prijedlog HKS-a, iznesen prije deset dana na sastanku u Gospiću, u svojem ishodištu imao za cilj povratak klubova u europska klupska natjecanja, pri čemu bi jedan klub igrao Ligu prvaka, dva FIBA Eurokup, a tri ili četiri Alpe-Adria kup. Uz ta natjecanja igrala bi se paralelno i HT Premijer liga, a Savez se obvezao kako će klubovima koji pređu Breganu pokrivati razliku troškova, da im ta natjecanja bude besplatna kakva je i ABA i liga. Ukoliko ne budu paralelno igrali ABA ligu, koju Savez ne priznaje i ne spominje...

Različite brige

I premda se čekao petak kako bismo saznali izlaze li Cibona, Zadar i Split iz ABA lige, odgovor na to pitanje nije se dobio. Naime, sva tri kluba izjasnila su se kako trenutačno ne znaju ništa što se tiče financijskih gabarita u kojima bi im se kretao mogući proračun za sezonu 2022./23., pa prema tome u ovom trenutku ne mogu odgovoriti na pitanje koje je postavio Savez.

I svaki od ta tri kluba ima različite brige, ali isti nazivnik. Nema novca, a niti ne znaju koliko će ga biti i ukoliko sve krene na najbolji mogući način po njih.

Cibona već neko vrijeme tvrdi da ona do 1. srpnja ništa neće znati o svojoj budućnosti, iako je pismo namjere, kako se može doznati, potpisano s potencijalnim investitorom. Čak je i održana spektakularna presica najave kako će se - dogoditi. Pod Tornjem još uvijek vjeruju da će se taj sporazum i objelodaniti, postati služben, pa će klub doista krenuti solventnim stazama, no do početka srpnja neće imati to crno na bijelo. Iako, nova Uprava je više puta govorila o tome kako joj je cilj vratiti Cibonu na europsku klupsku kartu, a čak su pojedinci iz kluba vrlo negativno govorili o ABA ligi...

Čeka se srpanj

Sada tih priča nema, samo se čeka srpanj. Što ako se ništa ne dočeka, novo je veliko pitanje od kojega strahuju svi kojima je Cibona još uvijek na srcu. Tada će biti manje važno koje će natjecanje igrati Cibona, prije bi se usudili prognozirati kako će pitanje biti hoće li Cibona uopće išta igrati...

Zadar bi, pak, početkom lipnja trebao napokon formirati svoj Nadzorni odbor, a dok se to, očito ključno tijelo kluba ne oformi i ponovno zaživi, bilo kakva budućnost i odluka vezana za natjecanja koje bi se trebalo igrati nije poznata i ne može se donijeti, jer te odluke nitko ne može amenovati.

Split bi, pak, bio najbliži odgovoru da se u tom gradu nije dogodio raspad Gradskog vijeća i da se tamo ne ide na nove gradske izbore. Kako je grad vlasnik kluba, iako su krenule priče o prodaji, ali su zapele zbog političke situacije u gradu, tako su klubu za sada vezane ruke. Dok se ne izaberu novi čelni ljudi Grada.

U tom kupovanju vremena, koje je klubovima očito dobro došlo, mogao bi iskrsnuti novi problem, jer za bilo kakvo prijavljivanje u europska klupska natjecanja postoji rok do kada se prijaviti može. Kalkuliranje sa srpnjem s kojim se bavi Cibona, a nije niti Split daleko, ostavlja tu malo mogućnosti, jedino bi Zadar, ako doista riješi svoje zategnute odnose početkom lipnja, mogao tu na vrijeme javiti što bi on to igrao.

I dok je u našim vodećim klubovima totalna nepoznanica kako će živjeti od ljeta nadalje, jedini koja zna što želi i što bi igrao od prva četiri kluba ove sezone jest Cedevita Junior. Oni prihvaćaju prijedlog HKS-a i naveli su konkretno natjecanje u kojemu žele nastupiti, a to je FIBA Eurokup, drugo natjecanje po vrijednosti FIBA-e, jer smatraju kako je to optimalni razvojni program za sadašnje stanje kluba.

Ključ se zna

I svi ostali klubovi, znači svi od četvrtog mjesta nadolje u HKS su dostavili odgovore kako pristaju na prijedlog Saveza, a konkretno će se vidjeti u kojima bi bilo tko od njih natjecanja igrao kad se okonča sezona, jer moglo bi tu biti dodatnih mjesta ukoliko se Cibona, Zadar i Split zahvale...

Vratimo se na čas na tri ABA ligaša. Među njima ima razmišljanja da bi im Savez trebao dopustiti da ne sudjeluju u prvom dijelu HT Premijer lige, pa da igraju uspredno FIBA-ina natjecanja preko tjedna i ABA ligu preko vikenda, barem u uvodnom dijelu sezone. Neki razmišljaju i o dvije momčadi i tri natjecanja koja bi se igrala paralelno, ali to baš zvuči kao utopija, jer realno nemaju lovu niti za jednu normalnu momčad.

Ključ je samo u jednom. Znate zašto je Cedevita Junior jedina sigurna što želi i jasno je to artikulirala? Jer jedina ona zna koliko će novca imati i jedina ne ovisi o bilo kakvoj politici ili volji gradskih vijećnika.

Ključni problem naših klubova jest financijska nemoć, ali i hrabrost klupskih struktura. I dok se to ne promijeni ništa tu neće pomoći zavlačenje u vremenu, izbor natjecanja, ABA liga ili Liga prvaka.

Ne bi tu pomoglo, bojim se, niti kada bi ih pogodio jackpot jer ne bi niti tada znali što bi s time. Barem neki od njih.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 01:03