Tišma u Splitu nosi broj 7...

DIVI SE DONČIĆU

S 13 godina je otišao u Real, sada igra domaću ligu: ‘Mislio sam da će mi karijera izgledati drugačije‘

Nadareni hrvatski košarkaš koji je prošao kroz školu Reala iz Madrida, u Zadru je odigrao najbolju utakmicu otkako je došao u Split.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 19. siječanj 2023. 07:33

U utorak je Split pohodio Krešinu dvoranu, nisu u sastavu bili Dominik Mavra i Roko Ukić, ali su Žuti i drugi puta ove sezone, nakon slavlja u ABA ligi, odnijeli pun plijen s Višnjika. Najbolju je utakmicu, pak, po dolasku u Split odigrao Boris Tišma, nadareni hrvatski košarkaš koji je nakon prvog dijela sezone iz Studentskog centra stigao na Gripe. Tišma je u Zadru ubacio 15 poena, šutirao je za tri 4-9, prilično je svojim šutem poremetio nade Zadra i najavio kako će u nastavku sezone biti i te kako važan dio stroja kojim upravlja Srđan Subotić.

Boris Tišma zagrebački je dečko, koji je već s 13 godina otišao u Real Madrid, kao izniman talent. Odradio je u madridskom inkubatoru sve mlađe kategorije, zaigrao i za seniore, a onda je morao karijeru oplemeniti. Stigao je prije sezonu i pol u Studentski centar, no tu ga je zaustavila ozljeda ligamenata koljena, pa je morao deset mjeseci pauzirati. Vratio se na početku ove sezone, ali je tražio i minute, jer samo kroz igru može velikim koracima zakoračiti u seniorsku košarku. I tu se pojavio Split.

Pomoć za opuštanje

Lakoća izvedbe Borisa Tišma vrlo će brzo svakom onome tko gleda njegove utakmice jasno izolirati zaključak da taj mladić nije konfekcija. Djelić toga pokazao je u Zadru, prvoj velikoj utakmici koju je odigrao, prvoj koja ga je morala napuniti samopouzdanjem...

- Doista mi je ta utakmica u Zadru puno značila, posebno iz razloga jer sam deset mjeseci zbog ozljede bio izvan košarke, bez utakmica. Trebalo mi je ovako nešto da se opustim, da postanem svjestan da mogu pomoći momčadi.

image

S 13 godina je Tišma otišao u Real

Boris Tišma doživio je ozljedu koja je morala ostaviti traga, ali ga i učiniti jednim drugačijim igračem.

- Kad se postavila dijagnoza sebi sam to predstavio kao dio jednog sportskog života u kojemu su ozljede sastavni dio karijere. I tu se može vidjeti zapravo koliko si jak, mentalno, ali i fizički. Shvatiš da moraš puno više raditi nego ostalih kako bi došao na nulu, na onu razinu na kojoj si bio uoči ozljede. Takvo što ti pokaže i da nije sve u sportu. Puno je onih koji su igrali, ali nakon ozljede nisu uspjeli doseći neku razinu. Sve je to dio tog procesa.

I tu se za Tišmu pojavio Split sa svojom ponudom.

- I jako sam zadovoljan ovdje. Suigrači su me dobro primili, jako se dobro trenira, a Split je i idealan grad. Sviđaju mi se Gripe, navijači kojih je sve više na tribina i koji nam jako pomažu.

Pomažu i oni iskusniji igrači, a takvih u svlačionici ima dovoljno. Uostalom, tu je Roko Ukić koji je doista prošao sve i svašta u bogatoj karijeri, tu je Mavra koji godinama igra ABA ligu, također ima iskustvo iz igranja u Španjolskoj, ali i svi ostali. Velika su mi pomoć u prepoznavanju nekih situacija na terenu...

Velika stepenica

I tako je dečko iz zagrebačke Dubrave, koji je roditeljski dom napustio već s 13 godina, nakon što je posve odrastao stigao nazad u Hrvatsku. Kakav je osjećaj?

- Malo mi je to sve bilo čudno na početku, Ali, navikavam se, dosta se toga promijenilo otkako nisam ovdje.

Boris Tišma je, ako ste zaboravili i dio one zlatne petorke hrvatske kadetske košarkaške reprezentacije. Roko Prkačin je u Gironi, Ivan Perasović u Ciboni, Matej Bošnjak i Filip Paponja u Furniru, Boris Tišma u Splitu. Kad su osvajali to kadetsko zlato u Novom Sadu, vjerojatno nitko od njih nije mogao predvidjeti ovakav scenarij svojih karijera pet godina kasnije.

- Je, ja sam svakako mislio da će to izgledati drugačije. Međutim, probijati se u seniorski rang natjecanja nije lako, velika je to stepenica koju treba preskočiti u prijelazu iz juniorske u seniorsku košarku. Nedostaje vam fizički aspekt, bez kojega nema ozbiljne košarke, treba se posložiti i mentalni sklop, nekada je stvar i koncentracija, fokusa na svih 40 minuta, treba se pamtiti i akcije. I izdržati sve one izazove koji te čekaju. Kad si u igri znaš da će svaki protivnik napadati baš tebe kao slabu točku, ali sve su to dijelovi mozaika koji trebaš proći kako dosegao trajnu kvalitetu, uhvatio kontinuitet.

FMP na Gripama u petak

Upravo je taj fizički aspekt dio na kojemu Tišma može napraviti veliku razliku, kad dobije potrebnu čvrstinu, njegova će oružja u igri biti puno, puno moćnija.

- Slažem se, meni još uvijek nedostaje pokoji kilogram i trebam popraviti taj fizički aspekt kako bi do kraja mogao parirati u seniorskoj košarci, ali, idemo korak po korak.

image

Tišma u nedavnom dvoboju protiv Cibona

TOMISLAV KRISTO Cropix

Split je u dobroj poziciji u skiciranju ostanka u ABA ligi, neće ga biti na završnici Kupa Krešimira Ćosića, ali je pobjedom u Zadru zasjeo na vrh HT Premijer lige. Mogu li Žuti osvojiti naslov prvaka?

- Ne volim gledati puno unaprijed, već se koncentriram na ono što slijedi, a prva sljedeća utakmica jest FMP u petak na Gripama i nadam se da će dvorana za tu utakmicu biti puna. A do konca sezone ima još puno utakmica.

Usput, poklopilo se tako, Boris Tišma proteklog je tjedna igrao svoju prvu utakmicu u karijeri protiv matičnog kluba. On se ne zove više Dubrava, sada je to Furnir.

- I bilo mi je dosta čudno igrati tu utakmicu, posebno iz razloga jer se ona nije igrala u Dubravi nego u Dvojci, pa su i tribine bile praznije nego bi to bilo da smo igrali u Dubravi. No, bio je to poseban osjećaj, jer sam igrao pri puta protiv kluba u kojemu sam ponikao, počeo igrati.

A kako je s Realom, proveo je tamo cijele formativne godine, ima li još kontakata?

- Ma naravno, čujem se s nekolicinom igrača, recimo od onih starijih, koje sam smatrao svojim mentorima, poput Llulla ili Reyesa. Čujem se i s nekim s kojima sam igrao u mlađim kategorijama, to su ionako prijateljstva koja će ostati za cijeli život.

Ta lijeva ruka je blago

A javlja li se Luka Dončić, također jedan od realovaca?

- Sada je to malo drugačija, on je svjetska faca, fura svoj život koji je nevjerojatan. Divim se svemu što radi, upijam sve ono novo što napravi.

I on, Boris Tišma gradi svoj put. On nije, nikada nije bio konfekcija, ta lijeva ruka je blago, a ball-handling kojega posjeduje bit će mu oružje, kad nabaci dodatne kile i mišiće s kojima će moći prijetiti na oba krila. Jer on je na 205 cm. I čini se da bi kombinacija sa Splitom mogla biti pun pogodak...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 01:49