Lovro Gnjidić je zaustavio Gorana Filipovića u okršaju reprezentativnih playmakera

 RONALD GORSIC/CROPIX
REPRIZA FINALA KUPA

Slovenski trener ‘Mister 100 posto‘: Cibona pobijedila i 12. utakmicu zaredom za drugo mjesto u ligi

Zadar je upisao uvjerljivu pobjedu protiv Vrijednosnica Osijek
Piše: T.Dragičević/N. BenčinaObjavljeno: 09. ožujak 2022. 20:06

Gašper Okorn i dalje je "mister 100 posto", Cibona pod njegovim vodstvom mjesec i pol ne zna za poraz, nova pobjeda, 12. zaredom stigla je u gostima kod Cedevite Junior, dvije tramvajske stanice od Tornja, u zagrebačkom Domu sportova. Pobjeda s kojom su se Vukovi zaokružili trostruko izjednačenje na drugom mjestu HT Premijer lige; Cibona, Zadar i Cedevita Junior su s omjerom 16-5 sada na korak od vodećeg Splita (17-4).

I prije podbacivanja podsjetio je ovaj, treći zagrebački derbi u povratničkoj prvoligaškoj sezoni za Cedevitu, sada sa sufiksom Junior, na brojne velike okršaje s Cibonom nekad u Sutinskim Vrelima i gotovo cijelo desetljeće - kao u srijedu - u Dvojci Doma sportova ovaj put koja je ugostila dvije ponajbolje momčadi u Hrvatskoj, nedavne finaliste riječkog Final Foura Kupa Krešimir Ćosić.

Zbog potonjeg, ali i svega onoga što smo nekad gledali u okršajima Vukova s klubom koji je "šlag" prije tri godine prebacio iz Zagreba u Ljubljanu, tribine Dvojke bile su daleko popunjenije no što je to uobičajeno. Makar opet nedovoljno u smislu toga da je ovo bio derbi i po svemu što se događa i tek treba dogoditi u HT Premijer ligi, koja će se uskoro razdvojiti u lige za prvaka i za ostanak. Ali su zato oni koji su došli od prve minute mogli gledati dobru košarku, mladu i poletnu momčad hrvatskog izbornika Damira Mulaomerovića u sudaru sa strojem Gašpera Okorna koji je nanizao jedanaest pobjeda.

image

Cedevita Junior nije uspjela do pobjede

RONALD GORSIC/CROPIX

Da put do dvanaeste neće biti lagan najavio je Rok Radović sa svojih devet poena u prvih pet minuta, dok je na drugoj strani Danko Branković do sedme minute ubacio osam bez promašaja za ukupno šest promjena vodstvu i tri izjednačenja tijekom prve četvrtine. Pa je tako ispunjen još jedan uvjet - neizvjesnost - da bi se sve ovo potvrdilo kao derbi.

Međutim, Cibona je u prvom poluvremenu ipak nudila sliku kvalitetnijeg rivala, a nakon što je Cedevita serijom 13-4 poništila prvi osjetniji zaostatak (21:27) i Goran Filipović tricom postavio 34:31, Brankoviću se priključio Mateo Drežnjak s osam poena unutar stotinjak sekundi za dvoznamenkastu prednost Vukova u 19. minuti.

I onda je na startu drugog dijela neizvjesnosti nestalo. Drežnjak je otvorio tricom, nadovezao se Amar Gegić, do novih poena došao je Branković, dok je u srijedu daleko agresivnije nego inače na koš išao Lovro Gnjidić te pritom sjajno orkestrirao igrom Cibone koja je u završnicu treće četvrtine ušla s prednošću od 16 razlike (60:44). Bez Filipa Bundovića, koji je (pre)rano u prvom poluvremenu ušao u probleme s osobnim pogreškama, Cedevita Junior nije uspjevala pronalaziti konce igre...

I dok su u posljednjoj četvrtini pronašli nekakav ritam, Mulaomerovićevi momci nisu uspjevali ozbiljnije smanjiti zaostatak unatoč činjnici da je Okorno u rotaciji sa sedmoricom maksimalno trošio svoje glavne adute. Ali kad su stali Branković i Drežnjak, bio je tu Toni Nakić čija je trica za 74:59 na ulazu u posljednjih pet minuta označila kraj nade za domaćina.

Cedevita Junior - Cibona 74:81 (21:23, 16:21, 13:20, 24:17)

ZAGREB - Dvorana II Doma sportova. Gledatelja 300. Suci: Radojković, Kardum i Hordov.

CEDEVITA JUNIOR: Ogrizović, Radović 13p, 8s, 3a, 4il, Jelavić, Kučić 13p, 3a, 3ul, Filipović 12p, 3a, Bundović 11p, 6s, 4a, Serdarušić, Miličević 5p, 4s, Šabić 3, Bošnjak 2, Planinić 5p, 4s, Batinić 10p, 5s.

CIBONA: Popić, Radovčić 7, Gegić 12p, 8s, 5il, Vildoza, Majcunić, Novačić, Gnjidić 8p, 5s, 6a, Branković 18p, 6s, 3b, Drežnjak 16p, 6a, 3il, Krajnović, Reuvers 9p, 9s, Nakić 11p, 6s.

Zadrani su u revijalnom tonu odradili zaostali dvoboj 17. kola u Gradskom vrtu. Prvak je bez imalo muke i truda sa 101:32 svladao nemotiviranog domaćina, koji već razmišlja o Ligi za ostanak. Zadar nije zaigrao u najjačem sastavu (Carter, Jordano), a na klupi nije bio ni prvog trenera, pa je goste umjesto Vladimira Anzulovića vodio Osječanin Srđan Helbich.

Za razliku od prethodnog ogleda protiv Gorice, u redove Vrijednosnica Osijek se vratio prvi strijelac i skakač momčadi, a Topolović je odmah pokazao da je raspoložen. Zabio je prvih sedam poena za Brokere, ali na drugoj strani još je efikasniji bio Thompson. Centar gostiju je u manje od šest minuta polučio 11 poena, a osam je još dodao Drežnjak. Nakon 11:19, Osječani ipak hvataju priključak, pa je u 9. minuti 20:20, ali do kraja četvrtine favorit je vratio prednost.

image

Zadar je uvjerljivo slavio u Osijeku

JURE MISKOVIC/CROPIX

U drugoj dionici, Osječani su više od tri minute bili bez ubačaja, pa je tako Zadar brzo stekao i dvoznamenkastu prednost. Prvi puta u 14. minuti (20:30), a u preostalih šest minuta ona se je i poduplala. Nemotiviranost VROS-a najbolje je iskoristio Marčinković, koji je u drugoj dionici zabio 15 poena, a trica prije odlaska na predah donijela je njegovoj momčadi okruglih +20 (32:52).

U istom tonu igralo se i u preostalih 20 minuta, obje momčadi su čekale da što priju odu u svlačionicu, a Zadar je na kraju išao i preko stotke, što je najbolji pokazatelj obrambenog truda domaće momčadi.

Vrijednosnice Osijek - Zadar 63:101 (20:24, 12:28, 15:23, 16:26)

OSIJEK - Dvorana Gradski vrt. Gledatelj: 100. Suci: Kruljac, Rogić, Kovačević.

VRIJEDNOSICE OSIJEK: Makoi 12 (2-2), Dugandžić , Grušanović , Tomljenović 4, Tokić 10, Porobić 6 (2-2), Kuany 4, Bošnjak, Topolović 27 (9-11), Jurić. Trener: Marko Mandić

ZADAR: Marčinković 17 (6-6), Paponja 5, Brala 4 (2-2), Vuković 14, Bursać 2, Junaković 6 (4-6), Buljan 8, Drežnjak 21 (6-6), Mavra 9, Thompson 15. Trener: Srđan Helbich

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 19:36