DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
POLUFINALE DOIGRAVANJA

Šokantan kraj za Cibonu! Žuti ponizili Vukove u Draženovu domu za kraj najlošije sezone kluba u povijesti

Žuti su promarširali pod Tornjem i plasirali se u finale doigravanja
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 21. svibanj 2021. 20:05

Iako je Split morao u dva dana spašavati regionalni status i tražiti finale za naslov prvaka Hrvatske, iako je usred noći s četvrtka na petak stigao u Zagreb, to se nije dalo primijetiti na treneru Draženove dvorane. I to dovoljno govori o tome kako je izgledala Cibona. Split će u finale nakon pobjede u Zagrebu od 93:71, odmarati će do srijede kad počinje finalni niz, čekati hoće li ga otvoriti u Zadru ili možda i u Splitu, ukoliko Gorica svlada Zadar u majstorici polufinala.

​Što se tiče Cibone, ona je zaključila najlošiju sezonu otkako je hrvatske neovisnosti, a morali bi zagrebati duboko u sedamdesete da pronađemo neku paralelu s brukom na više razini. Niti jedan cilj ove sezone Cibona nije ispunila, usput je na pola sezone dovela bez kriterija mlađahnog, neafirmiranog trenera, Vladimira Jovanovića, čija je Cibona u polufinalu doigravanja izgledala posve naivno. A tada je trebala biti najbolja. Ne ponovilo se...

Roko Prkačin se ipak pojavio u sastavu Vukova, vjerojatno želju mladog kapetana nitko nije mogao ugasiti, ali u njegovoj igri se i te kako primijetilo kako je sporiji u nogama, manje agilan, bojažljiv na prodorima. Roko Prkačin nije bio onakav na kakvog je navikla momčad ove sezone. Iako su Vukovi otvorili sasvim pristojno, jer je Mateo Drežnjak vezao prvih osam poena Vukova, onda je svojih šest na to dodao Darko Planinić i Cibona je držala, uz neki bljesak Krešimira Radovčića kontrolu rezultata.

Bilo je tako do sredine druge četvrtine kad je Split dobio injekciju s klupe u vidu Blaža Mesičeka, koji je Žute stavio u rezultatski povoljniju poziciju. Znajući da Prkačin nije pravi, Vladimir Jovanović je Planinića odmarao s Ivanom Novačićem na petici, ali tu nije bilo neke pomoći, još manje kad je ušao u igru Danko Branković, kojemu je bananu zalijepio Mesiček, a onda ga i školovao Mateo Kedžo.

Morali su Vukovi igrati što je to više moguće s Darkom Planinićem, no ideja obrane s njim u igri u kojoj se preuzimalo rezultirala je serija Splitovih pogođenih šuteva preko Planinića kad bi on ostao, recimo, na Ukiću, a taj duel je zatvorio prvo poluvrijeme za 52:45 i Ukićevim poenima sa sirenom. Usput, Split je imao Marka Lukovića koji je prvo poluvrijeme odigrao bez promašaja; u 12 poena ugradio 2-2 za dva, 2-2 za tri i 2-2 s crte...

Kako je završio prvi dio, tako ga je Roko Ukić i otvorio, jer je povezao poene na niskom postu, pa onda i dvije trice, a Cibona je s druge strane bila bezglava u napadu te su Žuti u 23. minuti poveli sa 60:45. Split je, zapravo, u tom otvaranju drugog dijela posve uništio Cibonu, u 29. minuti bilo je 72:53 nakon trice Pavla Marčinkovića.

Cibona se potpuno raspala, bilo je u jednom trenutku i 93:64, završilo je 93:71, a Split je već kovao velike snove u finalu. Cibona je upisala sedmi poraz u isto toliko utakmica protiv Splita ove sezone, osmi je to poraz uzastopno od Splita, ali više od toga boli način. I sve ono što su pod Tornjem radili u ovoj i ne samo ovoj sezoni. Ljeto će biti vruće u Savskoj.

-----------------------------------------------------------------------------------

CIBONA - SPLIT 71:93 (28:27, 17:25, 13:22, 13:19)

ZAGREB Dvorana Dražena Petrovića. Bez gledatelja. Suci: T. Hordov, Kardum i Hadžić.

CIBONA: Vujović, Radovčić 10p, 6a, Planinić 16p, 5s, Marić, Mustapić 5p, 5s, Buljević, Novačić 10p, 3s, Prkačin 3p, 3s, Gnjidić 8p, 4a, Branković 2p, 4s, Drežnjak 14p, 5s, 4il, Nakić 3.

SPLIT: Perković 10, Perasović 8p, 3s, Kedžo 2, Ukić 18, Marčinković 12p, 7s, Bajo 3, Čampara 5p, 3a, 3il, Babić 4s, 5a, Vranković, Luković 16p, 4s, 3a, Marić 6p, 4s, Mesiček 13p, 3a.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 22:53