RONALD GORSIC Cropix
KUP KREŠIMIRA ĆOSIĆA

Šokantana završnica pod Tornjem! Aranitović pogodio za pobjedu, Mavra fauliran za tri izvan vremena

Cibona je s 90:88 pobijedila Split i ušla u četvrtfinale Kupa Krešimira Ćosića
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 07. prosinac 2022. 20:20

CIBONA - SPLIT 90:88 (25:23, 22:20, 26:25, 17:20)

ZAGREB - KC Dražen Petrović. Gledatelja 300. Suci: Kardum, Vulić i Kruljac.

CIBONA: Radovčić 5p, 3s, 5a, Mesiček 8p, 4s, Perasović, Smajlagić 11, Majcunić 9p, 3s, 3a, Mazalin 16p, 4s, 4a, 3ul, 3il, Aranitović 14, Baković 6, Kapusta 8p, 3a, Ljubičić 13p, 3s, Bundović.

SPLIT: Sullivan 11p, 10s, 3a, 3il, Gizdavčić 3s, Kalajžić, Runjić 12, Ukić 12p, 3s, Shorter 22p, 5s, 4ul, 4il, Jukić 1p, 3a, Perkušić, Dubravčić, Nelson 6p, 3s, Mavra 24p, 5s, 3a, 5il, Šarić.


Luda završnica osmine finale Kupa Krešimira Ćosića odigrana je pod Tornjem! Aleksandar Aranitović je na sekundu do kraja pogodio za 90:88, no Split je imao minutu odmora i dogovor na klupi. Ideja je bila Dominik Mavra na šutu. I Roko Ukić mu je dobacio loptu iz auta, a Mavra je šutirao i - promašio, čula se sirena, no u zraku je ostala ruka Luke Karduma koji je vidio da je Mavra šutirao za tri uz prekršaj.

Nakon konzultacije s ostala dva suca, Martinom Vulićem i Bojanom Kruljcem, pala je odluka da se ipak sve provjeri na monitoru Sportske televizije na kojemu je iša direktan prijenos. Kratko su bili suci uz ekran, faul je bio - izvan vremena i Cibona se plasirala među osam najboljih u Kupu, a Split je ispao.

Prije toga je Cibona nudila Splitu šansu u završnicu, jer su Vukovi u posljednje 132 sekunde promašili čak pet slobodnih bacanja, tri puta nije ubacio Loro Mazalin i dva puta Borna Kapusta. No, Mazalin je izbacio iz igre Shannona Shortera s pet osobnih grešaka, ali je Dominik Mavra držao nade Splita do sirene...

Split je u Zagreb stigao direktno iz Bara, u momčadi je bio Roko Ukić, ali se oporavio i Shannon Shorter, a vratio se u momčad, čak i nešto zaigrao Mate Kalajžić. Cibona je, pak, prvi puta od početka sezone aktivirala Blaža Mesičeka, zagrijavao se i Filip Bundović, no on ipak nije zaigrao.

Dva je puta Cibona bježala Splitu, no svaki puta bi ih Žuti ulovili. Posljednji puta je to napravila niska petorka, u kojoj je Shorter bio na četvorci, pa su Žuti uhvatili za tri minute Ciboninih 54:45. Cibona se kasnije prilagođavala Splitu, i ona spuštala petorku.

Usput, u 29 minuti zbog dvije vezena tehničke greške isključen Splitov trener Srđan Subotić, pa je Žute s klupe vodio u posljednjih 11 minuta pomoćni trener Boran Grgin.

Jasno je bilo da je u za jednu i drugu momčad od starta sezone ova utakmica - najvažnija. Jer u njoj se moglo, u samo 40 minuta, ostati bez jednog od ciljeva sezone. A plasman na završnicu Kupa Krešimira Ćosića, pa i nešto više od toga da se ne bi lagali, stajalo je kao jedna od meta uoči sezone.

Cibona je ipak na koncu pronašla put do pobjede, a bila je tu ujedno i njezina prva pobjeda u ovoj sezoni nad Splitom. I u HT Premijer ligi i u ABA ligi, a obje su se utakmice igrale na Gripama, slavio je Split. Ova je, ipak, imala puno veću specifičnu težinu. A Cibona se dokopala slavlja...

Završnica Kupa Krešimira Ćosića igrat će se između 15. i 20 veljače s osam najboljih momčadi, a prije četvrtfinala i polufinala ždrijebat će se parovi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 01:30