Slaven Rimac

 TOM DUBRAVEC Cropix
KREĆE NOVA BITKA

Split čeka taj trofej dva desetljeća! Mogu li s trofejnim imenom i tri reprezentativca prekinuti post?

Od ove sezone klubovi će biti i financijski bolje pokriveni, jer prisutan je novi sponzor lige
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 28. rujan 2023. 15:11

Cibona i Zadar na startu sezone, to je trebala biti poslastica na otvaranju, ali od toga neće biti ništa zbog kaosa koji vlada u Ciboni. Ona zbog lanjskih dugova ne može registrati cijelu momčad i Zadar će u četvrtak od 19 sati otvoriti sezonu kao veliki favorit i time krenuti po obranu naslova.

Dugačka je sezona

I dok će sudbina Cibona biti u pravnim bitkama oko kluba, ali prije svega oko toga hoće li se pojaviti neki novac na računu klubu i hoće li on i dalje postojati, pa tu sportski dio treba ostaviti po strani, ostali nemaju tih briga.

Zadar je opet dobio kredit od Grada, uspio je Danijel Jusup zadržati okosnicu momčadi od lanjske sezone, nju je Zadar morao i nešto više platiti nego je ona stajala lani, a s pregršt utakmica u nogama, uoči podbacivanja Jusup je zavapio da mu treba igrač u organizaciji igre. I doveo na postojeću momčad beka šutera Petra Vujačiča, što samo znači da će posegnuti još za playmakerom, jer njega nije doveo. I treba mu. Navodno to trebao biti Daishon Knight iz Širokog. Takav Zadar će sigurno biti prvi kandidat za sve trofeje u Hrvatskoj, ali je upitno koliko će ta momčad biti bolja od lanjske u okviru ABA lige. Jer, tu su stvari drugačije postavljene i Zadar već sada prilično zaostaje za Zvezdom, Partizanom, Budućnosti, Cedevita Olimpijom, Igokeom i Studentskim centrom, a to znači da je negdje sedmi po rankingu. Otprilike kao i lani.

image

Slavlje Zadrana

ZVONKO PAVIC Cropix

No, u Hrvatskoj to nije tako. On je favorit, Cibona je u rasulu i jedini problem mogao bi za Zadar biti - Split. A Split je doveo na klupu Slavena Rimca, ovaj je doveo tri hrvatska reprezentativca (Toni Perković, Krešimir Ljubičić i Lovro Gnjidić), koja je oplemenio s tri stranca. Koncepcijski Split izgleda košarkaškije od Zadra, ali duga je sezona. Kao što je dug period do dva desetljeća koliko Gripe čekaju trofej. I mnogi misle da bi baš ovo mogla biti ta godina.

image

Generacija Splita s trofejem Kupa Krešimira Ćosića 2004.

DRAGAN MATIC/CROPIX Cropix

Cibona, Zadar i Split igrat će ABA ligu, a u ABA 2 ligi ove sezone gledat ćemo Cedevitu Junior i Šibenku, dok će u Alpe Adria Kupu igrati Dinamo i Dubrava.

Cedevita Junior želi u ovoj sezoni do kraja ispolirati Vitu Kučića i Renata Serdarušića te na velika vrata uvesti Tonija Bilića i to će biti primarni zadaci za Damira Mulaomerovića koji će biti u lovu na veliku trojku naše košarke. Iza sebe ima dva finala Kupa, pa će Cedevita Junior i ove sezone biti opasna.

Punija Šibenka

Šibenka je, pak, složila puniju momčad u odnosu na neke ranije sezone, ali na početku sezone Damir Milačić ima problema s ozljedama Đorđa Topolovića, Pavla Paića i Jure Pleadina. Topolović bi se prvi trebao vratiti, a kad Šibenka bude puna, vidjet će se njezin potencijal. Na papiru, s kompletnom momčadi Šibenka izgleda dobro.

Kao što će bolji biti Dinamo. I ne samo iz razloga jer mu je na klupu sjeo izbornik Josip Sesar. Dinamo ima snagu i visinu Filipa Kraljevića, stiglo je iskustvo Mislava Brzoje, rotacija je dovoljno široka da ne pregore starosjedioci Ivan Novačić, Hrvoje Garafolić i Ivan Vučić. Dubrava, pak, ima čitav niz zanimljivih klinaca (Paponja, Rajaofera, Matić, Kalajžić, Kos, Jurić), pa će biti zanimljivo pratiti momčad Jeronima Šarina.

Zatim imamo Zabok, koji je vratio na klupu Ivana Tomasa, to znači da će Zabok biti i te kako konkurentan ove sezone. Da je ostao zdrav Ivan Batur, bili bi još i bolji. Dubrovnik se vratio u elitni rang i Ivan Perinčić ne namjerava tu plesati jedno ljeto, a i momčad koja je složena jamči da će se Dubrovnik, posebno u svojoj dvorani, moći nositi s konkurencijom. Škrljevo je opet složilo solidnu momčad, puno toga će biti u rukama Karla Uljarevića, a treba pratiti razvoj mladog Viga Barta, kojemu će Damir Rajković dati veliku priliku. Alkar je preuzeo Tihomir Mustapić, u momčadi su dva Amerikanca i jedan Novozelanđanin, pa će Alkar za sve biti tvrd orah, posebno u Sinju.

I stižemo do Bosca, koji je uoči sezone dogovorio suradnju sa Cibonom, pa se dva kluba u najtežoj situaciji sada drže zajedno. Bosco će voditi doskorašnji trener u omladinskom pogonu Cibone, Ante Samac, a iako je ovaj klub prvi kandidat za ispadanje, svaka utakmica Bosca će biti zanimljiva zbog plejade mladih igrača koji će tamo dobivati šansu. Prije svih Borna Katanović, koji je tu na posudbi iz Cibone.

Liga se ove sezone vraća u trokružni sustav natjecanja, a nakon 33 kola će se doigravati za naslov. Od ove sezone klubovi će biti i financijski bolje pokriveni, jer novi je sponzor lige FAVBET, a slijedom toga pripremaju se još neke novosti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 01:23