VOJKO BASIC
POLUFINALE DOIGRAVANJA

Split poveo protiv Cibone u borbi za finale, Žuti se ispričali Toniju za pokvareni mu tjedan

Košarkaši Splita pobijedili su Cibonu 95:80 i poveli u polufinalu doigravanja za hrvatskog prvaka
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 18. svibanj 2021. 20:16

Split je pred Tonijem Kukočem, novim članom Kuće slavnih i najvećom legendom kluba s Gripa, poveo protiv Cibone u polufinalu doigravanja za prvaka Hrvatske. I šesti put ove sezone su Žuti dobili Vukove, na određeni se način iskupili Toniju kad su mu pokvarili tjedan u kojem je saznao da će u rujnu postati stanovnik Springfielda.

Naime, Kukoč je na Gripe došao i prošli četvrtak kad je pobjedu od tamo odnio Spars. Cibona nije uspjela...

Nemoguće je zapravo u ovom izvještaju preskočiti uvod u ovaj okršaj klubova koja su u velikoj povijesti zajedno osvojila pet naslova prvaka Europe. Ali kako su velika Jugoplastika i ista takva Cibona daleka prošlost, tako ovo što se igra danas malo koga zanima, dok su one zainteresirane politički namjesnici - nervozni, valjda, nakon prvog i prije drugog kruga lokanih izbora - na čelnim pozicijama ova dva košarkaška giganta poprilično demotivirali priopćenjima dan prije utakmice. Pa su se tako iz Splita obratili “gospodi iz Cibone” s gomilom floskula zato jer im se nije htjelo izaći u susret i odgoditi drugu utakmicu koju je HKS zakazao - zašto, nikome nije jasno - za petak, dan nakon što Žuti igraju majstoricu za ostanak u ABA ligi, dok je odgovor stigao u prilično nesuvislom obliku s obzirom da su se pod Tornjem referirali na ozljedu zgloba Roka Prkačina, koja se dogodila na treningu, ali i na to kako je direktor Cibone zaslužniji od Splitovog - u tom trenutku je bio na rotirajućoj poziciji predsjednika ABA lige - za to što su Žuti ove sezone bili dio regionalne elite.

image
VOJKO BASIC

Uglavnom, o košarci se prije utakmice nije previše pričalo ili se nije pričalo uopće, što je najveća šteta ovog bizarnog prepucavanja. Ali zato su igrači od samog starta na Gripama krenuli vrlo nadahnuto, ponudili raspucavanje u prvoj četvrtini zaključenoj s kombiniranih 49 poena. Makar ovo “raspucavanje” treba uzeti uvjetno s obzirom da je barem dvije trećine poena stiglo iz reketa, gdje se Danko Branković na startu proslavio protiv Marina Marića, u istom ritmu nastavio i Darko Planinić, s tim da je i splitski centar lakoćom zabijao na drugoj strani.

Ali zato - osim Marka Lukovića - nije to uspjevao nitko drugi u žutom dresu pa je Cibona u 13. minuti došla do plus devet (33:24) zahvaljujući i impulsu koji je s klupe donio Lovro Gnjidić. Minuta odmora Mile Karakaša i povratak u igru Roka Ukića, koji je sjeo na klupu nakon samo četiri minute, rezultirala je serijom 11-2 kojom domaćin preuzima vodstvo (36:35). Važne su tu bile trice Pavla Marčinkovića i Tonija Perkovića, ali još jači potacaj Žutima dale su dobre minute Ivana Perasovića koji je u kratkom vremenu povezao četiri poena, asist i dva skoka u napadu. No, niz je tu stao, točnije prekinuo ga je tricom Jakov Mustapić, kasnije će još jednu Perkovićevu poništiti Ivan Novačić, dok su Ukićeva prva četiri poena donijela Splitu +3 na poluvremenu.

Drugi dio su Žuti otvorili serijom 8-2, zakucavanjem Lukovića u 25. minuti došli do dvoznamenkaste prednosti (59:49), dok su Cibonu u tim trenucima na životu održale nesportska pogreška Matea Kedže i tehnička Luke Babića te Novačićeva trica za 62:57.

To je Karakašu bio znak da ponovo vrati Ukića koji je odmah pogodio tricu i u sljedećim napadima iskreirao Perkovićevu te Perasovićevu za brzih 9-0. I tu je zapravo neizvjesnost nestala jer Vukovi bez kapetana Prkačina u posljednjoj četvrtini nisu uspjevali pronaći unutarnje rezerve za veliki preokret.


Split - Cibona 95:80 (22:27, 25:17, 30:19, 18:17)
SPLIT - Mala dvorana KK Split. Bez gledatelja. Suci: Hordov, Vovk i Vulić.
SPLIT: Đoković 6, Perković 13p, 6s, 3a, Perasović 13p, 5s, 3a, Kedžo 4a, Ukić 12p, 3a, 3ul, Marčinković 7p, 3s, Bajo, Čampara, Babić 9, Vranković, Luković 18p, 4a, M. Marić 17p, 6s, 3il.
CIBONA: Vujović, Radovčić 11p, 3a, 4il, Planinić 13p, 7s, I. Marić 2p, 4s, Mustapić 8p, 5s, Buljević, Novačić 13p, 4s, 3il, Gnjidić 8p, 4a, 3il, Branković 11, Drežnjak 12p 3s, 3a, Nakić 2.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 22:21