Shannono Shorter

 JAKOV PRKIC Cropix
OTVARANJE SEZONE

Split preokretom srušio Cibonu u derbiju na Gripama, Sesar i društvo na kraju izbjegli težak poraz

Split je u zadnjoj četvrtini imao i +20, ali je Cibona na kraju utakmice uspjela ublažiti poraz
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 30. rujan 2022. 21:09

Split - Cibona 84:71 (17:17, 17:18, 28:22, 22:14)

SPLIT - Dvorana KK Split. Gledatelja 1500. Suci: Jurčević, Kruljac i Stanković.

SPLIT: Lisica, Gizdavčić 3, Kalajžić 6, Runjić 16p, 4s, Shorter 21p, 9s, 5a, Đogo 14p, 3s, Jukić 8p, 4s, 4a, Dubravčić, Nelson, Mavra 12p, 4s, 6a, 3il, Šarić 4.

CIBONA: Radovčić 6, Perasović 9p, 4s, 3a, Smajlagić 2p, 4s, Majcunić 2, Mazalin 12p, 7s, Aranitović 5p, 4s, Baković 4, Kapusta 14p, 5a, 5il, Malešević 6p, 3s, Ljubičić 6, Bundović 5.



Možda kao nikad prije još od osamostaljenja, Split i Cibona u sezonu su ušli s potpuno nejasnom slikom u odnosu snaga. Tome možemo dodati i Zadar, koji se prije velikog hrvatskog derbija u okviru HT Premijer lige na Gripama, u petak predstavio fantastičnom premijerom u ABA ligi. Međutim, ako je momčad Danijela Jusupa razbijanjem Studenata iz Podgorice poslala poruku konkurentima, prije svega Ciboni i Zadru, onda su Žuti barem "dali misliti" Vukovima, s obzirom da su u konačnici došli do uvjerljive pobjede, i to bez Tyrella Nelsona, potencijalno prve opcije u reketu, tek prije nekoliko dana pristiglog američkog pojačanja.

Doduše, igrala je i Cibona bez Blaža Mesičeka, kojeg neće biti najmanje do reprezentativne pauze u studenom, a riječ je o programiranoj prvoj napadačkoj opciji Josipa Sesara.

image

Split, 300922.
Kosarkaska utakmica 1. kola HT Premijer lige izmedju Splita i Cibone odigrana je dvorani KK Split.
Na fotografiji: Trener Cibone Josip Sesar.
Foto: Jakov Prkic/CROPIX

JAKOV PRKIC Cropix

U petak su se za otvaranje sezone treneri odlučili za više-manje očekivane petorke, s tim da je Srđan Subotić upario Mavru i Kalajžića, na krilima Shortera i Đoge, dok je startni centar bio kapetan Jukić. Sesar je pak na parket od prve minute poslao Radovčića, Majcunića, Perasovića, Mazalina i Ljubičića. A kako je krenulo, tako se i nastavilo cijelo prvo poluvrijeme. Kako se kaže u Dalmaciji, "na refule". Krenuo je Split s 5:2, okrenula Cibona na 9:5, vratili Žuti za 13:11, Vukovi otišli do 17:13... Uglavnom, shvatili ste, smiješila nam se "ljepotica na Gripama", barem ako govorimo o neizvjesnosti.

Dobre role u tom uvodnom dijelu utakmice nizali su Shorter i Kalajžić s jedne te Mazalin i Kapusta s druge strane. Potonji je u suradnji s Bakovićem, dugogodišnjim suigračem iz Gorice, bio najzaslužniji za vodstvo u završnici poluvremena, u konačnici te "pola koša" plusa na velikom odmoru, što domaćin može zahvaliti dobrom šuterskom danu koji će pak postati još bolji...

image
JAKOV PRKIC Cropix

Doduše, Cibona je rano u drugom dijelu imala i najveću prednost, 41:34 nakon ubačaja Mazalina, u 24. minuti još uvijek su gosti bili u plusu (43:42), kasno u trećoj ćetvrtini i samo na 48:47, ali Žuti su u tom razdoblju kroz sedam i pol minuta napravili break od 16 poena. Serija 26-10 u koju je Nikola Đogo, američki student i kanadski Hrvat koji je ljetos stigao na Gripe, ugradio 11 poena, još 12 su iskombinirali Mavra i Shorter pa je Split sa 60:51 mogao početi zatvarati ovu utakmicu.

Prvi dio posla u tom smjeru napravio je Lovre Runjić s vezanih osam poena na kraju treće i početkom posljednje četvrtine, dok je posao dovršio - tko drugi - Shannon Shorter s osam poena za pet minuta s kojima je Split otišao na nedostižnih 81:62.

Subotićeva momčad u drugom je poluvremenu izgledala upravo - nedostižno - tako za Cibonu. Shorter je lakoćom dolazio do poena, Mavra je nakon nešto slabijeg starta u utakmicu povezao konce splitske igre, Runjić i Đogo su na kraju iskombinirali 30 poena, pogodili po tri trice, dok je ukupnih gotovo 50 posto šuta iz igre (točnije 48) produkt sjajnog protoka lopte koji je rezultirao s 21 asistencijom Žutih, kombiniranih 11 Mavre i Shortera...

S druge strane, Sesara čeka jako puno posla budući da Cibona s Kapustom, Perasovićem i Mazalinom, koji su napadački pokazali najviše, previše pati u obrani, što bi ove sezone mogao biti najveći problem Vukova.

U subotu će prvo kolo biti nastavljeno s tri utakmice u kojima će igrati: Dinamo - Alkar (15 sati), Gorica - Zabok (17.00) i Škrljevo - Furnir (19.00). Utakmica Cedevita - Šibenka je odgođena, a dvoboj Zadra i Bosca je na rasporedu u ponedjeljak, 3. listopada (18 sati).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 20:31