Danijel Jusup.
 

 TOM DUBRAVEC Cropix
BLIZU NASLOVA PRVAKA

Sprema se ‘erupcija‘ na Višnjiku: ‘Sada moramo biti ratnici, a ne svečari. Moramo biti spremni za rat‘

Zadar će u nedjelju od 20 sati ugostiti Split u trećoj utakmici finalne serije hrvatskog prvenstva
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 04. lipanj 2023. 09:55

Malo tko nakon uvjerljivih dva prema nula, koje ima momčad Zadra u odnosu na Split, i to stečenih na Gripama, sumnja kako bi se u nedjelju nakon njihove treće utakmice gradom košarke moglo razlijevati veselje s visoko podignutim peharom u rukama, igrača i navijača. Uobičajeno i posve primjerno na oprez poziva trener Danijel Jusup, što će se u najavi velikog okršaja vidjeti, da se ne kani navući na euforiju, što je osjetio na vlastitom iskustvu...

- Pred nama je treće finale. Sve utakmice sa Splitom su rat, borba i taktičko nadmudrivanje. Igramo pred svojom publikom te bih htio poručiti da će igrači i stručni stožer biti ratnici, kao što smo bili i do sada, od samog početka sezone. Borili smo se, ratovali i svaku utakmicu davali sve od sebe. Tako moramo i ovu. Jednako tako, vjerujem i da će publika biti uz nas, kao što je bila i u Splitu gdje je svaku obranu i svaki napad igrala s nama. Takva atmosfera bi nam uvelike olakšala posao - kazao je Jusup, trener Zadra koji također iščekuje svoju prvu titulu hrvatskoga prvaka.

image

Danijel Jusup

TOM DUBRAVEC Cropix

Lako se ‘izgori’ i prije početka

Ne odustaje Jusup od ratničke retorike, naravno one košarkaške.

- Sada moramo biti ratnici, ne svečari. Budemo li dolazili nešto proslaviti, nećemo ništa napraviti. Moramo biti spremni za rat - odlučan je Jusup, ističući pristup utakmici.

- U pripremi za utakmicu je jako bitno da se igračima sve posloži ne samo na parketu, već i izvan njega i da ih se što je moguće manje remeti. Oni trebaju biti maksimalno fokusirani na svoje obveze i ne smiju se trošiti na stvari na koje se ne trebaju trošiti, jer jedino tako možemo zadržati potrebnu svježinu za utakmicu. Od toga treba krenuti, jer se lako “izgori” i prije nego utakmica krene. Napravili smo sastanak na kojem sam ih posebno upozorio na to da će klub napraviti sve ostalo, da je na njima da se fokusiraju na igru i pravi životni ritam te da od njega ne odstupaju. Igračima sam prenio svoja prethodna iskustva i greške, jer bih sada neke stvari drugačije napravio. To je jedan napor koji treba prepoznati i momke pripremiti kako ne bi upali u zamku koja bi ih dodatno izmorila. Naravno, pritisak nije samo na nama, već i na gostujućoj momčadi kojoj zasigurno neće biti lako igrati pred devet tisuća ljudi.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Jesu li uočene manje dobre stvari koje se moglo vidjeti u igri Zadra na Gripama?

- Nakon svake utakmice napravimo analizu i vidimo stvari koje smo dobro radili i koje nismo te pokušavamo pripremiti pokoju taktičku varijantu. Nema tu velikih korekcija, ali i one sitne mogu puno značiti. Utakmice odlučuju detalji i sitnice. Jedna obrana, pokoji propust i dekoncentracija i ode utakmica u drugom smjeru. U prva dva susreta smo imali i ponešto sportske sreće, ali mislim da smo nju zaslužili svojim pristupom.

Trenerski posao je težak

Jusup je otkrio da će oporavljeni Sani Čampara biti u momčadi, dok je upitno koliko će moći participirati. Gole činjenice pak kazuju kako kroz sezonu Zadar ni jednom protiv Splita nije slavio na Višnjiku. Je li došao i taj dan, odnosno večer koja bi se mogla pretvoriti u bujicu golemog slavlja?

- Nije lako. Koliko se ja sjećam sve utakmice su bile tijesne. To je sve pritisak s kojim se moramo nositi, no to pokušavam i ne spominjati igračima. Pritisak je sam po sebi velik i pokušavam ne stavljati dodatni pritisak na igrače. Trebamo doći igrati košarku, biti spreman na to da ćeš utakmicu ili dobiti ili izgubiti i da su obje varijante realne. Dođeš li na susret s pritiskom da moraš pobijediti ili u strahu da ćeš izgubiti, to je kao da ideš u rat siguran da ćeš poginuti. Onda ćeš poginuti sigurno.

image

Srđan Subotić

PAUN PAUNOVIC Cropix

Za kraj se trener Zadra osvrnuo na usporedbe njega i kolege s klupe Žutih, Srđana Subotića.

- Trenerski posao je težak, pritisak je velik. On je mlad trener, no bori se čitavu sezonu, jednako kako se i mi borimo. Sve momčadi su po meni dali svoj maksimum. Očito je da svi rade i da se svi bore - zaključio je Danijel Jusup.

Zadar - Split

(20.00 SPTV)

ZADAR - Dvorana krešimir Ćosić.

ZADAR

Lakić - Ramljak - Božić - Drežnjak - Žganec

Klupa: Davis, Klarica, Sikirić, Čampara, Matulina, Mekić, Šantelj

Trener Danijel Jusup

SPLIT

Mavra - Ukić - Shorter - Vuko - Nelson

Klupa: Sullivan, Gizdavčić, Kalajžić, Tišma, Runjić, Jukić, Perkušić

Trener Srđan Subotić

Službeni kapacitet Krešina doma je 7997 gledatelja, ali pisalo se i 10.000

Velebna zadarska dvorana Krešimir Ćosić u svoje njedra prema podacima iz opisa ŠC Višnjik može primiti 7997 gledatelja, međutim, ta brojka se zna i proširiti ovisno kojim očima se gleda. Ili - može i drukčije. Bitno je tko slaže stolice uz parket i u čijim je rukama neslužbena “propusnica”.

Tako se bilježi podatak kako je na otvaranju dvorane u listopadu 2008. godine, upravo u ogledu Zadra i Splita, prema brojnim izvješćima bilo 8500 gledatelja. Slavili su domaćini rezultatom 81:67.

Ono što priču o broju posjetitelja na košarkaškim utakmicama na Višnjiku čini još više zanimljivom jeste činjenica kako je u zapisniku s utakmice ABA lige, između Zadra i Partizana (74:65), odigrane 18. siječnja 2009. bilo upisano čak 10.000 gledatelja. Na klupi Zadra sjedio je Denis Pleslić u ulozi prvog trenera, tako da njemu, danas sportskom direktoru KK Zadar, pripada rekord gledanosti. (dž)

Zadarski naslovi

2005. (3-2 protiv Cibone)

- Serija bez gostujuće pobjede s ijedne strane, peta u Jazinama 87:82

2008. (3-2 protiv Splita)

- Također bez gostujuće pobbjede s ijedne strane, peta u Jazinama 89:65

2021. (3-2 protiv Splita)

- Zadar poveo 2-0 na Višnjiku, Split izjednačio na Gripama, majstorica 84:57

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. travanj 2024 07:30