Cibonin toranj i spomenik Draženu Petroviću

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
PIŠE TVRTKO PULJIĆ

Što se krije iza suradnje Cibone i Bosca? Riječ je o ozbiljnom presedanu, a netko se pod Tornjem opasno zaigrao...

Ovu suradnju može se gledati i kao možebitni plan B za spas Cibone
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 21. kolovoz 2023. 21:28

“KK Cibona i KK Bosco uspješno su dogovorili suradnju koja će obuhvatiti sva područja igračkog, stručnog i tehničkog razvoja. S ponosom najavljujemo zajednički košarkaški program koji ćemo u sljedećim danima opširnije predstaviti javnosti, a za koji vjerujemo da će doprinijeti boljitku i razvoju oba kluba.”

Tako je u subotu, na neradni dan, a nije to neobično za Cibonu u posljednje vrijeme, emitirano priopćenje iz Savske. Koje predstavlja, da se ne bismo lagali, ozbiljan presedan. Poveznica dva kluba koji igraju isto natjecanje nije neobično na ovim prostorima i nisu tu Cibona i Bosco dogovorili tko zna što novo. Jer, u kombinacijama su, sjetit ćete se, godinama bili Dinamo i Lokomotiva u HNL-u, a u košarci, ako to proširimo na regiju, pupčanom vrpcom su povezani Zvezda i FMP.

Treba ‘iskrcati’ 200.000 €

Ima samo jedna razlika između tih odnosa u usporedbi s novim brakom, obznanjenim u subotu. Dinamo i Lokomotiva, a niti Zvezda i FMP svoju suradnju nisu nikada objavili javno. Netko se pod Tornjem opasno zaigrao...

Prije samo nekoliko dana su baš Cibona i Bosco posljednji od svih premijerligaša prijavili novu sezonu u HT Premijer ligi. Za zaigrati istu, doduše, Cibona mora još platiti zaostatke bivšim igračima i trenerima, odnosno trebala bi iskrcati negdje, procjenjuje se, 200.000 eura u sljedećih mjesec dana na račune svima onima koji su Cibonu prijavili na HKS ili FIBA-u, a red tih sve je duži. Od lanjske sezone tako svoj novac čekaju Borna Kapusta, Krešimir Ljubičić, Lovro Mazalin, Sven Smajlagić, Marko Baković i Blaž Mesiček, a čeka ga i Josip Sesar, koji, znate već tu priču, još nije vidio niti cent svojega lanjskog ugovora. No, nisu to svi zaostaci, jer svoju lovu čeka na računu, recimo, već zaboravljeni Jose Vildoza.

S druge strane nisu plaćeni niti Krešimir Radovčić, Ivan Majcunić, Domagoj Vuković, Ivan Perasović te Aleksandar Aranitović, no kako će tih pet igrača i dalje biti dio Cibone, s njima se očito sklopio dogovor prema kojemu oni neće prijaviti svoje dugove na Savez.

U međuvremenu klub svakodnevno objavljuje nove potpise, pa su tako već stigli Jakov Mustapić, Matej Bošnjak, Tomislav Buljan i Alex Stein, uskoro će se objaviti kako je potpisao i finski reprezentativac Jacob Grandison, koji je na stranici Octagon agencije, koja će opet biti vrlo važna u životu Vukova, već naveden kao igrač Cibone.
To je deset igrača koje će voditi Jakša Vulić. Trener je, pazite sad ovo, službeno objavljen nakon što je već vodio prve treninge u novoj sezoni. I to nešto govori o transparentnosti kluba pod Tornjem.

Vratimo se još malo suradnji s Boscom. Bosco je u besparici i tko zna kakva je jamstva dobio od Cibone, kad je odučio prihvatiti suradnju. Ideja je da Cibona u Bosco pošalje tri klinca, spominju se Josip Pavković, Borna Katanović i Bruno Bubalo, nešto klinaca ima i Bosco, a tu bi momčad sastavljenu od mladića trebao voditi Ante Samac.

I to je onaj dio priče s kojim se neće buniti preostali klubovi, jer takav Bosco ne može ostati u HT Premijer ligi, pa nije jasna formulacija iz subotnjeg priopćenja kako će suradnja “doprinijeti boljitku i razvoju oba kluba”. Bosco je prvi kandidat za ispadanje, a Prvu ligu je mogao igrati i ove sezone da je odustao od HT Premijer lige.

Naravno, sporno bi u ovoj suradnji bilo kad bi Cibona tri puta glatko dobila Bosco, a netko bi drugi izgubio od Bosca, jer suradnja podrazumijeva i da se velikom bratu neće raditi problemi, zar ne?

Sad će novac, svaki dan...

No, kako je ime Bosca već duže vrijeme jedno od rješenja za izlazak Cibone iz financijskih zavrzlama, treba ovu suradnju gledati i kao možebitni plan B za spas Cibone. Cibona je još dužna, pitanje koliko i kome, pa bi se mogla, u tom raspletu ugasiti te osvanuti kao Bosco - ili kao Cibona Bosco, ili kao Cibona Zagreb, što već - s čistim računom, ali i s rangom natjecanja u kojem je sada Bosco. Barem dok Bosco i formalno ne ispadne iz lige.

Naravno, i na taj način izbrisati sve dugove te zauvijek ništa ne platiti vjerovnicima koje se godinama navlači za rukav da pristaju na tko zna kakve sporazume.

Ovaj se rasplet, barem prema signalima koji dopiru iz kluba neće dogoditi. Barem za sada. Ali, nije se nikada niti trebala dogoditi službena objava o suradnji dva kluba iz istog ranga.

I da, ako vas zanima, famozni novac od investitora još nije stigao u Cibonu. Sad će, svaki dan...

Linker
08. rujan 2024 01:56