LUKA GERLANC/CROPIX
ŠTO SE DOGODILO?

Trener Cibone pokušao objasniti debakl u Zadru: ‘Trpio sam s igračima, bili smo katastrofalni...‘

‘Možda ovaj šamar u Zadru i nije loša stvar...‘, rekao je Okorn prije novog teškog gostovanja
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 26. ožujak 2022. 15:03

Što se dogodilo s Vukovima na Višnjiku? Minus 28, gaženje Zadra u derbiju Lige za prvaka nije nešto na što su računali pod Tornjem. Čak i ukoliko se uzme u obzir da je momčad u stanovitoj rekonstrukciji nakon povratka u rotaciju Roka Prkačina, čak i ukoliko se uzme u obzir da u Zagrebu ostao Amar Gegić, najbolji Cibonin igrač dosadašnjeg dijela sezone kojega je uhvatila viroza...

Međutim, nije se tu samo radilo o Gegiću, jer je tek sedam minuta odigrao bez ikakvog učinka čovjek koji je u sjajnoj formi, Toni Nakić, a to će sugerirati kako Gegićeva viroza nije jedina u momčadi.

Doduše, može se tu postaviti i sljedeće pitanje; može li Cibona uopće do bilo kakve šanse u sudarima s momčadima jednake kvalitete ukoliko joj u rotaciji nema Gegića?

Tu se zadire u problem selekcije ove momčadi, a tu se vraćamo na proteklo ljeto. Cibona u svojoj momčadi nema čovjeka na lopti koji drži sve stvari na parketu i svojim karakterom u takvog se promovirao jedino Amar Gegić. Lovro Gnjidić vrluda od nekih segmenata koji su sjajni do jako loših igara i takav razvoj je vjerojatno razumljiv za mladog, 21-godišnjeg playmakera. Tu je i Krešimir Radovčić koji svojom energijom može promijeniti ritam utakmice i koji svoj dio posla do sada u sezoni radi zadovoljavajuće. Tu je i Jose Vildoza, koji cijele sezone ne daje ono što se očekivalo, i to iz više razloga. On nije play koji će razigrati momčad, nego sebe, on je tek stigao iz Južne Amerike, vrlo je samozatajan, ne priča engleski jezik i jednostavno nije kapacitet za voditi Vukove.

A to su jedini igrači na lopti u Ciboninoj vrsti. I Cibona baš nikada ove sezone nije igrala tko zna kako ako nisu u igri zajedno bila dva od četiri nabrojena igrača. Gegića, dakle, u Zadru nije bilo, Gnjidić je otvorio s dvije trice, ali je brzo postao opterećen osobnim greškama, pa je potonuo i izgubio čak sedam lopti. Jose Vildoza je bio očajan, opet se i ozlijedio, nešto se trudio Radovčić, a sve skupa to je bilo - jako premalo...

- Od prve minute izgledali smo loše obrambeno, a napadački smo bili katastrofalni. Imali smo puno izgubljenih lopti, promašenih zicera, ne znam što je bilo gore. Teško nam je ovo palo, svih 40 minuta trpio sam s igračima i moramo pronaći ono što smo imali prije tri-četiri dana i igrati kako znamo. Možda je ovaj šamar koji smo dobili bio i dobra stvar - nada se Gašper Okorn koji je upisao najteži poraz otkako sjedi na klupi Vukova.

Imao je Okorn 14 uzastopnih pobjeda, ali bilo je jasno kako će niz stati, jer niti raspored u ovom dijelu sezone ne mazi Cibonu. Prvi je poraz stigao kod FMP-a u Beogradu, onda je Cibona, što je bilo i očekivano, izgubila od Zvezde u Zagrebu, iako je tu pokazala veliki potencijal. I sada se dogodio Zadar. Bez Gegića, uz loše Vildozu i Gnjidića, s tek korektnim Radovčićem, malo je tu bilo igrača koji su u stanju bili na lopti stvoriti višak. I postiglo se samo 52 poena, a da je Zadar grizao do kraja, jer nije trebao, mogao se u petak navečer i neki negativni rekord poena Cibone.

Na sve to su se nalijepili poteškoće s Nakićem, a visoka linija imala je problema s osobnim greškama. I nasuprot je bio Zadar koji je želio dokazati kako momčad nema ništa sa svim klupskim problemima i kako je ta momčad i dalje uvjerena, bez obzira na poraz u polufinalu Kupa, da je bolja od Cibone. Te je uslijedio debakl iz prizme Vukova. Teško se, doista, sjetiti kad je Cibona izgledala toliko blijedo u Krešinoj dvorani.

- Ne mogu vam dati nekakvo objašnjenje za ovakvu igru. Možda je neka viroza ušla u momčad, Jose se i ozlijedio ne znam što mu je bilo. Ali to je to, idemo sad dalje, spremamo se za Budućnost, analizirati ćemo što se dogodilo na ovoj utakmicu i idemo dalje - riječi su koje nakon utakmice kazao Cibonin playmaker Lovro Gnjidić.

Cibona je u subotu ujutro krenula iz Zadra za Podgoricu, gdje ju u nedjelju navečer čeka Budućnost. Budućnost koja je trenutačno četvrta u ABA ligi, ali i Budućnost koja živi težak ožujak. Aleksandar Džikić je na užarenoj klupi, jer je Budućnost u ožujku u ABA ligi izgubila od Zadra i Partizana, a kao konačni udarac bila je blamaža u kojoj su izgubili proteklog tjedna od svoje druge momčadi, Studentskog centra. Usput su u ožujku odigrali i tri meča u Eurokupa; tu su, pak, glatko izgubili od Cedevite Olimpije i Gran Canarije (ovoga tjedna u gostima, bilo je 64:84), a jedina pobjeda u tekućem mjesecu bila je ona protiv Promitheasa. Ukupno u ožujku je Džikićeva momčad na skoru 1-5. I nema dvojbe, vadit će se sad na Ciboni...

A za Gašpera Okorna i njegovu momčad prvo će pitanje biti tko će uopće istrčati večeras u Podgorici, tko će se uspjeti othrvati virozi i tko će se oporaviti.

A za grozno izdanje u Zadru, baš svi trebaju iskupljenje...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 14:40