Jakša Vulić

 ZELJKO PUHOVSKI Cropix
POZNATO PRIVREMENO RJEŠENJE

Treneru Cibone prekipjelo, nakon sastanka napustio klub: ‘Smeta mi da košarka odlazi u drugi plan‘

Posve logično, u financijsko/sportskom neredu stigli i prvi odlasci pod Tornjem
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 05. prosinac 2023. 16:42

Nakon treninga u utorak, samo 48 sati uoči utakmice protiv Splita u okviru 11. kola ABA lige, do igrača i trenera Jakše Vulića spustili su čelnici Cibone, ne bi li podastrli svoj plan.

On je vezan uz opstojnost kluba, ali treba servisirati i aktualnu sezonu. A tu novosti nije bilo. Ili jest. Uglavnom, igračima je obećano da se strpe do Nove godine, a do tada se nada klub kako će se riješiti blokade na FINA-e (to nisu blokade na HKS-a zbog koji FAVBET Premijer ligu ne mogu igrati ovosezonske prinove), te ući u novogodišnje financiranje Grada Zagreba, pa će se na temelju toga na igračkim računima i pojaviti plaće. Doduše, nije isključeno da su igrači ili neki od njih već plaćeni, jer doista je teško vjerovati da je u klubu još uvijek Alex Stein, iako po dobro provjerenim izvorima isti ima nekoliko ponuda iz Belgije. Zar Amerikanac toliko voli Cibonu da je zbog ljubavi prema klubu još uvijek u Zagrebu?!

Cibona bi pri tome ušla i u sustav preoblikovanja, a ono se neće zgotoviti, po najbržem scenariju prije ožujka, što, pak, znači da do tada neće biti niti registracije cijele momčadi za domaća natjecanja. Kako će već tada odigrati i završnica Kupa, i pitanje je koliko će Cibona nakupiti poraza u domaćoj sezoni do tog roka, čini se da je domaća sezona bačena u vjetar.

Kako bilo, stigla je i odluka kako će put Bosca i Josip Pavković, jedini junior s ozbiljnom minutažom u FAVBET Premijer ligi, i to već od ovoga vikenda.

Sve to skupa bila je kap koja je prelila čašu Jakši Vuliću, treneru koji je prilično uspješno brodio dosadašnjim dijelom sezone, sa skorom 3-7 u ABA ligi i 9-2 u FAVBET Premijer ligi. Jednostavno, nakon tog sastanka, Vulić se sjeo s čelnicima kluba i dogovorio sporazumni raskid svoje ugovorne obveze.

- Meni jednostavno smeta da košarka, a zbog nje sam ovdje, odlazi u drugi plan. Razumijem sve probleme u kojima se klub nalazi, ali meni je košarka na prvom mjestu. Na ovaj način je nemoguće imati ozbiljan košarkaški program- kazao je uvodno Vulić.

Što ga je konkretno navelo na ovaj potez?

- Razmišljao sam o odlasku i nakon što postalo jasno da nećemo krenuti u sezonu u domaćem prvenstvu s kompletnom momčadi. Čekao sam ova dva mjeseca, nadao se da se neke stvari mogu riješiti na pozitivan način. Međutim, shvatio sam da tako što neće biti moguće u sljedeća dva do tri mjeseca, a možda niti do konca sezone. Tako sam shvatio nakon što so jasno kazali na sastanku s igračima ljudi iz Uprave. Meni je to neprihvatljivo, jer se igrači, njih petorica mrcvare kroz domaće prvenstvo. Da sad igramo nadalje samo s juniorima, i to je neprihvatljivo...

Zar je i to opcija?

- Evo, sada su ozlijeđeni Aranitović i Radovčić, načet je Majcunić. Pavković, jedini koji je participirao u većoj minutaži od juniora, prebačen je u Bosco. Ostajemo s ukupno pet kadeta i pet juniora, koji s nama niti ne treniraju. Sad bi teoretski, nakon što odigramo ABA ligu sa Splitom u četvrtak trebali otići za vikend u Zadar s pet juniora? I koliko izgubiti? Ja na to ne mogu pristati, jer to nije košarkaški program, ovdje sama košarka maknuta sa strane. I to sam kazao sportskom direktoru Daliboru Bagariću i direktoru Tomislavu Šeriću.

Kad povuče crtu na sve što je do sada napravio, Vulić može biti ponosan na svoj posao.

- Nakon priprema, pred sam početak sezone postalo je jasno da nećemo igrati oba natjecanja s punim sastavom. I već sam tada bio na rubu odlaska, ali sam ostao. I po meni smo dobro izgurali ovaj period, i što se tiče domaće lige, kao i što se tiče ABA lige, gdje imamo sasvim pristojne tri pobjede, mogli smo možda i više, ali i manje. I to je van svih očekivanja, s obzirom na uvjete. Jasno je i da će tolika raubanja petorice igrača koji igraju oba natjecanja stići na naplatu. Kao i što je to nemogući programa. Evo, recimo, ovih pet novih igrača će igrati sa Splitom u četvrtak i onda će deset punih dana pauzirati do utakmice protiv Igokee u Laktašima. Možda se tako može izgurati jedan kraći period, postojala su neka nadanja, ali kad je rečeno da se ništa dogoditi po tom pitanju niti u sljedeća tri mjeseca u najboljom slučaju, to je za mene bio okidač.

Postoji li opasnost i da ode netko od igrača?

- Za sada ne, igrači su spremni još pričekati određeni period, prema planu ludi iz Uprave, čini mi se da je tu neki rok kraj prosinca.

Momčad će voditi, sada u oba natjecanja dosadašnji pomoćnik Bariša Krasić.I to bi moglo biti trajnije rješenje, barem su takva trenutačna razmišljanja pod Tornjem.

Tek da dodamo za kraj. Ovaj epilog samo je nastavak sulude sportske politike ovoga ljeta. Kada je postojala ozbiljna šansa dase cijeli slučaj ovako rasplete, zaista nije jasno zašto se klub nije dogovorio za ostanak s lanjskim igračima Bornom Kapustom, Lovrom Mazalinom, Krešimirom Ljubičićem i Svenom Smajlagićem. Jer, postoje pretpostavke da je pet novih igrača dovedenih ovoga ljeta jeftinije nego ova četvorica. Usput, ne bi bila niti tolika blokada na HKS-u.

A sada smo tu gdje jesmo. Korak bliže ničemu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 13:04